Razlika između verzija stranice "NATO"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Odbijena posljednja izmjena teksta korisnika 78.2.26.191 i vraćeno na izmjenu 3010360 korisnika C3r4: obrana, njezine
Red 50: Red 50:
| datum_osnivanja = [[4. april]] [[1949]]
| datum_osnivanja = [[4. april]] [[1949]]
| web_stranica = [http://www.nato.int/ www.nato.int]
| web_stranica = [http://www.nato.int/ www.nato.int]
}}
|logo=NATO OTAN landscape logo.svg}}
'''NATO''' (skraćenica od {{jez-en|North Atlantic Treaty Organisation}}) tj. sjevernoatlanski je međunarodna organizacija koja je stvorena s potpisivanjem Sjevernoatlantskog ugovora 4. aprila 1949 . Sjedište NATO-a nalazi se u [[Bruxelles|Bruxellesu]] u Belgiji a organizacija ima sustav kolektivne obrane pri čemu se njezine države članice obvezuju na zajedničku obranu kao odgovor na napade vanjskih vojska.
'''NATO''' (skraćenica od {{jez-en|North Atlantic Treaty Organisation}}) tj. sjevernoatlanski vojni savez ustanovljen je [[1949]]. godine između država tadašnjeg ''zapadnog'' bloka. Danas NATO ima 29 zemalja članica.

U prvih nekoliko godina, NATO je bio svojevrsno obično političko udruženje. Prvi NATO-ov glavni tajnik [[Hastings Ismay]] , koji je rekao da je cilj organizacije "obraniti se od [[Sovjetski Savez|SSSR]] , pod vodstvom Sjedinjenih Država i Njemačke, kako bi ga održao podređenim"

S padom [[Berlinski zid|Berlinskog zida]] u 1989 , je glavni cilj saveza je postao osvojiti zemlje koje su prethodno bile pod utjecajem tzv Istočnog bloka, tj. bivši članovi [[Varšavski pakt|Varšavskog pakta]] . To se prije svega odnosi na zemlje [[Balkanski poluotok|Balkanskog poluotoka]] , što je dovelo do proširenja saveza 2004. ( [[Bugarska]] , [[Rumunija]] ) i 2009. ( [[Hrvatska]] i [[Albanija]] ). U 2009 godini trebala je i Sjeverna Makedonija da se pridruži savezu, ali zbog neslaganja s [[Grčka|Grčkom]] zbog imena Makedonija blokirala je pristup sastanku u Bukureštu .

Nakon terorističkih napada od 2001. godine na savez usmjeren na nove izazovi, sudjelovanje vojnika u [[Afganistan|Afganistanu]] i [[Irak|Iraku]].NATO danas ima 29 članica


== Zemlje članice NATO-a ==
== Zemlje članice NATO-a ==

Verzija na dan 4 septembar 2019 u 12:58

NATO
North Atlantic Treaty Organization (en)
Organisation du Traité de l'Atlantique Nord (fr)
Zastava NATO-a
Zastava
Položaj NATO-a na karti
Položaj NATO-a
Glavno sjedište Brisel
Službeni jezik engleski, francuski
Broj zemalja članica
Lideri  
Jens Stoltenberg
• Predsjednik
Knud Bartels
Zakonodavstvo
Datum osnivanja 4. april 1949
Veb-sajt www.nato.int

NATO (skraćenica od engleski: North Atlantic Treaty Organisation) tj. sjevernoatlanski vojni savez ustanovljen je 1949. godine između država tadašnjeg zapadnog bloka. Danas NATO ima 29 zemalja članica.

Zemlje članice NATO-a

Države osnivači (1949):

Kasnije članice saveza:

Kandidati za članstvo:

Logo NATO - a

Zemlje kandidati i partnerstva

Sjeverna Makedonija

Pregovore oko pristupanja Sjeverne Makedonije ovoj vojnoj organizaciji je do 2019. blokirala Grčka zbog spora oko naziva države Makedonije.[67] Grčka i Makedonija su u junu 2018. postigle dogovor oko budućeg naziva države čime je otvoren put ka članstvu Sjeverne Makedonije u NATO-u. 2. februara 2019. Jens Stoltenberg je izjavio da će članice saveza potpisati protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO savezu.[68]

Bosna i Hercegovina

Prva konkretna stvar koju je Bosna i Hercegovina preduzela na putu pristupanju NATO-u je pridruživanju programu NATO-a Partnerstvo za mir kojw se desilo decembra 2006. godine. Nakon toga potpisan je i sporazum o sigurnosnoj saradnji u martu 2007. Bosna i Hercegovina je nastavila put ka pristupanju NATO-u potpisivanjem Individualnog partnerskog akcionog plana u januaru 2008. Tada je pokrenut proces intenziviranog dijaloga na samitu NATO-a održanom u Bukureštu 2008. godine. Bosna i Hercegovina je pozvana da se pridruži Jadranskoj povelji kandidata za NATO 25. septembra 2008. U novembru 2008. godine, u zajedničkom saopštenju ministra odbrane BiH i kancelarije Misije NATO-a u Sarajevu, predloženo je da se Bosna i Hercegovina pridruži NATO-u do 2011. godine, ako se nastavi sa reformama koje su do tada učinjene u oblasti odbrane.

Bosna i Hercegovina službeno je pozvana da se pridruži Akcijskom planu za članstvo za 2010. godinu. Godine 2018. ministri vanjskih poslova NATO-a odlučili su da je NATO spreman prihvatiti podnošenje prvog godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine.


Zemlje članice NATO-a, po godinama ulaska u članstvo

Partnerstvo za mir

Bivše republike Sovjetskog Saveza

Bivše jugoslavenske republike

  • Bosna i Hercegovina
  • Sjeverna Makedonija
  • Srbija
      Evropske članice NATO-a (do 1994)
      Članice NATO-a koje su bile članice Partnerstva za mir
      Sadašnje članice Partnerstva za mir
      Zemlje koje teže priključenju Partnerstvu za mir
Članice Evropske unije

Članice EFTA

Također pogledajte

Reference

Vanjski linkovi