El-Ihlas: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 6 bajtova ,  prije 4 godine
m
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Ova sura, kao i sve druge, osim sure [[Et-Tevba]], počinje ovim riječima, tj. ''Bismillom'', koja nije dio nijedne sure i ne računa se u broj ajeta, osim u slučaju [[El-Fatiha|El-Fatihe]]. Ipak, ona se piše na početku svake sure (osim Et-Tevbe) u svim štampanim primjercima Kur'ana ([[mushaf]]ima) budući da je u Kur'anu naređeno da se prije učenja Kur'ana spomene Allahovo ime.
 
== [[Hadis]]iHadisi koji se odnose na ovu suru ==
Prema [[Hadis|hadisima]], sura El-Ihlas ima posebnu vrijednost.
* Imam [[Malik ibn Enes]] rekao je da je Ubejd ibn Hunejn čuo [[Ebu-Hurejre|Ebu-Hurejru]] da kaže: "Išao sam s Poslanikom [[Salallahu alejhi we sellem|s. a. w. s.]] i čuli smo čovjeka kako uči 'Reci: "On je Allah – Jedan!' Poslanik s. a. w. s. reče: 'Neizbježan je.' Upitao sam: 'Ko, Božiji poslaniče?' Odgovorio je: '[[Džennet]]'."
* [[Said ibn Zejd]] rekao je da je čuo Poslanika s. a. w. s. da kaže [[ashabi]]ma: "Zar nije svaki od vas u stanju proučiti trećinu Kur'ana u jednoj noći?" Pošto im je to izgledalo teško, oni rekoše: "A ko je to od nas u stanju, o, Allahov Poslaniče?" A on im odgovori: "Kul huvallahu ehad, to je trećina Kur'ana".
23.366

izmjena

Navigacija