Razlika između verzija stranice "Rezolucija Vijeća sigurnosti broj 1244"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Red 24: Red 24:


=== Suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije ===
=== Suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije ===
U [[Preambula|preambuli]] Rezolucije, obavezuju se sve članice Ujedinjenih nacija za poštovanje suverenitet i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije, kao i drugih država iz regije. Priznanje integriteta i pravnog sistema Jugoslavije, čiji je pravni nasljednik 2003. godine postala novoproglašena država [[Srbija i Crna Gora]], a 2006. godine [[Srbija]], po [[Georg Nolte|Georgu Noltu]], njemačkom ekspertu za ustavno pravo, prestaje na osnovu Aneksa I rezolucije.<ref name="FAZ">Georg Nolte: [http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/f-a-z-gastbeitrag-kein-recht-auf-abspaltung-1515789.html ''Kein Recht auf Abspaltung''], [[Frankfurter Allgemeine Zeitung|FAZ]] od 13. februara 2008. {{Simboli jezika|de|njemački jezik}} </ref> Po Noltu, priznavanje jedne političke strukture ili zajednice kao države, je po općem [[Međunarodno pravo|međunarodnom pravu]] je dozvoljeno, ukoliko ta zajednica, neovisno od dotadašnje državne uprave, sprovodi efektivnu upravu i kontrolu na tom području.
U [[Preambula|preambuli]] Rezolucije, obavezuju se sve članice Ujedinjenih nacija za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije, kao i drugih država iz regije. Priznanje integriteta i pravnog sistema Jugoslavije, čiji je pravni nasljednik 2003. godine postala novoproglašena država [[Srbija i Crna Gora]], a 2006. godine [[Srbija]], po [[Georg Nolte|Georgu Noltu]], njemačkom ekspertu za ustavno pravo, prestaje na osnovu Aneksa I rezolucije.<ref name="FAZ">Georg Nolte: [http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/f-a-z-gastbeitrag-kein-recht-auf-abspaltung-1515789.html ''Kein Recht auf Abspaltung''], [[Frankfurter Allgemeine Zeitung|FAZ]] od 13. februara 2008. {{Simboli jezika|de|njemački jezik}} </ref> Po Noltu, priznavanje jedne političke strukture ili zajednice kao države, je po općem [[Međunarodno pravo|međunarodnom pravu]] je dozvoljeno, ukoliko ta zajednica, neovisno od dotadašnje državne uprave, sprovodi efektivnu upravu i kontrolu na tom području.
Ovo mišljenje ne zastupaju zvanične političke institucije Srbije i Rusije.
Ovo mišljenje ne zastupaju zvanične političke institucije Srbije i Rusije.



Verzija na dan 28 decembar 2019 u 16:11

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija
Rezolucija broj 1244
Kosovo (žuto obojeno) na karti Srbije
Datum10. juni 1999.
Sjednica4011
OznakaS/RES/1244 (Dokument)
Glasanje
Za: 14Suzd.: 1Protiv: 0
TemaSukobi na Kosovu
Rezultatusvojeno
Sastav Vijeća sigurnosti 1999. godine
Stalne članice
Nestalne članice
← 1243
1245 →

Spisak rezolucija iz 1999. godine

Rezolucija Vijeća sigurnosti broj 1244 (UNSCR 1244) je donesena 10. juna 1999. godine, na osnovu VII poglavlja Povelje Ujedinjenih nacija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija na 4011. sjednici sa četrnaest glasova za i jednog suzdržanog člana (Kina) od 15 članica Vijeća.

Sadržaj

Rezolucija 1244. poznata kao i Kosovska rezolucija određuje međunarodno-pravne osnove za osnivanje prelazne upravljačke misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), kroz koju će se organizirati civilna uprava na području Kosova, kao i stacioniranje međunarodnih vojnih trupa nazvanih KFOR. Suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Savezne Republike Jugoslavije, rezolucija spominje samo u njenom deklarativnom dijelu, ali ne u pravno-obavezujućem dijelu. Takođe se u rezuluciji ne definiše budući status Kosova. Donošenjem Rezolucije, obilježen je kraj oružanih sukoba i rata na Kosovu, Prijelaznom upravom UNMIK dobijeno je vrijeme, za omogućavanje odmjerenog riješenja budućeg statusa Kosova. Rezolucija se povezuje sa donesenim rezolucijama 1160, 1199, 1203 iz 1998. godine i 1239. iz 1999. godine.[1]

UNMIK

U tački 10. (t.10) Rezolucije Vijeća sigurnosti generalnog sekretara UN ovlašćuje za osnivanje privremene civilne uprave, koja će na Kosovu omogućiti stvaranje substancionalne autonomije, te UNMIK treba da teži na stvaranju u jačanju samostalnih demokratskih institucija, koje se naznaćavaju u t.11.

Suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije

U preambuli Rezolucije, obavezuju se sve članice Ujedinjenih nacija za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije, kao i drugih država iz regije. Priznanje integriteta i pravnog sistema Jugoslavije, čiji je pravni nasljednik 2003. godine postala novoproglašena država Srbija i Crna Gora, a 2006. godine Srbija, po Georgu Noltu, njemačkom ekspertu za ustavno pravo, prestaje na osnovu Aneksa I rezolucije.[2] Po Noltu, priznavanje jedne političke strukture ili zajednice kao države, je po općem međunarodnom pravu je dozvoljeno, ukoliko ta zajednica, neovisno od dotadašnje državne uprave, sprovodi efektivnu upravu i kontrolu na tom području. Ovo mišljenje ne zastupaju zvanične političke institucije Srbije i Rusije.

Pravni status Kosova

Vremenski rok

Tekst

Reference

  1. ^ Tekst Rezolucije (de)
  2. ^ Georg Nolte: Kein Recht auf Abspaltung, FAZ od 13. februara 2008. (de)

Vanjski linkovi