Razlika između izmjena na stranici "Kujava Radinović"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjeno 50 bajtova ,  prije 2 godine
m
clean up, replaced: =200px using AWB
m (clean up, replaced: =200px using AWB)
 
| Ime =Kujava
| Nasljeđivanje =Kraljica Bosne
| Slika =[[Datoteka:Pavlovići.png|200px]]
| Opis slike =Grb Kujavine porodice
| Krunidba =
|}}
 
'''Kujava''', '''Kujača, Kujeva'''; bila je [[Bosansko kraljevstvo|kraljica Bosne]] od [[1399]]. do [[1404]]. i od [[1409]]. do [[1416]]. godine kao druga od tri supruge kralja [[Stjepan Ostoja|Stjepana Ostoje]]. Kujava je bila sestra ili bliska rodica kneza [[Pavle Radinović|Pavla Radinovića]]. <ref name=Fine1> John Van Antwerp Fine, Bosnian Institute; ''The Bosnian Church: Its Place in State and Society from the Thirteenth to the Fifteenth Century'', Saqi in association with The Bosnian Institute, 2007. </ref> Ako je bila sestra Pavla Radinovića, onda joj je otac bio vlastelin [[Radin Jablanić]].
 
== Brak ==
 
Udala se za kralja Ostoju [[1399]]. godine, nakon što se on razveo od svoje prve supruge, [[Vitača|kraljice Vitače]]. <ref name=Fine1/> Kujava je smatrana dostojnom titule i časti bosanske kraljice zbog svog visokog roda, za razliku od Vitače koja je bila niskog roda. Ostoji je brak s Kujavom bio koristan zbog njene bliske rodbinske veze s moćnim knezom Radinovićem. Za kralja se udala prije [[5. februar]]a [[1399]]. godine, što potvrđuje povelja kralja Ostoje Dubrovčanima u kojem se ona prvi put spominje:
 
<blockquote>
"''Stephanus Ostoja rex Bosnæ '''cum uxore regina Kujava'''...''" <ref name=Acta> Euzebije Fermendžin, ''Acta Bosnae potissimum ecclesiastica cum insertis editorum documentorum regestis ab anno 925 usque ad annum 1752'', Academia Scientiarum et Artium Slavorum Meridionalium, 1892. </ref> ("'' Stjepan Ostoja, kralj Bosne, sa suprugom, kraljicom Kujavom...''")
</blockquote>
 
Među njihovom djecom bio je [[Stjepan Ostojić]], bosanski kralj. Godine [[1404]]. Kujavin muž je zbačen u korist svog polubrata, [[Tvrtko II Kotromanić|Tvrtka II]], da bi ponovo bio vraćen na prijestolje [[1409]]. godine.
 
Brak kralja Ostoje i kraljice Kujave počeo se raspadati [[1415]]. godine, kada je u zavjeri u kojoj je učestvovao sam kralj ubijen kraljičin bliski rođak, knez [[Pavle Radinović|Pavle Radinović]]. U Dubrovniku se [[1415]]. godine spominje kako se bosanska kraljica boji za svoju sudbinu jer je u srodstvu s knezom Pavlom. <ref name=Fine1/>
 
== Pad ==
 
Kada je sljedeće godine umro vojvoda [[Hrvoje Vukčić Hrvatinić]], njegove posjede je zauzeo brat Hrvojeve udovice, vojvotkinje [[Jelena Nelipčić|Jelene]]. <ref name=Fine2> John Van Antwerp Fine, ''The Late Medieval Balkans, A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest'', University of Michigan Press, 1987.</ref> Ostoja je iskoristio datu priliku i razveo se od Kujave, te oženio vojvotkinju Jelenu. Ostoja je tako prekinuo svoj sada politički nepovoljan brak s Kujavom, te, oženivši Jelenu, stekao Plivsku i Lučku župu s [[Jajce]]m. <ref name=Fine1/> Ovaj Ostojin čin doveo je do razmirica sa sinom kojeg je imao s Kujavom.
 
== Sinova vladavina ==
 
Godine [[1418]]. umire Kujavin bivši muž Stjepan Ostoja, te krunu Bosanskog kraljevstva naslijeđuje Kujavin sin [[Stjepan Ostojić]]. Kujava je odjednom postala moćna i uticajna. Između nje i [[Jelena Nelipčić|kraljice Jelene]] bjesnio je sukob koji je slabio kraljevstvo. Ovaj sukob je okončan u ljeto [[1419]]. godine, kada je Kujavin sin, pod Kujavinim utjecajem, naredio da se kraljica Jelena zatvori. Kraljica Jelena je umrla [[1422]]. godine, najvjerovatnije ubijena po Kujavinom naređenju. <ref name=Fajfrić> Željko Fajfrić, ''Kotromanići'', 2000.</ref>
 
Kujava je učestvovala u svakodnevnom političkom životu Bosne za vrijeme vladavine svoga sina. Savjetovala ga je i utjecala na njegove odluke, poput odluke da popravi svoje odnose sa Dubrovčanima. Međutim, ovu poziciju Kujava neće dugo užuvati, budući da njen sin umire prije aprila [[1421]]. godine.
== Kasniji život ==
 
Po smrti sina, bivša kraljica Kujava je od Dubrovčana tražila da je preporuče kod novoga kralja, muževog joj brata i njenog najljućeg neprijatelja, [[Tvrtko II Kotromanić|Stjepana Tvrtka II]], što su Dubrovčani i učinili. Pošto je bila u teškoj finansijskoj situaciji, dubrovačka vlada joj je osigurala penziju. Kasnije se obraćala Dubrovniku s drugim zahtjevima, ali nije poznato kojim.<ref name="Živković"> Pavo Živković, ''Tvrtko II Tvrtković: Bosna u prvoj polovini xv stoljeća'', Institut za istoriju u Sarajevu, 1981</ref>
 
Kako nije imala uticaja za vrijeme vladavine sinovog nasljednika, Kujava je podržavala pretendente koji su polagali pravo na bosansko prijestolje, prije svega [[Vuk Banić|Vuka Banića]], još jednoga vanbračnog brata svoga muža. Zajedno s drugim bosanskim velikašima učestvovala je u raznim spletkama i urotama protiv Tvrtka II kako bi mu se osvetila zbog zbacivanja njenog sina. Nakon sinove smrti život joj je bio težak, ali se ipak često miješala u državne poslove.<ref name="Živković"/><ref name="Draganović"> Krunoslav Draganović, ''Poviest hrvatskih zemalja Bosne i Hercegovine'', Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", 1942. godine</ref>
 
== Reference ==

Navigacija