Razlika između verzija stranice "Ride the Lightning"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
mNo edit summary
Red 14: Red 14:
| Sljedeći album = ''[[Master of Puppets]]''<br />(1986)
| Sljedeći album = ''[[Master of Puppets]]''<br />(1986)
}}
}}
'''''Ride the Lightning''''' drugi je studijski album [[američkog]] [[thrash metal]] benda [[Metallica|Metallice]]. Nezavisna diskografska kuća [[Megaforce Recprds]] objavila ga je 27. jula 1984. godine. Album je snimljen u samo tri sedmice s producentom [[Flemming Rassmussen|Flemmingom Rassmussenom]] u [[Kopenhagen]]u u [[Danska|Danskoj]]. Naslovna slika albuma predstavlja električnu stolicu iza koje se nalazi oluja praćena mističnim munjama i crnom maglom. Iako je album sam po sebi još uvijek sadržavao stilove thrash metala, album je bio veoma zreo kako lirički tako i muzički. To je tako bilo zato što je basista [[Cliff Burton]] svojim muzičkim znanjem "nadogradio" zvuk Metallice. Također, prvi je album Metallice na kojem su prisutne akustične gitare i power balada "[[Fade to Black]]".
'''''Ride the Lightning''''' drugi je studijski album [[Sjedinjene Američke Države|američkog]] [[thrash metal]] benda [[Metallica|Metallice]]. Nezavisna diskografska kuća [[Megaforce Recprds]] objavila ga je 27. jula 1984. godine. Album je snimljen u samo tri sedmice s producentom [[Flemming Rassmussen|Flemmingom Rassmussenom]] u [[Kopenhagen]]u u [[Danska|Danskoj]]. Naslovna slika albuma predstavlja električnu stolicu iza koje se nalazi oluja praćena mističnim munjama i crnom maglom. Iako je album sam po sebi još uvijek sadržavao stilove thrash metala, album je bio veoma zreo kako lirički tako i muzički. To je tako bilo zato što je basista [[Cliff Burton]] svojim muzičkim znanjem "nadogradio" zvuk Metallice. Također, prvi je album Metallice na kojem su prisutne akustične gitare i power balada "[[Fade to Black]]".


==Spisak pjesama==
==Spisak pjesama==

Verzija na dan 3 juni 2020 u 00:59

Ride the Lightning
Studijski album Metallica
Objavljen27. juli 1984.
ŽanrThrash metal
Trajanje47:23
IzdavačMegaforce
Producent(i)Metallica, Flemming Rasmussen
Hronologija albuma Metallica
Kill 'Em All
(1983)
Ride the Lightning
(1984)
Master of Puppets
(1986)

Ride the Lightning drugi je studijski album američkog thrash metal benda Metallice. Nezavisna diskografska kuća Megaforce Recprds objavila ga je 27. jula 1984. godine. Album je snimljen u samo tri sedmice s producentom Flemmingom Rassmussenom u Kopenhagenu u Danskoj. Naslovna slika albuma predstavlja električnu stolicu iza koje se nalazi oluja praćena mističnim munjama i crnom maglom. Iako je album sam po sebi još uvijek sadržavao stilove thrash metala, album je bio veoma zreo kako lirički tako i muzički. To je tako bilo zato što je basista Cliff Burton svojim muzičkim znanjem "nadogradio" zvuk Metallice. Također, prvi je album Metallice na kojem su prisutne akustične gitare i power balada "Fade to Black".

Spisak pjesama

  1. Fight Fire with Fire (James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton, 4:45)
  2. Ride the Lightning (James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton, Dave Mustaine, 6:36)
  3. From Whom the Bell Tolls (James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton, 5:09)
  4. Fade to Black (James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton, Kirk Hammett, 6:57)
  5. Trapped Under Ice (James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, 4:04)
  6. Escape (James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, 4:23)
  7. Creeping Death (James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton, Kirk Hammett, 6:36)
  8. The Call of Ktulu (James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton, Dave Mustaine, 8:53)

Postava

  • James Hetfield- ritam gitara, vokal
  • Kirk Hammett- solo gitara
  • Cliff Burton- bas-gitara
  • Lars Ulrich- bubnjevi