Jump to content

Koncentracijski logor Omarska: razlika između verzija

nema sažetka izmjene
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
No edit summary
[[Datoteka:Logor5.jpg|mini|desno|Logoraši unutar kompleksa logora. Snimka iz 1992. godine]]
 
'''Koncentracioni logor "Omarska"''' ili ''Rudnik Omarska'' je bio koncentracioni logor za zatvaranje i mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, sa područja općine [[Prijedor]] tokom [[1992]]. godine za vrijeme [[Rat u BiH|rata u BiH]].
 
Tačna lokacija logora je rudnik željezne rude "Omarska", udaljen nekoliko kilometara od istoimenog dijela u općini Prijedor. U logoru je bilo zatvoreno, u krajnje nečovječnim uvjetima, više hiljada ljudi. Logoraši su bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, silovanjima i raznim oblicima seksualnog mučenja, te ubistvima.
 
Logor je bio dio organiziranog sistema deportacije, zatvaranja bošnjačkog i hrvatskog stanovništva tokom[[1992]]. godine. Na teritoriju općine Prijedor, uz logor "Rudnik Omarska", djelovalo je više sličnih mjesta mučilišta i stratišta poput [[Koncentracioni logor Keraterm|"Keraterma"]] u Prijedoru, [[Koncentracioni logor Trnopolje|"Trnopolja"]] kod [[Kozarac|Kozarca]] i drugih, a usko su povezani i s koncentracionim logorom [[Koncentracioni logor Manjača|"Manjača"]] na teritoriju općine [[Banja Luka]]. Kroz logor "Rudnik Omarska" prošlo je više hiljada ljudi.
 
Kroz logor "Rudnik Omarska" prošlo je više hiljada ljudi.
== Sudski procesi ==
Prema iskazima svjedoka, sa suđenja na [[Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju|Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju]] ([[Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju|ICTY]]), u logoru je bilo pritvoreno i više desetina žena. Dio njih bio je izložen sistematskim mučenjima i silovanjima.
 
==Memorijalno obilježje==
Pokrenuta je inicijativa da se ovo strašno mučilište i stratište obilježi dostojnim spomen-obilježjem. Ono bi uz spomenik žrtvama fašističkog terora [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]] na [[Mrakovica|Mrakovici]], bilo važno mjesto na kojem bi se buduće generacije opominjale na opasnosti fašizma. Nakon odluke{{Izvor}} firme Mittal Steel (danas Arcelor Mittal), da se u Omarskoj napravi Memorijalni centar (pres-konferencija u BanjaBanjoj Luci 1.12.2005.), inicijativi se usprotivio načelnik općine Marko Pavić{{Izvor}}, nakon čega je Mittal 20.2.2006. zamrznuo već pokrenut projekat za gradnju.
 
Pokrenuta je inicijativa da se ovo strašno mučilište i stratište obilježi dostojnim spomen-obilježjem. Ono bi uz spomenik žrtvama fašističkog terora [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]] na [[Mrakovica|Mrakovici]], bilo važno mjesto na kojem bi se buduće generacije opominjale na opasnosti fašizma. Nakon odluke{{Izvor}} firme Mittal Steel (danas Arcelor Mittal), da se u Omarskoj napravi Memorijalni centar (pres-konferencija u Banja Luci 1.12.2005.), inicijativi se usprotivio načelnik općine Marko Pavić{{Izvor}}, nakon čega je Mittal 20.2.2006. zamrznuo već pokrenut projekat za gradnju.
 
U julu 2012. godine, uoči početka [[Olimpijske igre 2012.|Ljetnih olimpijskih igara u Londonu 2012]], preživjeli iz koncentracionog logora položili su pravo da toranj ArcelorMittal Orbit, najviše građevine u Velikoj Britaniji, koja se nalazi u Olimpijskom parku pored Olimpijskom stadiona, iskoriste kao ''Memorijalno obilježje Omarska u egzilu''.<ref name="obilježje">http://www.balkaninsight.com/rs/article/londonski-olimpijski-toranj-baca-krvavu-sjenu</ref><ref name="">"ArcelorMittal's Olympics showpiece in a row". Zee News. 3. juli 2012.</ref>
 
== Reference ==
{{referenceRefspisak}}
 
== Vanjski linkovi ==
* http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/karadzic/atrocities/omarska.html
 
{{Rat u Bosni i Hercegovini}}
 
 
[[Kategorija:Prijedor]]