Urologija: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 9 bajtova ,  prije 4 godine
m
nema sažetka izmjene
m ((p)ne ispravka)
mNo edit summary
Prvi anatomski opisi prostate potiču od [[Herifilos]]a iz Halkedona [[300. p. n. e.]] Ovi opisi se baziraju na obdukciji leševa. Kasnije, [[Amonius]] iz [[Aleksandrija|Aleksandrije]] oko [[250. p. n. e.]] poboljšava [[tehnika|tehniku]] vađenja kamenca putem njegovog drobljenja i vađenja pomoću [[kliješta]]. Odatle vodi i njegov nadimak ''Lithotom'' (grčki ''lithos'' - kamen)
[[Rimska imperija|Rimski]] liječnik [[Celsus]] je nanovo otkrio učenje Hipokrata, te u svojim djelima opisuje tehnike uklanjanja kamenca iz mokračnog mjehura i postavljanja [[Metal (hemija)|metal]]nih katetera. [[Aretaios]] iz Kapadokije (81.-138.) je klasificirao različite vrste [[upala]] bubrega i preporučuje terapiju putem postavljanja katetera.
u kasnijoj antici [[Oribasios]] iz Pergamona (325. - 403.) opisuje spajanje [[mokraćovod]]a s kateterima napravljenim od [[cink]]a i [[olovo (hemija)|olova]], a [[Paulos]] iz Aigine u [[5. vijek]]u dalje poboljšava operaciju vađenja kamenca tako što preko [[anus]]a dolazi do kamenca i vadi ga preko reza s bočne strane tijela. Ova metoda se održala sve do 17. - [[18. vijek]]a.
 
=== Urologija u arapskoj medicini ===

Navigacija