Razlika između izmjena na stranici "Rimska književnost"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
nema sažetka izmjene
m (Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse)
Veoma je plodan pisac bio [[Boetije]] (''Anicius Severīnus Boethius'', 480―524), koji je mnogo utjecao na srednjovjekovno obrazovanje i sholastiku. Najpoznatije mu je djelo ''Utjeha filozofije'' (''De consolatiōne philosophiae''), koje je napisao u tamnici dok je čekao na izvršenje smrtne kazne. Iako je bio kršćanin, ipak mu je opći pogled na svijet bio prije svega humanistički, pa se smatra "posljednjim Rimljaninom" u književnosti, dakle posljednjim piscem antike.
 
Car [[Justinijan I]] (''Flavius Petrus Sabbatius Iustiniānus'', vladao 527―565) naredio je, hiljadu godina nakon postanka ''Zakona dvanaest tablica'', da se sakupi i objavi cjelokupno tada važeće zakonodavstvo, zajedno s komentarima rimskih pravnika. Tako je nastao ''Zbornik rimskog građanskog prava'' (''Corpus iuris civīlis Romāni''), posljednji spomenik latinskog književnog jezika.
 
Godine 529. po Justinijanovom je naređenju u Atini zatvorena Platonova Akademija, posljednji ostatak paganizma, čime je konačno završeno antičko doba. Latinski jezik nadživio je rimsku državu i antičku kulturu, ali od sredine 6. stoljeća više ne govorimo o rimskoj, nego o latinskoj srednjovjekovnoj književnosti.
3.154

izmjene

Navigacija