Razlika između verzija stranice "Osat (regija)"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
m Kategorija:Srebrenica dodata (uz pomoć HotCata)
Red 12: Red 12:


[[Kategorija:Regije u Bosni i Hercegovini]]
[[Kategorija:Regije u Bosni i Hercegovini]]
[[Kategorija:Srebrenica]]

Verzija na dan 27 april 2019 u 20:20

Osat je regija u srednjem Podrinju, koja obuhvata južni i istočni dio općine Srebrenica. Granicu na sjeveru predstavlja planina Ludmer, na istoku planinski masiv Crna Gora u Srbiji, na jugu planine Tara i Zvijezda i na zapadu planina Birač. Na ovom području, u Zemlji Kovačevića, postojala je istoimena srednjovjekovna župa, koja je zahvatala jugoistočni i istočni dio općine Srebrenica, jugoistočni dio općine Bratunac i sjeverozapadni i sjeverni dio općine Bajina Bašta u Srbiji.

U širem smislu, današnje poimanje Osata obuhvata jugoistočnu teritoriju općina Srebrenica i Bratunac, dok u užem smislu obuhvata cjelokupno područje mjesnih zajednica Radoševići i Osatica i dijelove mjesnih zajednica Krnjići i Toplica. Većinski bošnjačka mjesta Osata su: Beširevići, Gladovići, Karačići, Klotjevac, Ljeskovik, Nogačevići, Osatica, Prohići, Radovčići, Rađenovići, Sulice, Tokoljak i Urisići.

Stanovništvo

Značajan dio bošnjačkog stanovništva Osata vuče porijeklo iz zapadne Srbije, od muslimana protjeranih iz Sokolske i Užičke nahije u 19. vijeku. Većina muhadžira iz Sokolske nahije naselila se u Osatu.

Oko 1.100 osoba s područja Osata ubijeno je tokom Srebreničkog genocida u julu 1995. U poslijeratnom periodu vratio se veoma mali broj Bošnjaka, a znatan dio živi izvan granica Bosne i Hercegovine (SAD, zapadna i sjeverna Evropa i Australija).

Literatura

  • Jahić Sead, Kulenović Salih i Suljić Alija (2012). Bošnjačko-muslimanske familije Osata nekad i danas. 150 godina od protjerivanja muslimana iz Kneževine Srbije: Zbornik radova. Orašje: Medžlis IZ Orašje i Muftijstvo tuzlansko.