Razlika između verzija stranice "Željko Komšić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
→‎Citati: pobrisati? Kad je ko rekao i ko je koga šta pitao nije bitno za enciklopediju...pogotovo bez referenci
Red 39: Red 39:


== Citati ==
== Citati ==
Nakon što je predsjednik Vlade Srbije [[Vojislav Koštunica]] krajem oktobra 2007. kritizirao [[Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine|visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH]] [[Miroslav Lajčák|Miroslava Lajčáka]], Željko Komšić je izjavio da su "napokon razotkrivene sve mutne političke igre Beograda prema Bosni i Hercegovini". Dalje je kazao: {{Citat|...Koštunici bi bilo bolje da se bavi pitanjima koja su mu posao, odnosno budućnošću [[Srbija|Srbije]] i njenih građana, odnosno svojom zemljom, a da prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu, i zato neka ne zaboravi kako je završio jedan njegov prethodnik, [[Slobodan Milošević|Milošević]].}} Nakon oktobarskih izbora 2006. pitan je od jednog novinara: "Kojim jezikom govorite?" Željko Komšić je odgovario: {{Citat|...Govorim onako kako su me otac i majka naučili i apsolutno se dobro razumijem sa svima. Znam ja reći i siječanj, veljača, ožujak..., čak znam i šta to znači, ali ja govorim onako kako su me roditelji naučili." Zatim jedan novinar: "Kako nazivate jezik kojim govorite?" Komšić potom odgovara: "Ja ga najradije nazivam [bosanskim.}}

Nakon što je predsjednik Vlade Srbije [[Vojislav Koštunica]] kraje oktobra]] 2007. kritizirao [[Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine|visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH]] [[Miroslav Lajčák|Miroslava Lajčáka]], Željko Komšić je izjavio da su "napokon razotkrivene sve mutne političke igre [[Beograd]]a prema Bosni i Hercegovini". Dalje je kazao: {{Citat|...Koštunici bi bilo bolje da se bavi pitanjima koja su mu posao, odnosno budućnošću [[Srbija|Srbije]] i njenih građana, odnosno svojom zemljom, a da prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu, i zato neka ne zaboravi kako je završio jedan njegov prethodnik, [[Slobodan Milošević|Milošević]].}} Nakon oktobarskih izbora [[2006]]. pitan je od jednog novinara: "Kojim jezikom govorite?" Željko Komšić je odgovario: {{Citat|...Govorim onako kako su me otac i majka naučili i apsolutno se dobro razumijem sa svima. Znam ja reći i siječanj, veljača, ožujak..., čak znam i šta to znači, ali ja govorim onako kako su me roditelji naučili." Zatim jedan novinar: "Kako nazivate jezik kojim govorite?" Komšić potom odgovara: "Ja ga najradije nazivam [[bosanski]]m.}}


== Reference ==
== Reference ==

Verzija na dan 8 januar 2020 u 19:24

Željko Komšić
17. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Vrijeme na vlasti
6. maj 2007. – 7. mart 2008.
PrethodnikNebojša Radmanović
NasljednikHaris Silajdžić
20. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Vrijeme na vlasti
6. maj 2009. – 6. mart 2010.
PrethodnikNebojša Radmanović
NasljednikHaris Silajdžić
23. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Vrijeme na vlasti
6. maj 2011. – 10. mart 2011.
PrethodnikNebojša Radmanović
NasljednikBakir Izetbegović
26. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Vrijeme na vlasti
10. juli 2012. – 10. mart 2012.
PrethodnikNebojša Radmanović
NasljednikBakir Izetbegović
Rođenje20. januar 1964.
Sarajevo, Jugoslavija
NacionalnostHrvat
Politička strankaDemokratska fronta
Porodica
SuprugaSabina Komšić
ObrazovanjePravni fakultet
VjeraAgnosticizam

Željko Komšić (Sarajevo, 20. januar 1964) je bosanskohercegovački i hrvatski političar i osnivač Demokratske fronte. Član je Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda nakon pobjede na Općim izborima 2018. godine.

1. oktobra 2006. izabran je za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda kao kandidat Socijaldemokratske partije BiH.

Željko Komšić je završio Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu i School of Foreign Service na Univerzitetu Georgetown u Vašingtonu. Napadom Vojske Republike Srpske na Sarajevo priključio se Armiji RBiH, gdje se istakao u vojnim zadacima, za šta je dobio najveće vojno odlikovanje Armije RBiH, Zlatni ljiljan. Nakon rata uključio se aktivno u politički život BiH. 2000. godine je izabran za načelnika općine Novo Sarajevo u Sarajevu, a 2001. godine postao je prvi ambasador BiH u Srbiji i Crnoj Gori. Na lokalnim izborima 2004. godine direktnim glasanjem je izabran za još jedan mandat načelnika općine Novo Sarajevo, a na toj funkciji je ostao do oktobarskih izbora 2006, kada je izabran za člana Predsjedništva BiH.[1]Sredinom 2012. godine napušta članstvo u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine, da bi 7. aprila 2013. godine bio jednoglasno izabran za prvog predsjednika stranke Demokratska fronta (DF) na Osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu.[2]Ponovo je izabran 12. septembra 2015. za predsjednika Demokratske fronte na Prvom kongresu stranke od njenog osnivanja.[3]

Citati

Nakon što je predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica krajem oktobra 2007. kritizirao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčáka, Željko Komšić je izjavio da su "napokon razotkrivene sve mutne političke igre Beograda prema Bosni i Hercegovini". Dalje je kazao:

...Koštunici bi bilo bolje da se bavi pitanjima koja su mu posao, odnosno budućnošću Srbije i njenih građana, odnosno svojom zemljom, a da prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu, i zato neka ne zaboravi kako je završio jedan njegov prethodnik, Milošević.

Nakon oktobarskih izbora 2006. pitan je od jednog novinara: "Kojim jezikom govorite?" Željko Komšić je odgovario:

...Govorim onako kako su me otac i majka naučili i apsolutno se dobro razumijem sa svima. Znam ja reći i siječanj, veljača, ožujak..., čak znam i šta to znači, ali ja govorim onako kako su me roditelji naučili." Zatim jedan novinar: "Kako nazivate jezik kojim govorite?" Komšić potom odgovara: "Ja ga najradije nazivam [bosanskim.

Reference

  1. ^ Kronologija Predsjedništva Bosne i Hercegovine
  2. ^ "Osnovana Demokratska fronta, Komšić predsjednik". slobodnaevropa.org. Pristupljeno 7.4.2015.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ "Komšić izabran za predsjednika DF-a". slobodnaevropa.org. Pristupljeno 12.9.2015.. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |accessdate= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi