Razlika između verzija stranice "Internetski preglednik"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene korisnika 31.147.222.2 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika 79.186.80.132
m Kategorija:Engleski izumi dodata (uz pomoć HotCata)
Red 54: Red 54:


[[Kategorija:Internetski preglednici]]
[[Kategorija:Internetski preglednici]]
[[Kategorija:Engleski izumi]]

Verzija na dan 27 februar 2018 u 09:40

Upotreba web preglednika u skladu sa StatCounterom

Internetski preglednik (engleski: browser, web browser, internet browser) je program sa kojim se pregledaju web stranice na Internetu, kao i na lokalnom serveru. Internetski preglednici rade na taj način što sa web stranica učitavaju HTML (Hypertext Markup Language) dokumente, a nakon toga prikazuju isti na izlaznom uređaju - monitoru. Internetske preglednike opisuju sljedeće osobine: brzina, sigurnost, dokumentacija za podršku i pomoć, mogućnosti i jednostavnost korištenja.

Značajke

Karakteristike dostupnih web preglednici kreću se od minimalnog, tekstovnog korisničkog interfejsa uz podršku okosnice za HTML, a bogatim korisnički interfejs podržava širok spektar formata datoteka i protokola. Preglednici koji uključuju dodatne komponente za podršku e-pošte, Usenet vijesti i Internet Relay Chat (IRC), ponekad se nazivaju "Internet apartmanima", a ne samo "web preglednicima".

Svi glavni web preglednici omogućavaju korisniku da otvori više informacijskih resursa u isto vrijeme ili u različitim prozorima preglednika ili u različitim karticama u istom prozoru. Glavni preglednici uključuju blokere skočnih prozora za sprečavanje neželjenog iskakanja prozora, bez pristanka korisnika.

Većina web preglednika može prikazati popis web stranica koje je korisnik markirao, tako da se korisnik može brzo vratiti na njih. Markeri se nazivaju "Favorites" u Internet Exploreru . Osim toga, svi glavni web preglednici imaju neki oblik ugrađenog web feed agregatora. U Firefoxu, web izvodi su formatirani kao "live bookmark" i ponašaju se kao folder markeri odgovora na nedavne unose. U Operi, uključen je više tradicijski feed reader je koji pohranjuje i prikazuje sadržaj unosa. Osim toga, većina preglednicima se može proširiti preko plug-insa, downloadiranih komponenti koje pružaju dodatne funkcije.

Korisnički interfejs

Neki kućni medijskih uređaja sada uključuju web preglednike, kao što je LG Smart TV. Preglednik se upravlja pomoću tastature na ekranu i "Magic Motion" daljinskim LG. Većina velikih web preglednika ima te elemente korisničkog preglednika.

Privatnost i sigurnost

Većina preglednika podržava HTTP Secure i nude brz i jednostavan način za brisanje web cache, povijest preuzimanja, formu i traženje historije, kolačiće i historiju pregledavanja. Za usporedbu trenutnih sigurnosnih propusta preglednika, pogledajte poređenje web preglednika.

Standardna podrška

Ranim web preglednicima podržana je samo vrlo jednostavna verzija HTML-a. Brzi razvoj vlasničkih web preglednika doveo je do razvoja nestandardnih dijalekata HTML, što dovodi do problema sa međupropusnosti (interoperabilnosti). Moderni web preglednici podržavaju kombinacija standarda na bazi i de facto HTML i [XHTML]], koji bi trebalo da bude donesen na isti način od strane svih preglednika.

Proširivanje

Proširenje preglednika je računarski program koji proširuje funkcionalnost web preglednika. Svaki glavni web preglednik podržava razvoj proširenja preglednika.

Komponente

Web preglednici sastoje se od korisničkog interfejsa, rasporeda motora , renderirajućih motora, JavaScript prevoditelja, UI bekenda, umrežavajućih komponenti i podataka komponente upornosti. Ove komponente ostvaruju različite funkcije web preglednika i zajedno pružaju sve mogućnosti web preglednika.[1]

Novije generacije web browsera podržavaju HTML5 standard.

Najviše korišteni internet preglednici, pozemljama; podaci u skladu sa StatCounter.
  Opera

Neki od internetskih preglednika koji se danas koriste su:

Također pogledajte

Reference

Vanjski linkovi