Eutanazija: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 6 bajtova ,  prije 15 godina
m
Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse
No edit summary
m (Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse)
'''Eutanazija''' je čin koji ima za cilj uzrokovanje [[smrt]]i kako bi se uklonila svaka [[bol]]. Sastoji se u nakani volje i u primijenjenim postupcima. Želi se ukloniti [[čovjek]]ova bol njegovim ubitstvom, a za to se primjenjuju primjerena sredstva.
 
== Historijski pregled eutanazije ==
 
Pojam potiče iz [[Stara Grčka|Stare Grčke]]. Grci su pod time podrazumijevali bezbolnu prirodnu smrt, a ne namjerno izazvanu smrt. U savremeno vrijeme, pojavili su se [[filozof]]i koji su razmatrali eutanaziju. [[Ernest Haeckel|E. Haeckel]] zahtijevao je, da se duševno i tjelesno neizlječivi bolesnici ubiju na bilo koji prikladan i bezbolan način. Godinu dana nakon njegove smrti, [[1920]]., tom će pitanju pristupiti pravnik K. Binding i liječnik A. Hoche. Oni određuju koji to [[život]]i nisu vrijedni življenja i nazivaju ih "balast–egzistencijama". Tu su uključili sve osobe s tjelesnim i mentalnim oboljenjima. [[nacizam|Nacisti]] su to prihvatili i širili propagandu, preko knjiga, novina i filmova, utječući na javno mnijenje. Potom je [[Adolf Hitler|Hitler]] takve nazvao "beskorisnim jedačima", a teoriju uglednih i priznatih profesora primijenio u praksi, tako da su nacisti eutanazirali 300 000 osoba s tjelesnim i mentalnim oboljenjima. Pedantno su evidentirali sve tako oboljele osobe, slali ih u domove i tamo eutanazirali. Poslije su im vadili [[mozak|mozgove]] i radili istraživanja. Još i dan danas, čuvaju se u [[hemikalija]]ma, neki od mozgova tih eutanaziranih osoba. To je bio uvod u [[holokaust]].
Oko [[1960]]., počelo se ponovno razmišljati o eutanaziji. U [[SAD|Americi]] su od tada do danas, malo po malo, objavljivane knjige, rasprave o eutanaziji, uglavnom naklonjene njenom ponovnom uvođenju. O tome je bilo mnogo televizijskih emisija, [[film]]ova, novinskih članaka i sudskih odluka. Čini se da ju naveći pobornici eutanazije oni koji žele smanjiti izdavanja za zdravstvo i za penzije.
 
== Odnos religija prema eutanaziji ==
 
[[Kršćanstvo|Kršćani]], [[Židov]]i i [[Islam|Muslimani]] dijele zajedničko mišljenje, da je [[Bog]] - Stvoritelj života i Gospodar života i smrti i da eutanazija nije dozvoljena, jer je nasilnički čin u suprotnosti s Božjim zakonima i ozbiljno narušava svetost ljudskog života.
[[Papa]] [[Ivan Pavao II.]] je izjavio u enciklici "Evanđelje života" da je "eutanazija teška povreda Božjega zakona, budući da je namjerno uboistvo ljudske osobe moralno neprihvatljivo." Eutanazija, nasilje nad životom, ponižava čovjeka u njegovom završnom stadiju života i dovodi u pitanje njegovu vječnost.
 
== Eutanazija životinja ==
 
Eutanazija životinja je dozvoljena, kad trpe veliku bol, a ne može im se pomoći.
108.013

izmjena

Navigacija