Razlika između verzija stranice "Dubrovački put"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m razmak
m Kategorija:Trgovina dodata (uz pomoć HotCata)
Red 18: Red 18:
[[Kategorija:Putevi u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Putevi u Hrvatskoj]]
[[Kategorija:Putevi u Bosni i Hercegovini]]
[[Kategorija:Putevi u Bosni i Hercegovini]]
[[Kategorija:Trgovina]]

Verzija na dan 4 juli 2019 u 00:01

Dubrovački put, poznat i kao Via Drine, je bio srednjovjekovni trgovački put, koji je preko Dinarida povezivao Dubrovnik sa dolinom rijeke Drine, a odatle do raznih mjesta u srednjovjekovnoj Srbiji i ostatku Balkana.

Put je prolazio kroz Trebinje, Bileću,[1] Gacko, Foču, Goražde, Višegrad i Srebrenicu. Iz Trebinja, put se račvao za Zetski put. Iz Foče, put se račvao za Via Militaris prema Nišu. Iz Srebrenice je vodio put za Sremsku Mitrovicu.[2]

To je bio jedan od dva puta koji je povezivao Bosnu i Dubrovnik[3]. Drugi je bilo Neretvanski put koji pratio tok Neretve.[2]

Reference

  1. ^ HE 1999–2009.
  2. ^ a b Lorger 2011.
  3. ^ Šebečić 2002.

Izvori

  • Šebečić, Berislav (December 2002). "Srebreni putevi u Europi početkom novog vijeka i rudarsko-financijski imperiji Fuggerovih". 14. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: ref=harv (link)
  • "Bileća" . Hrvatska enciklopedija . Leksikografski institut Miroslav Krleža . 1999–2009 . Pristupljeno 28 January 2014 .
  • Lorger, Srećko (2011). "Kermes, crvac - i još neka crvena bojila". Anali Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku (jezik: Croatian): 56.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link) CS1 održavanje: ref=harv (link)