Razlika između verzija stranice "Koala"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
m Vraćene izmjene korisnika 185.18.60.148 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika EdinBot
oznaka: vraćanje
Red 4: Red 4:


== Opis ==
== Opis ==
Krzno joj je sivo. Ima veliki crni nos i velike dlakave uši, te dugačke ruke i kratke noge s vrlo dugim i oštrim kandžama za lako penjanje i držanje na drveću. Gotovo da nema repa. Mnogi misle da je [[medvjed]] i da je umiljata životinja, ali je to jedna jako ratoborna životinja, a najače joj je oružje [[mokraća]], koja je jako ljepljiva. Ima jako oštre zube koji joj pomažu da lakše žvače [[eukaliptus]]ovo lišće.
Krzno joj je sivo. Ima veliki crni nos i velike dlakave uši, te dugačke ruke i kratke noge s vrlo dugim i oštrim kandžama za lahko penjanje i držanje na drveću. Gotovo da nema repa. Mnogi misle da je [[medvjed]] i da je umiljata životinja, ali je to jedna jako ratoborna životinja, a najjače joj je oružje [[mokraća]], koja je jako ljepljiva. Ima jako oštre zube koji joj pomažu da lakše žvače [[eukaliptus]]ovo lišće.


== Stanište ==
== Stanište ==

Verzija na dan 4 mart 2020 u 17:26

Koala (Phacsolarctos cinereus)

Koala je životinja iz porodice sisara i torbara. Latinski naziv joj je Phacsolarctos cinereus, što znači pepeljastosivi medvjedić torbar.

Opis

Krzno joj je sivo. Ima veliki crni nos i velike dlakave uši, te dugačke ruke i kratke noge s vrlo dugim i oštrim kandžama za lahko penjanje i držanje na drveću. Gotovo da nema repa. Mnogi misle da je medvjed i da je umiljata životinja, ali je to jedna jako ratoborna životinja, a najjače joj je oružje mokraća, koja je jako ljepljiva. Ima jako oštre zube koji joj pomažu da lakše žvače eukaliptusovo lišće.

Stanište

Živi samo u Australiji i dijelovima Nove Gvineje. Uglavnom živi na eukaliptusima i silazi samo kako bi prešla na drugo drvo. Može spavati i do 18 sati. Ne može se prilagoditi životu na drugim prostorima osim Australije jer nema potrebne količine eukaliptusovog lišća.

Ishrana

Koala je jako izbirljiva u ishrani. Jede samo lišće posebnih vrsta eukaliptusa. Vodu uzima iz biljaka u ishrani tako da je rijetko pije.