Razlika između izmjena na stranici "Wikipedia:Budite odlučni"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 1.290 bajtova ,  prije 1 godinu
nema sažetka izmjene
m
oznaka: uređivanje izvornog kôda (2017)
'''Zajednica Wikipedije potiče korisnike da budu odlučni kada ažuriraju enciklopediju.''' Wikipedia poput naše na bosanskom jeziku razvijarazvij se brže kada svako pomaže popraviti probleme, ispraviti gramatiku, dodati činjenice, provjeriti je li tekst tačan, pa makar to bile i najmanje prepravke. Želimo da svi budu odlučni i da pomognu Wikipediji da postane bolja enciklopedija. Koliko puta ste pročitali nešto i pomislili - Zašto ova stranica nema dobar pravopis, gramatiku ili izgled? Wikipedia ne samo da vam omogućuje dodavanje i uređivanje članaka: '''Mi to hoćemo, i mi vas trebamo!'''. To zahtijeva pristojnost, i međusobno uvažavanje. Naravno, drugi će ovdje uređivati ono što pišete. Ne uzimajte to lično! Oni, kao i svi mi, samo želimo Wikipediju učiniti dobrom enciklopedijom kakva i jest. Također, kada vidite sukob na stranici za razgovor, nemojte biti samo "gluhi posmatrač": budite odvažni i ostavite svoje mišljenje tamo!
'''
Popravite sami umjesto da govorite o tome.''' Ako primijetite nedvosmislenu grešku ili problem koji bi bilo koja razumna osoba vidi problem sa tom činjenicom, najbolji način djelovanja može biti da budete odlučni i sami to popravite, umjesto da to izrazite obliku komentara ili pritužbe. U vremenu koje je potrebno za pisanje o problemu, možete umjesto toga poboljšati enciklopediju. Wikipedia na bosanskom jeziku vas treba.
 
== Budite i oprezni ==
 
 
Iako je odlučnost saradnika poput vas jedna od najvećih prednosti Wikipedije, važno je da se pobrinete za opće dobro, a ne da uređujete naglo ili nepromišljeno. Naravno, sve promjene koje napravite a budu loše se brišu, ali lako se mogu vratiti, obično bezbolno, i važno je da se ne osjećate uvrijeđeno ako se vaše promjene ponište ili promijene. Ali neke značajne promjene mogu biti dugotrajne i teže ih je popraviti. Ako ništa niste sigurni, samo zatražite savjet.
 
Često je lakše vidjeti da nešto nije u redu nego znati tačno što bi bilo ispravno. Ne zahtijevamo da svi budu odlučni. Uostalom, komentirajući da je nešto u članku netačno, to može biti prvi korak u popravljanju. Istina je, međutim, da će problemi biti popravljeni i da će vjerojatno biti brži, ako ih to učinite sami.

Navigacija