Razlika između verzija stranice "Grb Slavonije"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m sitnica
m ispravak
Red 34: Red 34:
'''Grb Slavonije''' je historijski [[hrvatski grb]] koji se danas nalazi u kruni grba Hrvatske, a predstavlja [[heraldika|heraldički]] simbol regije [[Slavonija|Slavonije]].
'''Grb Slavonije''' je historijski [[hrvatski grb]] koji se danas nalazi u kruni grba Hrvatske, a predstavlja [[heraldika|heraldički]] simbol regije [[Slavonija|Slavonije]].


Između druge polovice [[16. vijek|16.]] i sredine [[19. vijek]]a, ovaj [[grb]] se koristio i na grbu [[Trojedna kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija|Hrvatsko-dalmatinsko-slavonskog kraljevstva]], budući da je zbog [[Osmanlije|osmanskih]] osvajanja, [[srednji vijek|srednjovjekovno]] središte [[Hrvatska|Hrvatske]] bilo izgubljeno, a političko i državno-pravno težište hrvatskih zemalja bilo premješteno sa juga na sjever, u međurječje [[Drava|Drave]] i [[Sava|Save]].<ref>{{hr simbol}} Božić, Mate i Ćosić, Stjepan, Nastanak hrvatskih grbova: Podrijetlo, povijest i simbolika, od 13. do 16. stoljeća, u Gordogan br. 35.-36., str. 62.</ref> Grb se opisuje kao štit na kojem je u gornjem dijelu prikazana [[zvijezda]], a između dvije linije koje predstavljaju rijeke, nalazi se prikaz [[Kuna|kune]] okrenute prema heraldički desnoj strani.
Između druge polovice [[16. vijek|16.]] i sredine [[19. vijek]]a, ovaj [[grb]] se koristio i na grbu [[Trojedna kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija|Hrvatsko-dalmatinsko-slavonskog kraljevstva]], budući da je zbog [[Osmanlije|osmanlijskih]] osvajanja, [[srednji vijek|srednjovjekovno]] središte [[Hrvatska|Hrvatske]] bilo izgubljeno, a političko i državno-pravno težište hrvatskih zemalja bilo premješteno sa juga na sjever, u međurječje [[Drava|Drave]] i [[Sava|Save]].<ref>{{hr simbol}} Božić, Mate i Ćosić, Stjepan, Nastanak hrvatskih grbova: Podrijetlo, povijest i simbolika, od 13. do 16. stoljeća, u Gordogan br. 35.-36., str. 62.</ref> Grb se opisuje kao štit na kojem je u gornjem dijelu prikazana [[zvijezda]], a između dvije linije koje predstavljaju rijeke, nalazi se prikaz [[Kuna|kune]] okrenute prema heraldički desnoj strani.


== Historija ==
== Historija ==

Verzija na dan 19 juli 2019 u 18:22

Grb Slavonije
Grb Slavonije iz štita na kruni grba Republike Hrvatske
Verzije
Moderni prikaz slavonskog grba
Svjetlija verzija
Historijski grb
Šablon:Slika3 alt}
Grb Trojedne Kraljevine (1868. – 1918.)
Detalji
Nosilac grbaSlavonija (Hrvatska)
Usvojen1496

Grb Slavonije je historijski hrvatski grb koji se danas nalazi u kruni grba Hrvatske, a predstavlja heraldički simbol regije Slavonije.

Između druge polovice 16. i sredine 19. vijeka, ovaj grb se koristio i na grbu Hrvatsko-dalmatinsko-slavonskog kraljevstva, budući da je zbog osmanlijskih osvajanja, srednjovjekovno središte Hrvatske bilo izgubljeno, a političko i državno-pravno težište hrvatskih zemalja bilo premješteno sa juga na sjever, u međurječje Drave i Save.[1] Grb se opisuje kao štit na kojem je u gornjem dijelu prikazana zvijezda, a između dvije linije koje predstavljaju rijeke, nalazi se prikaz kune okrenute prema heraldički desnoj strani.

Historija

Kralj Vladislav II. Jagelović (1490.-1516.) potvrdio je 8. decembra[2] 1496. godine slavonskim velikašima zemaljski grb Kraljevine Slavonije u obliku štita s kunom između dvije rijeke sa šestokrakom zvijezdom u vrhu štita. Predložak za lik četveronožne životinje koju se identifikovalo sa kunom, bio je zapravo lav u hodu koji je predstavljao dinastički simbol mlađih kraljeva i hrvatskih hercega iz vladarske obitelji Arpadovića, čiji se prikaz nalazio na aversu slavonskih banovaca, koje su kovali hrvatski hercezi i banovi cijele Slavonije od druge polovice 13. do druge polovice 14. vijeka.[3] Činjenica da se u kraljevoj grbovnici šesterokraka zvijezda naziva marsovom zvijezdom (Mart), upućuje na zaključak kako je u razdoblju do kraja 15. vijeka među slavonskim plemstvom došlo do pogrešnog vjerovanja da je životinja prikazana na novcima zapravo kuna, imajući u vidu da se kuna na srednjovjekovnom latinskom jeziku nazivala martes. Iz te latinske riječi nastao je i izraz marturina, odnosno kunovina, koja se plaćala kao porez prvenstveno na području između Drave i Save.[4]

Tokom druge polovice 19. vijeka primat na području Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije preuzima šahirani hrvatski grb, kao nacionalni simbol svih Hrvata. Danas je slavonski grb dio službenog grba Republike Hrvatske i smješten je u kruni iznad glavnog grba.

Galerija

Vidi još

Reference

  1. ^ (hr) Božić, Mate i Ćosić, Stjepan, Nastanak hrvatskih grbova: Podrijetlo, povijest i simbolika, od 13. do 16. stoljeća, u Gordogan br. 35.-36., str. 62.
  2. ^ (hr) Hrvatski grb - Hrvatska enciklopedija
  3. ^ (hr) Božić, Mate i Ćosić, Stjepan, Nastanak hrvatskih grbova: Podrijetlo, povijest i simbolika, od 13. do 16. stoljeća, u Gordogan br. 35.-36., str. 60.-62.
  4. ^ (hr) Božić, Mate i Ćosić, Stjepan, Nastanak hrvatskih grbova: Podrijetlo, povijest i simbolika, od 13. do 16. stoljeća, u Gordogan br. 35.-36., str. 60.-62.

Literatura

Vanjski linkovi