Razlika između verzija stranice "Ne cvikaj, generacijo"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{Infokutija album | Ime = Ne cvikaj generacijo | Tip izdanja = Album | Artist = Atomsko sklonište | Cover = | Background = studio | Izdat...
 
Red 52: Red 52:
== Literatura ==
== Literatura ==
* EX YU ROCK enciklopedija 1960-2006, Janjatović Petar; ISBN 978-86-905317-1-4
* EX YU ROCK enciklopedija 1960-2006, Janjatović Petar; ISBN 978-86-905317-1-4

{{Atomsko sklonište}}


[[Kategorija:Albumi Atomskog skloništa]]
[[Kategorija:Albumi Atomskog skloništa]]

Verzija na dan 4 januar 2019 u 18:31

Ne cvikaj generacijo
Album Atomsko sklonište
Objavljen1978. godine
ŽanrHard rock
Producent(i)Ivo Umek, Bruno Langer
Hronologija albuma Atomsko sklonište
Ne cvikaj generacijo
(1978.)
Infarkt
(1978.)

Ne cvikaj generacijo je prvi studijski album hard rock grupe Atomsko sklonište, a objavila ga je izdavačka kuċa RTV Ljubljana 1978. godine. Predstavlja jedan od najuspješnijih debitantskih albuma u rock muzici na prostorima bivše Jugoslavije.

O albumu

Muzika na albumu je klasični hard rok, na kojem dominiraju gitarski rock rifovi, sa upečatljivim klavijaturama, prepoznatljivim pjevanjem i čvrstom produkcijom. Tekstovi su bili nešto što tada (a ni kasnije) nije postojalo na jugoslavenskim prostorima. Tekstopisac Boško Obradović je na prvom albumu ponudio mnoštvo potresnih i kataklizmičkih stihova. Za razliku od drugih grupa, koje su velikom većinom nudile ljubavne tekstove, Obradović je u svojim tekstovima obrađivao socijalne, političke i antiratne teme. I to na sebi svojstven način. Na prvom albumu dominiraju proročanski tekstovi kojima su glavne teme ratovanja, nekontrolisani razvitak civilizacije, loše stanje u društvu, droga, psihoza, panika, racija.

Sa prvog albuma se izdvajaju pjesme poput: "Kinematograf našeg djetinjstva", "Tko ċe tad na zgarištu reći", "Saznao sam dijagnozu" te "Pomorac sam majko". Tekstualno najupečatljivija pjesma (pored recitacije "Od rata do rata") je nezvanična himna grupe "Ne cvikaj generacijo", sa interesantnim dječijim horom u refrenu.

Pored zapaženijih numera tu su još i "Umro je najveći mrav" koja nam donosi sporiji tempo i laganiju muziku sa zanimljivim gitarskim uvodom, te snažan tekst o moralnim problemima u društvu. Tu je i pjesma "Posljednji let Boinga 707" (sa uvodom na bas-gitari) koja daje zaokret ka ljubavnoj temi i dotiče se hipi ideologije. "Otmica naše ljubavi" je još jedna čvrsta hard rock numera, dok album zatvara melanholična "Nek vam je sa srećom". Sve tekstove je napisao Boško Obradović, dok su muziku Atomskog skloništa pisali Blažić, Gužvan i Langer. Dok Gužvan komponuje samostalno, Blažić i Langer rade zajednički, u duetu.

Dizajn omota ovog albuma je rad Ivana Obrovca: blago lice djeteta simboliše zemaljsku kuglu, a oko nje je sa svih strana očigledna opasnost. Po ivicama omota nanizano je 46 zastava država iz raznih dijelova svijeta. Jedina koja se leprša je zastava tadašnje SFRJ.

Popis pjesama

  1. Od rata do rata
  2. Ne cvikaj generacijo
  3. Tko će tad na zgarištu reći
  4. Saznao sam dijagnozu
  5. Umro je najveći mrav
  6. Pomorac sam majko
  7. Posljednji let Boeinga 707
  8. Otmica naše ljubavi
  9. Kinematograf našeg djetinjstva
  10. Nek vam je sa srećom

Članovi grupe

Literatura