Razlika između verzija stranice "Metal"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene korisnika 95.47.215.68 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Srdjan m
oznaka: vraćanje
sve
oznake: zamijenjeno uklanjanje sadržaja članka blanking vizualno uređivanje
Red 1: Red 1:
{{Drugo značenje|Metal}}
'''Metal''' je [[hemijski element]] koji dobro provodi [[električna struja|električnu struju]] i [[toplota|toplotu]], a sa nemetalima gradi kat[[ion]]e i [[ionska veza|ionske veze]].

U hemiji, ''metal'' (iz [[grčki jezik|grč.]] "μέταλλον" - ''métallon'', ''rudnik''<ref name="Liddell" /><ref name="Oxford" />) je hemijski element, spoj ili [[legura]] koji ima osobinu velike električne provodljivosti. U metalima, atomi otpuštaju [[elektron]]e i grade pozitivne ione (katione). Ti ioni su okruženi delociranim elektronima, koji su odgovorni za osobinu provodljivosti. Čvrsto tijelo koje je građeno na taj način se održava elektrostatičnim međudjelovanjima između iona i oblaka elektrona, a takva veza među atomima se naziva [[metalna veza]]<ref name="morty" />.

U [[astronomija|astronomiji]], pojam metala se definira sasvim drugačije.

== Definicija ==
Metali se ponekad opisuju kao skup pozitivnih iona okruženih morem delociranih elektrona. Oni su jedna od tri grupe elemenata ako se posmatraju po osobinama ionizacije i atomskih veza, pored metaloida i nemetala.

Metali zauzimaju najveći dio periodnog sistema elemenata, dok se nemetalni elementi mogu naći samo na desnoj strani [[Periodni sistem elemenata|periodnog sistema elemenata]]. Dijagonalna linija, povučena od [[bor (element)|bora]] ('''B''') do [[polonij]]a ('''Po'''), uslovno razdvaja nemetale od metala. Najveći dio elemenata oko ove linije su [[metaloid]]i, ponekad poznatiji i pod nazivom poluprovodnici. Ovo je iz razloga što ti elementi pokazuju električne osobine koje su svojstvene i provodnicima i izolatorima. Elementi ispod i lijevo od ove linije su metali, dok su elementi iznad i desno od linije [[nemetal]]i.

== Podjela metala ==
Metali predstavljaju najveću grupu elemenata u [[Periodni sistem elemenata|periodnom sistemu elemenata]], ukupno 84 od 107 svih do sada poznatih elemenata po sličnim osobinama: metalni sjaj, provodljivost [[Električna struja|elektične struje]] i toplote, kovnost, čvrstoća, lahka pokretljivost [[elektron]]a, bazični oksidi itd.

Metali se također dijele na:
* plemenite (oni metali koji ne koroziraju ) ([[zlato]], [[platina]] itd.)
* poluplemenite (oni se na zraku presvuku slojem oksida da ne koroziraju ) ([[aluminijum]], srebro, bakar itd.)
* neplemenite (oni metali koji koroziraju ) ([[željezo]])

Prvi proizvedeni tehnički metali bili su [[bronza]], željezni ljevovi i nelegirani čelik. Tako je u starom vijeku bilo poznato sedam metala i to: [[zlato]], [[srebro]], [[bakar]], [[željezo]], [[kalaj]], [[živa]] i [[olovo]].
U toku srednjeg vijeka i dijela novoga do sredine 18. vijeka otkriveno je još sedam elemenata među kojima su bili : [[antimon]], [[kobalt]] i [[platina]]. Svi ostali elementi - čak 91, otkriveni su od druge polovine 18. vijeka do naših dana.

== Opće karakteristike metala ==

Metali se odlikuju metalnim sjajem i povećanom električnom i toplotnom provodljivošću, što je uslovljeno osobenošću unutrašnje građe [[atom]]a i njihove međusobne veze i dobrom kovnošću.

Uobičajena podjela metala vrši se prema boji na crne i obojene, prema gustoći na lahke i teške, prema temperaturi topljenja na lahko, teško ii vrlo teško topljive metale. Najprikladnija podjela je prema njihovom položaju u periodnom sistemu elemenata.

Metali se jedan od drugog razlikuju prema strukturnoj građi njihovih atoma i osobinama, a kao što je već napomenuto prema nekim pokazateljima mogu se razvrstati u grupe. Jedna od osnovnih podjela je na crne i obojene metale. Uobičajena podjela na crne i obojene metale predviđa da u crne metale spada samo željezo i legure željeza, a u obojene metale da spadaju svi ostali metali. Međutim treba napomenuti, da se pod crnim metalom ne podrazumijeva samo željezo već grupa metala.

== Također pogledajte ==
* [[Platinski metali]]
* [[Metalna veza]]
* [[Metalurgija]]

== Reference ==
{{refspisak|1|refs=
<ref name="Liddell">[http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dme%2Ftallon Henry George Liddell, Robert Scott, ''A Greek-English Lexicon'']</ref>
<ref name="morty">{{cite book| author = Mortimer, Charles E.|title = Chemistry: A Conceptual Approach|location = New York:|publisher = D. Van Nostrad Company| edition = 3rd |year= 1975}}</ref>
<ref name="Oxford">[http://oxforddictionaries.com/definition/metal?q=metal metal], na stranici Oxford Dictionaries</ref>
}}
{{Commonscat|Metals}}

[[Kategorija:Hemija]]
[[Kategorija:Hemija]]

Verzija na dan 12 novembar 2019 u 11:04