Razlika između izmjena na stranici "Koncentracijski logor"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse
m (robot Dodaje: ur:بیگار کیمپ)
m (Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse)
'''Koncentracioni logor''' je vrsta [[zatvor]]a koja je stvorena za političke protivnike, pripadnike pojedinih etničkih ili religijskih grupa, civila iz kritičnog vojnog područja ili bilo koju grupu ljudi. Koncentracioni logori najčešče se stvaraju tokom [[rat]]a, i zatvorenici se nalaze u pritvoru najčešče bez pojedinačnog sudskog procesa, već po nekim širim krterijima.
 
== Historija ==
Prvi koncentracioni logor pojavio se za vrijeme [[Treći kubanski rat za nezavisnost|Trećeg kubanskog rata za netzavisnost]] ([[1895]]-[[1898]]), kada je [[španija|španski]] vojni guverner [[Valeriano Weyler]] naredio prisilno iseljavanje i zatvaranje seljaka i njihovih porodica s područja gdje su djelovali [[kuba]]nski pobunjenici. Zbog loših uvjeta i pretrpavanja umrlo je mnogo zatvorenika.
 
Tokom [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]] obje strane držale su koncentracione, ali [[Sile Osovine]] koristile su koncentracione logore za masovno istrebljivanje nepoželjnih etničkih skupina (npr. [[Židovi]], [[Romi]], [[Slaveni]]) te političkih neprijatelja. U mnogim slučajevima koncentracioni logori u [[nacizam|nacističkoj]] [[Njemačka|Njemačkoj]] bili su radni logori u kojima su zatvorenici radili kao [[rob|robovi]].
 
== Relevantni članci ==
*[[Koncentracioni logor Omarska]]
 
== Vanjski linkovi ==
 
[[Kategorija:Historija]]
108.013

izmjena

Navigacija