Jump to content

Ljubičica: razlika između verzija

Uklonjeno 227 bajtova ,  prije 2 godine
m
Vraćene izmjene korisnika 83.131.249.165 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika AnToni
[nepregledana izmjena][pregledana izmjena]
m (Vraćene izmjene korisnika 83.131.249.165 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika AnToni)
oznaka: vraćanje
Nakon cvjetanja, stvaraju se slatke kapsule koje prsnu, otvarajući se na tri strane.<ref>Cullen J. (2001): Handbook of North European garden plants with keys to families and genera. : Cambridge University Press, Cambridge.</ref> Ljubičice obično cvjetaju u proljeće i privlače mnoge [[insekt]]e. Mnoge vrste također u ljeto i jesen razvijaju samooplodne cvjetove koji ne otvaraju latice ili ih uopće nemaju.<ref>Walters D. R., Keil D. J. (1996): Vascular plant taxonomy. Dubuque, Iowa: Kendall/Hunt Pub. Co.</ref> Sjemenke su [[orašćić]]i sa snažnim [[embrion]]ima, ravnim [[kotiledon]]ima i mekanim, a mesnatim masnim [[endosperm]]om.<ref>Cronquist A. (1981): An integrated system of classification of flowering plants. : Columbia University Press, New York</ref> Sjemena često šire [[mravi]].
 
Boje cvjetova u rodu ''Viola'' variraju, od [[ljubičasta|ljubičaste]], kao što i njihovo ime kaže, pa do raznih tonova i nijansi plave, žute, bijele i krem. Kod mnogik [[kultivar]]a i [[hibrid (biologija)|hibrida]] boje su promijenjene, tako da imaju cvjetovove u bojama cijelogh spektra. Takve obilno cvjetaju u sezoni proljeće-ljeto. n
 
Neke ljubičice imaju prepoznatljiv i neuporedivo prijatan miris, koji draži [[miris]]ne [[receptor (biohemija)|receptore]] nosa, što sprečava prijem bilo kojih novopridošlih mirisa dok se nervi ne oporave.
 
<gallery>
==Reference==
{{reference}}
Volim jesti burek
 
==Vanjski linkovi==