Razlika između verzija stranice "James McAvoy"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rescuing 1 sources and submitting 0 for archiving.) #IABot (v2.0
m Producent -> Filmski producent
Red 34: Red 34:


=== Karijera ===
=== Karijera ===
James McAvoy je [[2000]]. godine diplomirao na ''Kraljevskoj škotskoj akademiji muzike i drame'' (Royal Scottish Academy of Music and Drama), uglednom škotskom [[pozorište|pozorištu]], a prvi put se na filmu pojavljuje [[1995]]. u trileru ''The Near Room''. Na međunarodnu se scenu probio malom ulogom u mini seriji ''[[Združena braća]]'', [[producent]]a [[Steven Spielberg|Stevena Spielberga]], a prvu glavnu međunarodnu ulogu, lik Leta Atreidesa II, ostvario je [[2003]]. godine u američkoj mini seriji ''[[Children of Dune]]''. Uloga Stevea McBridea u hvaljenoj britanskoj televizijskoj seriji ''Shameless'' donosi mu nominaciju za najboljega debitanta u humorističnoj tv-seriji. Na snimanju upoznaje svoju sadašnju suprugu [[Anne-Marie Duff]], britansku glumicu [[Irska|irskoga]] porijekla. U dječjem filmu ''[[Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar]]'' pojavljuje se u ulozi [[faun]]a Tumnusa.
James McAvoy je [[2000]]. godine diplomirao na ''Kraljevskoj škotskoj akademiji muzike i drame'' (Royal Scottish Academy of Music and Drama), uglednom škotskom [[pozorište|pozorištu]], a prvi put se na filmu pojavljuje [[1995]]. u trileru ''The Near Room''. Na međunarodnu se scenu probio malom ulogom u mini seriji ''[[Združena braća]]'', [[filmski producent]]a [[Steven Spielberg|Stevena Spielberga]], a prvu glavnu međunarodnu ulogu, lik Leta Atreidesa II, ostvario je [[2003]]. godine u američkoj mini seriji ''[[Children of Dune]]''. Uloga Stevea McBridea u hvaljenoj britanskoj televizijskoj seriji ''Shameless'' donosi mu nominaciju za najboljega debitanta u humorističnoj tv-seriji. Na snimanju upoznaje svoju sadašnju suprugu [[Anne-Marie Duff]], britansku glumicu [[Irska|irskoga]] porijekla. U dječjem filmu ''[[Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar]]'' pojavljuje se u ulozi [[faun]]a Tumnusa.


[[Posljednji kralj Škotske|''Posljednji škotski kralj'']], snimljen [[2006]]. godine, velika je prekretnica za mladoga škotskog glumca. U njemu glumi bok uz bok s [[Forest Whitaker|Forestom Whitakerom]], dobitnikom [[Oscar]]a za glavnu mušku ulogu u dotičnome filmskom ostvarenju. Riječ je o adaptaciji Fodenova romana ''The Last King of Scotland'', temeljena na stvarnim događajima u [[Uganda|Ugandi]] za [[vrijeme (fizika)|vrijeme]] [[diktatura|diktature]] predsjednika [[Idi Amin|Idija Amina]] 70-ih godina 20. vijeka. McAvoy je utjelovio lik izmišljenoga škotskog doktora Nicholasa Garrigana, Aminova osobnoga [[liječnik]]a. Ova mu je filmska uloga donijela čak četiri nominacije za najboljega glumca.
[[Posljednji kralj Škotske|''Posljednji škotski kralj'']], snimljen [[2006]]. godine, velika je prekretnica za mladoga škotskog glumca. U njemu glumi bok uz bok s [[Forest Whitaker|Forestom Whitakerom]], dobitnikom [[Oscar]]a za glavnu mušku ulogu u dotičnome filmskom ostvarenju. Riječ je o adaptaciji Fodenova romana ''The Last King of Scotland'', temeljena na stvarnim događajima u [[Uganda|Ugandi]] za [[vrijeme (fizika)|vrijeme]] [[diktatura|diktature]] predsjednika [[Idi Amin|Idija Amina]] 70-ih godina 20. vijeka. McAvoy je utjelovio lik izmišljenoga škotskog doktora Nicholasa Garrigana, Aminova osobnoga [[liječnik]]a. Ova mu je filmska uloga donijela čak četiri nominacije za najboljega glumca.

Verzija na dan 16 novembar 2019 u 01:01

James McAvoy
James McAvoy
Ime pri rođenjuJames Andrew McAvoy
Rođenje21. april 1979.
Glasgow, Škotska
Godine rada1995 -
BAFTA nagrade
Nagrada Rising Star (2007.)
Najbolji škotski glumac
2007. Posljednji škotski kralj

James Andrew McAvoy (Glasgow, Škotska, 21. april 1979. ) škotski je glumac, najpoznatiji po ulogama u filmovima Posljednji škotski kralj, Okajanje i Tražen. Zapaženu ulogu ostvario je i u britanskoj televizijskoj seriji Shameless.

Biografija

Jamesovi roditelji su se rastali kad je njemu bilo sedam godina i tada odlazi živjeti s majčinim roditeljima. Kao dijete, pohađajući katoličku srednju školu, razmišlja o tome da se zaredi, a kasnije i o odlasku u mornaricu. Sestra Joy pjevačica je u škotskom ženskom bendu Streetside. Nakon odrastanja u Glasgowu McAvoy se s 20 godina seli u London.

Svira klavir, gitaru i bubnjeve te pjeva. Veliki je obožavatelj nogometa i navija za Glasgow Celtic. U slobodno vrijeme čita znanstvenu fantastiku, a najdraži film iz djetinjstva mu je Spielbergov The Goonies.

Karijera

James McAvoy je 2000. godine diplomirao na Kraljevskoj škotskoj akademiji muzike i drame (Royal Scottish Academy of Music and Drama), uglednom škotskom pozorištu, a prvi put se na filmu pojavljuje 1995. u trileru The Near Room. Na međunarodnu se scenu probio malom ulogom u mini seriji Združena braća, filmski producenta Stevena Spielberga, a prvu glavnu međunarodnu ulogu, lik Leta Atreidesa II, ostvario je 2003. godine u američkoj mini seriji Children of Dune. Uloga Stevea McBridea u hvaljenoj britanskoj televizijskoj seriji Shameless donosi mu nominaciju za najboljega debitanta u humorističnoj tv-seriji. Na snimanju upoznaje svoju sadašnju suprugu Anne-Marie Duff, britansku glumicu irskoga porijekla. U dječjem filmu Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar pojavljuje se u ulozi fauna Tumnusa.

Posljednji škotski kralj, snimljen 2006. godine, velika je prekretnica za mladoga škotskog glumca. U njemu glumi bok uz bok s Forestom Whitakerom, dobitnikom Oscara za glavnu mušku ulogu u dotičnome filmskom ostvarenju. Riječ je o adaptaciji Fodenova romana The Last King of Scotland, temeljena na stvarnim događajima u Ugandi za vrijeme diktature predsjednika Idija Amina 70-ih godina 20. vijeka. McAvoy je utjelovio lik izmišljenoga škotskog doktora Nicholasa Garrigana, Aminova osobnoga liječnika. Ova mu je filmska uloga donijela čak četiri nominacije za najboljega glumca.

Iste godine, 2006., McAvoy je snimio još dva filma u kojima ima glavnu ulogu. To su komedija Starter for Ten te romantična komedija Penelope. Radnja filma Starter for Ten smještena je u 1985. godinu i prati (ne)zgode nadarenog Briana (James McAvoy) iz radničke porodice na njegovoj prvoj studentskoj godini na univerzitetu u Bristolu. Brian je od malih nogu veliki ljubitelj kviza University Challenge, stvarne i vrlo popularne britanske emisije koja se dugo godina uspješno prikazivala na televiziji. Dolaskom na studij, štreber Brian se pridružuje fakultetskom timu Bristol University Challenge, koji čine i dvije vrlo zanimljive djevojke. Producent filma je Tom Hanks, a sam film je iznimno dobro prihvatila europska, ali i američka publika. U romantičnoj komediji Penelope vještica baci kletvu na porodicu Wilhern zbog koje mlada i dobrodušna Penelope (glumi je Christina Ricci) pati cijeloga života. Naime, rodila se s groznim svinjskim nosom koji je nemoguće estetski uljepšati, a kletva će biti skinuta u trenutku kad je neki mladić istoga socijalnoga statusa zaprosi. Na Penelopenu nesreću, svi je mladići u širokom luku izbjegavaju, sve dok se ne pojavi Max.

James McAvoy 2007. godine ostvaruje glavne uloge u filmovima Okajanje i Priča o Jane Austen. Okajanje je nastalo adaptacijom hvaljena romana britanskoga pisca Iana McEwana, a u filmu glumačko društvo McAvoyu prave Keira Knightley i Vanessa Redgrave. Film je sniman na lokacijama u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Zahvaljujući ulozi Robbieja Turnera McAvoy je nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljega glavnog glumca. Film Okajanje je početkom 2008. osvojio Zlatni globus u kategoriji najboljega filma, zatim BAFTA-u, a potom je u istoj kategoriji nominiran i za Oscara.

Duff i McAvoy, februar 2007.

Priča o Jane Austen govori o navodnoj ljubavi britanske spisateljice Jane Austen i mladoga irskog pravnika Thomasa Lefroyja. Prema nekim proučavateljima Janeina spisateljskog rada i života upravo je gospodin Lefroy poslužio kao inspiracija za stvaranje književnoga lika gospodina Darcyja u romanu Ponos i predrasude. Thomasa Lefroya na filmskom je platnu utjelovio James McAvoy, a britansku književnicu Amerikanka Anne Hathaway.

Škotski je glumac završio sa snimanjem akcijskoga filma Tražen, nastalog na temelju stripa. Osim što je nositelj filma kao glavni glumac, u njemu glumi bok uz bok s oskarovcima Morganom Freemanom i Angelinom Jolie.

Privatni život

James McAvoy je od 2006. godine u braku s devet godina starijom glumicom Anne-Marie Duff. Upoznali su se na snimanju serije Shameless. 2009. godine par je dobio prvo dijete.

Filmografija

Godina Naslov Uloga Bilješke
1995. The Near Room Kevin
1997. An Angel Passes By dječak iz susjedstva kratki film
1997. Regeneration Anthony Balfour
2001. Swimming Pool Mike
2003. Bright Young Things] Simon Balcairn
2003. Bollywood Queen Jay
2004. Wimbledon Carl Colt
2004. Strings Hal Tara glas
2004. Inside I'm Dancing Rory O'Shea Nominiran - Nagrada Londonskog kruga filmskih kritičara u kategorijama glumca godine te britanskoga glumca godine
2005. Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar faun Tumnus Nominiran - Nagrada Londonskog kruga filmskih kritičara u kategoriji britanskoga sporednog glumca godine
2006. Posljednji škotski kralj doktor Nicholas Garrigan Škotska BAFTA za najboljeg glumca
Nagrada BAFTA za zvijezdu u usponu
Nominiran - BAFTA za najboljeg sporednog glumca
Nominiran - Nagrada Britanskoga nezavisnog filma za najboljeg glumca
Nominiran - Evropska filmska nagrada za najboljeg glumca
Nominiran - Nagrada Londonskog kruga filmskih kritičara u kategoriji britanskoga glumca godine
2006. Starter for 10 Brian Jackson
2007. Becoming Jane Thomas Lefroy
2007. Penelope Johnny Martin / Max Campion
2007. Okajanje Robbie Turner Empire nagrada za najboljeg glumca

Nagrada Londonskog kruga filmskih kritičara u kategoriji britanskoga glumca
Nominiran - BAFTA za najboljeg glavnog glumca
Nominiran - European Film Award for Best Actor
Nominiran - Zlatni globus za najboljeg glumca - drama
Nominiran - Irish Film Award for Best International Actor

2008. Wanted Wesley A. Gibson Nominiran - MTV nagrada za najbolji filmski poljubac
2009. The Last Station Valentin Bulgakov Nominiran - Nagrada Satellite za najboljeg sporednog glumca
2011. Gnomeo and Juliet Gnomeo glas
2011. The Conspirator Frederick Aiken
2011. X-Men: Prva generacija Professor Charles Xavier / Professor X Nominiran - Scream Award for Best Fantasy Actor
Nominiran - Scream Award for Best Superhero
Nominiran - Scream Award for Best Ensemble
Nominiran - People's Choice Award for Favorite Superhero
Nominiran - People's Choice Award for Favorite Ensemble Movie Cast
2011. Arthur Christmas Arthur glas
2013. Welcome to the Punch Max Lewinsky
2013. Trance Simon
2013. Filth Bruce Robertson
2013. The Disappearance of Eleanor Rigby Conor
2014. X-Men: Days of Future Past Professor Charles Xavier / Professor X

Serije

Godina Naslov Uloga Bilješke
1997. The Bill Gavin Donald Epizoda: "Rent"
2001. Združena braća vojnik James Miller mini serija
2001. Lorna Doone Bloxham TV-film
2001. Ubistvo u mislima Martin Vosper Epizoda: "Teacher"
2001. White Teeth Josh Malfen 2 epizode
2002. Inspektor Lynley Gowan Ross Epizoda: "Payment in Blood"
2002. Foyle's War Ray Pritchard Epizoda: "The German Woman"
2003. Frank Herbert's Children of Dune Leto Atreides II 3 epizode
2003. State of Play Dan Foster 6 epizoda
2003. Early Doors Liam 4 epizode
2004. Shameless Steve McBride 13 epizoda
Nominiran - British Comedy Award u kategoriji najboljega debitanta u humorističnoj tv-seriji
2005. ShakespeaRe-Told Joe Macbeth Epizoda: "Macbeth"
2009. Angelina Ballerina: The Next Steps Maurice Mouseling glas animirana serija

Pozorište

Kraljevska škotska akademija muzike i drame u Glasgowu, na kojoj je McAvoy diplomirao glumu 2000. Pohađali su je i glumac Robert Carlyle te novinarka Ruby Wax.
  • Oluja, Brunton Theatre - Ferdinand
  • Romeo i Julija, The Courtyard Hereford (1999.) - Romeo
  • Priča sa zapadne strane, The Courtyard Hereford (1999.) - Riff
  • Ljepotica i zvijer, Adam Smith Theatre (pantomima, 1999-2000.) - Bobby
  • Romeo i Julija, The Courtyard Hereford (2000.) - Romeo
  • The Reel of the Hanged Man, Traverse Theatre (2000.) - Gerald
  • Lovers, Royal Lyceum Theatre - Joe
  • Out in the Open, Hampstead Theatre (2001.) - Iggy
  • Privates on Parade, Donmar Warehouse (2001-2002.) - vojnik Steven Flowers
  • Breathing Corpses, Royal Court Theatre (2005.) - Ben
  • Macbeth, London's West End (2013.) - Makbet

Vanjski linkovi