Razlika između verzija stranice "Medievalist"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Medievalist''' je stručnjak za proučavanje srednjovjekovnog razdoblja iz oblasti historije, književnosti, filozofije i drugih naučnih oblast...
 
No edit summary
Red 9: Red 9:
* [[Vesna Mušeta-Aščerić]], Uvod u historijsku nauku, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo 2014.
* [[Vesna Mušeta-Aščerić]], Uvod u historijsku nauku, Univerzitet u Sarajevu, Sarajevo 2014.
* Medievalist [https://www.dictionary.com/browse/medievalist]
* Medievalist [https://www.dictionary.com/browse/medievalist]

[[Kategorija:Historija]]

Verzija na dan 10 oktobar 2019 u 13:18

Medievalist je stručnjak za proučavanje srednjovjekovnog razdoblja iz oblasti historije, književnosti, filozofije i drugih naučnih oblasti.

Naziv potječe od pojma Srednji vijek izraženog novolatinskim jezikom Medium aevum. To je razdoblje u historijskom razvoju koje obuhvata period od 5 do 15 stoljeća i uvedeno je radi lakšeg sagledavanja i proučavanja historije ljudskog razvoja. Izvedeno medievalan i medievalno kao pridjevi i prilozi označavaju srednjovjekovan i srednjovjekovno, poput medievalna Bosna – srednjovjekovna Bosna. Medievalistika se bavi proučavanjem srednjega vijeka. Pretpostavke za kvalitetna medievalna proučavanja u Bosni i Hercegovini podrazumijevaju poznavanje srednjovjekovnih pisama i jezika (glagoljice, ćirilice i latinice, te staroslavenskog, bosanskog, latinskog i grčkog jezika), materijalne kulture (arheologija i historija umjetnosti), usmene predaje (etnologija), filozofije, religije i drugih naučnih disciplina.

Za historičare medievaliste presudne su pomoćne historijske nauke (paleografija, epigrafika, diplomatika, hronologija, heraldika, numizmatika, sfragistika, egdotika i dr.).

Literatura