Razlika između verzija stranice "Muamer Zukorlić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
No edit summary
Red 20: Red 20:
| potpis =
| potpis =
}}
}}
'''Muamer Zukorlić''' ([[Orlje]], općina [[Tutin]], [[SFRJ]], 15. februara 1970.) predsjednik je i glavni [[muftija]] [[Mešihat Islamske zajednice u Srbiji|Mešihata Islamske zajednice u Srbiji]] i bošnjački političar Srbije. U srbijanskim medijima je kritikovan zbog svog političkog djelovanja, i istovremenog obavljanja visoke funkcije u Islamskoj zajednici Srbije.<ref>{{cite web|url=http://www.pecat.co.rs/2010/06/muamer-zukorlic-ekstremista-ili-buduci-evropski-muftija/|title=Muamer Zukorlić: ekstremista ili budući evropski muftija? - Печат - Лист слободне Србије|publisher=|accessdate=30. 6. 2018}}</ref> Na [[Izbori za predsjednika Srbije 2012.|predsjedničkim izborima u Srbiji 2012.]] godine kandidovao se kao nezavisni kanditat za funkciju predsjednika Srbije.<ref>{{cite web|url=http://balkans.aljazeera.net/vijesti/muamer-zukorlic|title=Muamer Zukorlić|date=19 April 2012|publisher=|accessdate=30. 6. 2018}}</ref> Član je i jedan od osnivača [[Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti| Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti]] (BANU).<ref name="Rijaset">{{cite web|url=http://www.rijaset.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=11214:osnovana-bonjaka-akademija-nauka&catid=253:aktuelnosti-kat&Itemid=184|title=Osnovana Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti|publisher=|accessdate=30. 6. 2018}}</ref><ref name="Avaz">{{cite web|url=http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/39452-u-novom-pazaru-osnovana-bosnjacka-akademija-nauka-i-umjetnosti.html|title='''Osnovana Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti''', članak u dnevniku ''Dnevni avaz'' 9. juna 2011. godine|publisher=|accessdate=30. 6. 2018}}</ref>
'''Muamer Zukorlić''' ([[Orlje]], općina [[Tutin]], [[SFRJ]], 15. februara 1970.). Narodni poslanik u skupštini Republike Srbije. Član je i jedan od osnivača [[Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti| Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti]] (BANU).


== Biografija ==
== Biografija ==
Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, općina Tutin i [[Gazi Husrev-begova medresa|Gazi Husrev-begovu medresu]] u [[Sarajevo|Sarajevu]]. [[Islam]]ski fakultet, odsjek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini u [[Alžir]]u, kojeg završava u ljeto 1993. god. Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice [[Sandžak]]a izabran je oktobra 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. godine. Postdiplomske studije je apsolvirao u [[Liban]]u. Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u [[Srbija|Srbiji]] 27. marta 2007. god. izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju, da bi u julu 2008. god. na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovo izabran za njenog poglavara. U svom petnaestogodišnjem predvođenju Islamske zajednice, muftija Zukorlić je zaslužan za osnivanje niza njenih ustanova. Osnivač je prvog islamskog glasnika u Sandžaku – ''[[Glas islama|Glasa islama]]'', čiji je bio prvi glavni i odgovorni urednik. Inicijator je osnivanja Izdavačke djelatnosti “El Kelimeh”, izdavačke kuće u Srbiji, kao i Mekteba za predškolski i školski uzrast. Utemeljio je medresu "Gazi Isa-beg" i jedan je od glavnih razloga njenog brzog razvoja. Prvi je dekan Fakulteta za islamske studije, predsjednik je [[Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru|Internacionalnog univerziteta]] u [[Novi Pazar|Novom Pazaru]] i njegov osnivač i prvi rektor. Izabran je i za nosioca liste [[Bošnjačka kulturna zajednica|Bošnjačke kulturne zajednica]] na izborima za [[Bošnjačko nacionalno vijeće]] (BNV) gdje je odnio pobjedu i gdje je postao član skupštine BNV-a. Član je [[Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini|Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini]].
Muftija Muamer ef. Zukorlić rođen je 15.2.1970. u selu Orlje kod Tutina, gdje je i odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata.

Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu. Srednju medresu „Gazi husrev-beg“ u Sarajevu. Jednogodišnji vojni rok odslužio je u Gospiću i na Svetom roku u Hrvatskoj. Studije filozofije šerijatskog prava (Usuli fikh) okončao je na islamskom univerzitetu „El-Emir Abdel-Kadir“ u Konstantini, Alžir. Postdiplomske studije iz oblasti egzegeze Kur'ana (Tefsir) okončao na univerzitetu „El-Džinan“ u Tripoliju, Libanon.

Tečno govori, piše i čita na arapskom jeziku. Govori turski jezik. Služi se engleskim jezikom. U osnovnoj školi učio ruski jezik.

Višegodišnji predavač u medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru. Višegodišnji predavač na grupi vjerskih predmeta i arapskog jezika na Islamskoj pedagoškoj akademiji (Fakultet za islamske studije). Predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka od njegovog osnivanja 1993. do 2007. Muftija sandžački od 1993. Glavni muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji od njenog objedinjenja 2007.

U julu 2008. god. na izborima u Islamskoj zajednici bio je ponovo izabran za njenog poglavara. U svom petnaestogodišnjem predvođenju Islamske zajednice, muftija Zukorlić je zaslužan za osnivanje niza njenih ustanova. Prvi je dekan Islamske pedagoške akademije, koja prerasta u Fakultet za islamske studije 2001. Prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. Do 2008. predsjednik Internacionalnog univerziteta od 2008. Prvi glavni i odgovorni urednik islamskog magazina „Glas islama“ 1997.

Uspješno je vodio Islamsku zajednicu punih devetnaest godina. Podiže brojnu porodicu i odgoja osmoro djece.

Utemeljitelj je i osnivač Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru 2002. godine sa odjeljenjima u Nišu, Beogradu, Pančevu i Subotici.

Nosilac projekta prerastanja isturenog odjeljenja Alaudin medrese iz Prištine u Novom Pazaru u samostalnu medresu „Gazi Isa-beg“ 1994.

Osnivač ženske medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru 1996. i njenog odjeljenja u Rožajama 2002.

Pokretač magazina „Glas islama“ 1996.

Vođa projekta osnivanja mreže dječjih vrtića i predškolskih ustanova

„Reuda“ i školskog mekteba „Wildan“ 1998.

Utemeljitelj Islamske pedagoške akademije (Islamska akademija i fakultet za islamske studije) 2001.

Reformator Fakulteta za islamske studije u pet odsjeka 2008.

Njegovom zaslugom osnovan je Muslimanski omladinski klub (MOK) 1999.

Podržao osnivanje Udruženja žena „Merjem“ 2007.

Osnivač Udruženja uleme Islamske zajednice u Srbiji 2007.

Inicirao osnivanje Zajednice sandžačke dijaspore 2003.

Nosilac projekta osnivanja Škole Kur'ana časnog u Novom Pazaru 2010.

Čovjek koji je najzaslužniji za osnivanje Internacionalne humanitarne organizacije (IHO) 1995. koja kasnije prerasta u Centar za humanitarni rad „Hajrat“.

Osnovao sedam Vakufskih kuhinja za siromašne u svim gradovima sjevernog Sandžaka.

Utemeljitelj Izdavačke kuće „El-Kelimeh“ 1993.

Njegovom zaslugom osnovana je Agencija za sertificiranje halal-kvaliteta 2007.

Inicirao osnivanje Instituta za izučavanje genocida i zločina 2011.

Podržao osnivanje Sandžačke biznis asocijacije (SABA) 2010. osmislio i osnovao Bošnjačku kulturnu zajednicu 2009.

Podržao osnivanje televizije „Universa“ 2008. koja kasnije prerasta u Sandžak televiziju.

Utemeljitelj Islamskog kulturnog centra „Altun alem“ 2011.

Njegovom zaslugom osnovan je Islamski radio „Refref“ 2009.

Predvodio osnivanje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Sudjelovao je u osnivanju Bošnjačke nacionalne fondacije.

Održao više od 1000 predavanja iz islamske i tematike kolektivnih i individualnih ljudskih prava.

Dao više od pet stotina intervjua i imao više stotina raznih medijskih nastupa.

Učestvovao na više stotina međunarodnih naučnih, kulturnih i političkih simpozija i konferencija.

Predsjednik Udruženja učenika „Gazi husrev-begove“ medrese 1987.

Najmlađi od 15 članova Inicijativnog odbora za osnivanje Stranke demokratske akcije 1990.

Nosilac pobjedničke liste Bošnjačke kulturne zajednice na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće 2010.

Član Bošnjačkog nacionalnog vijeća od 2010.

Uspostavio i uspješno vodio dijalog sa Vladom Republike Srbije u vrijeme premijera dr. Zorana Đinđića.

Uspješno predvodio odbranu Islamske zajednice od režimske agresije od 2007.

Predvodio tim za pisanje Ustava Islamske zajednice u Srbiji.

Poznat po oštrom diskursu protiv kršenja ljudskih prava i diskriminacije, zbog čega je često u nemilosti beogradskog režima.

Glavni zagovornik utvrđivanja pune istine o genocidima i zločinima nad Bošnjacima i drugim narodima na Balkanu kako se ne bi ponovili.

Generalni sekretar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Član izvršnog vijeća Rabite.

Vjeruje i uporno tvrdi da je žena nacionalni heroj, te joj shodno tome treba obezbijediti zaslužen status u društvu.

Odlike: Liderstvo, menadžment, komunikacije i retorika.

Rekreacija: Obilazak sela, mali fudbal, tenis i borilačke vještine.

Ideali: Duhovnost, mudrost, etika, estetika, dostojanstvo i sloboda.

Životni stil: Perfekcija, srednji put.

Životni cilj: Sreća ovoga svijeta u skladu porodice i ravnoteži tijela, razuma i duše. Sreća budućeg svijeta u zadovoljstvu i milosti gospodara svjetova.

Izabran je i za nosioca liste [[Bošnjačka kulturna zajednica|Bošnjačke kulturne zajednica]] na izborima za [[Bošnjačko nacionalno vijeće]] (BNV) gdje je odnio pobjedu i gdje je postao član skupštine BNV-a. Član je [[Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini|Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini]].


Na prvim direktnim izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka koji su održani 6. juna 2010. godine<ref>{{cite web|url=http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/719584/Izbori+za+Nacionalne+savete.html|title=Izbori za Nacionalne savete|first=RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of|last=Serbia|publisher=|accessdate=30. 6. 2018}}</ref> pojedinačno najveći broj glasova (45—50%) je osvojila Bošnjačka kulturna zajednica na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić. Državni organi su donijeli odluku o nepriznavanju prava Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da samostalno formira Nacionalni savjet jer nije osvojila ukupnu većinu glasova. Uprkos ovoj odluci Bošnjačka kulturna zajednica je proslavila pobjedu i izvršila konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog vjeća koje je na sjednici održanoj 25. jula 2010. godine usvojilo deklaraciju kojom se bošnjački narod proglašava konstitutivnim narodom u Srbiji.<ref>{{cite web|url=http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Ciplic-Zukorlic-se-bori-za-politicku-poziciju.lt.html|title=Чиплић: Зукорлић се бори за политичку позицију|first=|last=Танјуг|publisher=|accessdate=30. 6. 2018}}</ref>
Na prvim direktnim izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka koji su održani 6. juna 2010. godine<ref>{{cite web|url=http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/719584/Izbori+za+Nacionalne+savete.html|title=Izbori za Nacionalne savete|first=RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of|last=Serbia|publisher=|accessdate=30. 6. 2018}}</ref> pojedinačno najveći broj glasova (45—50%) je osvojila Bošnjačka kulturna zajednica na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić. Državni organi su donijeli odluku o nepriznavanju prava Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da samostalno formira Nacionalni savjet jer nije osvojila ukupnu većinu glasova. Uprkos ovoj odluci Bošnjačka kulturna zajednica je proslavila pobjedu i izvršila konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog vjeća koje je na sjednici održanoj 25. jula 2010. godine usvojilo deklaraciju kojom se bošnjački narod proglašava konstitutivnim narodom u Srbiji.<ref>{{cite web|url=http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Ciplic-Zukorlic-se-bori-za-politicku-poziciju.lt.html|title=Чиплић: Зукорлић се бори за политичку позицију|first=|last=Танјуг|publisher=|accessdate=30. 6. 2018}}</ref>

Verzija na dan 6 septembar 2019 u 08:59

Efendija

Muamer Zukorlić
Rođenje (1970-02-15) 15. februar 1970 (54 godine)
NacionalnostBošnjak
ZanimanjeEfendija, političar
Godine aktivnosti1993.- danas
Supružnik/ciElma Zukorlić
Veb-sajthttps://mesihat.org/muftijstvo-sandzacko/savjetnik/

Muamer Zukorlić (Orlje, općina Tutin, SFRJ, 15. februara 1970.) predsjednik je i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i bošnjački političar Srbije. U srbijanskim medijima je kritikovan zbog svog političkog djelovanja, i istovremenog obavljanja visoke funkcije u Islamskoj zajednici Srbije.[1] Na predsjedničkim izborima u Srbiji 2012. godine kandidovao se kao nezavisni kanditat za funkciju predsjednika Srbije.[2] Član je i jedan od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).[3][4]

Biografija

Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, općina Tutin i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Islamski fakultet, odsjek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini u Alžiru, kojeg završava u ljeto 1993. god. Za prvog predsjednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka izabran je oktobra 1993. godine njegovim osnivanjem, da bi na tu funkciju bio ponovo izabran 1998. i 2003. godine. Postdiplomske studije je apsolvirao u Libanu. Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. god. izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju, da bi u julu 2008. god. na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovo izabran za njenog poglavara. U svom petnaestogodišnjem predvođenju Islamske zajednice, muftija Zukorlić je zaslužan za osnivanje niza njenih ustanova. Osnivač je prvog islamskog glasnika u Sandžaku – Glasa islama, čiji je bio prvi glavni i odgovorni urednik. Inicijator je osnivanja Izdavačke djelatnosti “El Kelimeh”, izdavačke kuće u Srbiji, kao i Mekteba za predškolski i školski uzrast. Utemeljio je medresu "Gazi Isa-beg" i jedan je od glavnih razloga njenog brzog razvoja. Prvi je dekan Fakulteta za islamske studije, predsjednik je Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i njegov osnivač i prvi rektor. Izabran je i za nosioca liste Bošnjačke kulturne zajednica na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) gdje je odnio pobjedu i gdje je postao član skupštine BNV-a. Član je Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na prvim direktnim izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka koji su održani 6. juna 2010. godine[5] pojedinačno najveći broj glasova (45—50%) je osvojila Bošnjačka kulturna zajednica na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić. Državni organi su donijeli odluku o nepriznavanju prava Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da samostalno formira Nacionalni savjet jer nije osvojila ukupnu većinu glasova. Uprkos ovoj odluci Bošnjačka kulturna zajednica je proslavila pobjedu i izvršila konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog vjeća koje je na sjednici održanoj 25. jula 2010. godine usvojilo deklaraciju kojom se bošnjački narod proglašava konstitutivnim narodom u Srbiji.[6]

Poslije pobjede na izborima za Nacionalne savjete, Muamer Zukorlić je poručio da je „teritorija Sandžaka slobodna i da više nikad neće biti porobljena“! [7]

Također pogledajte

Reference

  1. ^ "Muamer Zukorlić: ekstremista ili budući evropski muftija? - Печат - Лист слободне Србије". Pristupljeno 30. 6. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Muamer Zukorlić". 19 April 2012. Pristupljeno 30. 6. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Osnovana Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti". Pristupljeno 30. 6. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  4. ^ "Osnovana Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, članak u dnevniku Dnevni avaz 9. juna 2011. godine". Pristupljeno 30. 6. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  5. ^ Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of. "Izbori za Nacionalne savete". Pristupljeno 30. 6. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  6. ^ Танјуг. "Чиплић: Зукорлић се бори за политичку позицију". Pristupljeno 30. 6. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  7. ^ "Kurir-info". Pristupljeno 30. 6. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi