Nasiha Kapidžić-Hadžić: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 1.509 bajtova ,  prije 4 godine
m
Vraćene izmjene korisnika 92.36.207.164 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Zavičajac
m (Vraćene izmjene korisnika 92.36.207.164 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Zavičajac)
oznaka: vraćanje
'''Nasiha Kapidžić-Hadžić''' ([[Banja Luka]], [[6. decembar]] [[1932]] – [[Sarajevo]], [[22. septembar]] [[1995]].) bila je [[Bosna i Hercegovina|bosanskohercegovačka]] pjesnikinja, prozni pisac i urednica.
 
== Biografija ==
== BiografijBUGAGAGAGHAGAGAG ==
Njen otac, Hadžić Ali-efendija Kapidžić bio je viši vojni imam (tabor – imam) u vojsci [[Kraljevina Jugoslavija|Kraljevine Jugoslavije]] i početkom [[Drugi svjetski rat|II svjetskog rata]] bio je prvi potpisnik čuvene [[Rezolucija banjalučkih muslimana|Rezolucije banjalučkih muslimana]], koja je bila usmjerena protiv progona Srba i Jevreja od vlasti [[NDH]].<ref name="Spomenik">{{Cite web |url=http://old.kons.gov.ba/main.php?id_struct=6&lang=1&action=view&id=2862 |title=Rodna kuća Nasihe Kapidžić-Hadžić |work=Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH |accessdate= 9. 2. 2017}}</ref>
 
Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu i diplomirala na Filozofskom fakultetu [[Univerzitet u Beogradu|Univerziteta u Beogradu]]. U početku je radila kao profesor u banjalučkoj gimnaziji, a zatim je bila urednik u Obrazovnom i Dječijem programu Radija Sarajevo. Potom je prešla u Izdavačko preduzeće "Veselin Masleša" gdje je, do penzionisanja, bila urednik edicije za djecu i omladinu.
AGHJSHNJAKIOZXCKFMJSZXCUDIKSJNXHCJFKSLSLSLSLSLSLPPDPDPDPDPDPDPDKFMNAFKSOFMKJSLIFJW 1800U/MK2
 
Nasiha Kapidžić-Hadžić je pisala poeziju za djecu, poetsko-prozne zapise i dramske tekstove. Njeni pjesnički i prozni radovi uvršteni su u niz antologija i čitanki za osmogodišnje škole. Zastupljena je izborom iz pjesničkog opusa u školskoj lektiri.
 
Svakog jula u kući i bašti u sklopu manifestacije „Dani banjalučke dijaspore“ se održavaju književni susreti „Vezeni mostovi“, koji su ime dobili po jednoj od pjesama Nasihe Kapidžić-Hadžić. O značaju pjesnikinje govori činjenica da je štampana poštanska marka sa njenim likom.<ref name="Spomenik"/>
 
== Djela ==
=== Poezija ===
 

Navigacija