Razlika između verzija stranice "Mostar Sevdah Reunion"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
ispravke
kriv je vizuelni uređivać ...
Red 7: Red 7:
== Historija ==
== Historija ==


Idejni začetnik sastava je [[Dragi Šestić]], producent i menadžer benda. Prvi album je snimljen u Centru Pavarotti u Mostaru i izdan je [[1999]]. godine za izdavačku kuću World Connection iz [[Holandija|Holandije]]. Slijedi saradnja s [[Šaban Bajramović|Šabanom Bajramovićem]] i izdavanje drugog albuma. Nakon prekida saradnje s Šabanom Bajramovićem, Dragi Šestić 2002 godine otkriva [[Ljiljana Butler|Ljiljanu Buttler]] i snima tri albuma za [[Snail Records]]. Između dva albuma s Ljiljanom Buttler, snimljen je album ''A Secret Gate'' 2003. godine. 2006. izlazi ponovo album sa Šabanom Bajramovićem, a 2007 ''Cafe Sevdah'' kojim je bend prezentirao najnovije pjevačko otkrovenje iz Prijedora N ermina Alukića Čerkeza. 2013 .izlazi "Tales From A Forgotten City" koji osvaja brojna medđnarodna priznanja. Bend izdaje i prvi "live"a lbum "Kings of Sevdah" 2016 . nakon kojeg počinje saradnju sa Milutinom Sretenovićem Sretom na albumu "The Balkan Autumn". Od 2017. bendu se kao vokal pridružuje i Antonija Batinić.
Idejni začetnik sastava je [[Dragi Šestić]], producent i menadžer benda. Prvi album je snimljen u Centru Pavarotti u Mostaru i izdan je [[1999]]. godine za izdavačku kuću World Connection iz [[Holandija|Holandije]]. Slijedi saradnja s [[Šaban Bajramović|Šabanom Bajramovićem]] i izdavanje drugog albuma. Nakon prekida saradnje s Šabanom Bajramovićem, Dragi Šestić 2002 godine otkriva [[Ljiljana Butler|Ljiljanu Buttler]] i snima tri albuma za [[Snail Records]]. Između dva albuma s Ljiljanom Buttler, snimljen je album ''A Secret Gate'' 2003. godine. 2006. izlazi ponovo album sa Šabanom Bajramovićem, a 2007 ''Cafe Sevdah'' kojim je bend prezentirao najnovije pjevačko otkrovenje iz Prijedora Nermina Alukića Čerkeza. 2013. izlazi "Tales From A Forgotten City" koji osvaja brojna međunarodna priznanja. Bend izdaje i prvi "live" album "Kings of Sevdah" 2016. nakon kojeg počinje saradnju sa Milutinom Sretenovićem Sretom na albumu "The Balkan Autumn". Od 2017. bendu se kao vokal pridružuje i Antonija Batinić.


[[File:Dragi Sestic.jpg|thumb|Dragi Šestić]]
[[File:Dragi Sestic.jpg|thumb|Dragi Šestić]]
Red 43: Red 43:


* Mostar Sevdah Reunion [[2000]] - [[Pjer Žalica]],
* Mostar Sevdah Reunion [[2000]] - [[Pjer Žalica]],
* The Bridge Of Bosnian Blues - Mostar Sevdah Reunion- [[2005]] [[Mira Erdevicki (BBC)]],
* The Bridge Of Bosnian Blues - Mostar Sevdah Reunion- [[2005]] [[Mira Erdevicki (BBC)]],
* Tales From A Forgotten City [[2013]] - [[Amir Grabus]].
* Tales From A Forgotten City [[2013]] - [[Amir Grabus]].



Verzija na dan 13 mart 2019 u 23:02

Mostar Sevdah Reunion je muzički sastav iz Mostara, Bosna i Hercegovina, čiji se muzički izraz gotovo u cijelosti sastoji od sevdaha u modernim aranžmanima. Možda je najbolji opis muzike Mostar Sevdah Reuniona "Balkanski blues". Sastav čine Mišo Petrović (gitara), Sandi Duraković (gitara), Vanja Radoja (violina), Marko Jakovljević (bas), Gabrijel Prusina (klavir), Senad Trnovac (bubnjevi) te Milutin Sretenović i Antonija Batinić (vokali).

Mostar Sevdah Reunion i Dragi Šestić


Historija

Idejni začetnik sastava je Dragi Šestić, producent i menadžer benda. Prvi album je snimljen u Centru Pavarotti u Mostaru i izdan je 1999. godine za izdavačku kuću World Connection iz Holandije. Slijedi saradnja s Šabanom Bajramovićem i izdavanje drugog albuma. Nakon prekida saradnje s Šabanom Bajramovićem, Dragi Šestić 2002 godine otkriva Ljiljanu Buttler i snima tri albuma za Snail Records. Između dva albuma s Ljiljanom Buttler, snimljen je album A Secret Gate 2003. godine. 2006. izlazi ponovo album sa Šabanom Bajramovićem, a 2007 Cafe Sevdah kojim je bend prezentirao najnovije pjevačko otkrovenje iz Prijedora Nermina Alukića Čerkeza. 2013. izlazi "Tales From A Forgotten City" koji osvaja brojna međunarodna priznanja. Bend izdaje i prvi "live" album "Kings of Sevdah" 2016. nakon kojeg počinje saradnju sa Milutinom Sretenovićem Sretom na albumu "The Balkan Autumn". Od 2017. bendu se kao vokal pridružuje i Antonija Batinić.

Dragi Šestić

Diskografija

  • Mostar Sevdah Reunion
  1. "Mostar Sevdah Reunion" (1999.) World Connection
  2. "A Secret Gate" (2003.) Snail Records
  3. "Cafe Sevdah" (2007.) Snail Records
  4. "Tales From A Forgoten City" (2013.) Snail Records and World Connection
  5. "Kings Of Sevdah" (2016.) Snail Records
  • Šaban Bajramović
  1. "A Gypsy legend" (2001.) World Connection
  2. "Šaban" (2006.) Snail Records
  • Ljiljana Buttler
  1. "The Mother of Gypsy Soul" (2002.) Snail Records
  2. "The legends of life" (2005.) Snail Records
  3. "Frozen Roses" (2009.) Snail Records
  • Amira Medunjanin
  1. "Rosa" (2004.) Snail Records
  • Sreta
  1. "The Balkan Autumn" (2018.) Snail Records



Mostar Sevdah Reunion

Filmovi

Vanjski linkovi