Razlika između izmjena na stranici "Dnevnik Anne Frank"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 8 bajtova ,  prije 11 mjeseci
male izmjene
(Objavljeno je 1947, ne moguće je da je 1988. jer je Otto umro 1980. godine.)
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
(male izmjene)
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
{{Nedostaju izvori}}
[[Datoteka:Anne Frank Diary at Anne Frank Museum in Berlin-pages-92-93.jpg|thumb|desno|350px|Stranice br. 92-93 iz originalne knjige Dnevnik Anne Frank koja se čuva u Muzeju Anne Frank u Berlinu.]]
'''Dnevnik Anne Frank''' (''De Degeboeken van Anne Frank'', S. Fischer Verlag, [[Frankfurt]]/Main, {{ISBN|3-596-11377-6}} njem. izdanje iz 1999) je djelo [[Anne Frank]], jedne od žrtava [[holokaust]]a, objavljeno od strane njenog oca Otta [[1947]]. godine.
 
Kao progonjeni židovi, porodica Frank se pred [[nacisti]]ma sakriva u tajnim prostorijama firme njenog oca u [[Amsterdam]]u, takozvanom Achterhuis ([[bosanski jezik|bosanski]]: "zadnja kuća"). Za vrijeme dvogodišnjeg skrivanja, sve do izdaje njihovog skloništa, Anne u [[dnevnik]]u bilježi događaje u skloništu i strepnje i probleme koji se razvijaju pri životu u takvim uslovima. U dnevniku su zadržane i emocionalne erupcije svih stanovnika Achterhuisa. Tako je vidljiva ljubomora pri podjeli namirnica, ljubomora stanara jednih prema drugima, te strahovi od izdaje i dolaska [[Gestapo|Gestapa]]. Također je vidljivo kako neke sitne stvari u ovakvim uslovima dobijaju na vrijednosti. Naprimjer, jedan od najvažnijih posjeda Anne je obični češalj koji je i izvor nekoliko konfrontacija Anne sa njenom sestrom Margot. Anne u zapisima prikazuje i želje tinejdžerke tog vremena, ali i nemogućnosti privatnosti u tim uvjetima. Ovaj dnevnik je jedan od rijetkih zapisa koji pokazuju zavisnost o drugima i strah od režima tog vremena.
6

izmjena

Navigacija