Razlika između verzija stranice "Wikipedia:Wikimedia BiH"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Kategorija:Wikipedia dodata (uz pomoć HotCata)
Red 43: Red 43:


[[Kategorija:Wikipedia]]
[[Kategorija:Wikipedia]]
[[Kategorija:Organizacije u Bosni i Hercegovini]]

Verzija na dan 28 juni 2020 u 03:54

Wikimedia BiH

Wikimedia BiH (WiBIH) bi trebala biti nevladina, nepolitička, nadnacionalna i nereligiozna organizacija, koja za svoje ciljeve ima propagiranje osnovnog koncepta Wikipedije u medijima, obrazovnim institucijama, te povećanja članova Wikipedije, povećanje kvaliteta rada, organiziranje sastanaka članova, učestvovanja na međunarodnim wiki sastancima, kao i drugih aktivnosti koje će biti utvrđene Statutom WiBIH (StWiBIH). Wikimedia BiH bi se financirala dobrovoljnim prilozima pojedinaca i organizacija. U radu WiBIH bi trebali biti zastupljeni korisnici projekata svih triju zvaničnih jezika u Bosni i Hercegovini, kao i članovi drugih jezičkih projekata. Težište rada u prvoj fazi bilo područje Bosne i Hercegovine, dok bi koordinacija rada bila sa podružnicama u inostranstvu.

Osnivanje

Proces osnivanja WiBIH sastoji se iz slijedećih faza:

  1. Osnivanje Osnivačkog odbora (OO);
  2. Organiziranje Osnivačke konferencije (OK);

Osnivački odbor

Osnivanje

Inicijativa za osnivanje OO, donesena je na virtualnom sastanku članova wikipedije na bosanskom jeziku održanog 20. januara 2014.

Članovi

Članovi OO su svi prisutni na sastanku: KWiki, C3r4, Edinwiki, Zagor Te Nej 2013, BošnjakArmin, Nerko65, Amir.beg, Semso98, AnToni, Golden_Bosnian_Lily i Kal-El. Za predsjednika OO je izabran AnToni. Palapa nije prisustvovao sastanku ali je saglasan sa pokretanjem OO i pridružuje se.

Zadaci

Zadaci OO su:

  1. Sastavljanje Statuta OO (StOO), koji će kasnijom doradom postati StWiBIH;
  2. Biranje radne grupe OO u kojoj je potrebno odrediti: predsjednika, potpredsjednika, prvog i drugog sekretara, te dva blagajnika;
  3. Ispitivanje preduslova za prijavljivanje WiBIH u sudski registar Bosne i Hercegovine i ostvarivanje preduslova za prijavljivanje;
  4. Sastavljanje Proglasa (PrWiBIH), kojim bi se osnivanje WiBIH prezentiralo javnosti preko javnih medija u BiH, ali i u inostranstvu. Proglas bi se trebao prenijeti na većinu projekata sličnih jezika (hr, sr, sh), ali preveden i na sve veće projekte (en, de, fr,...);
  5. Prikupljanje financijskih sredstava, slanjem zahtjeva za dobrovoljne priloge na državne institucije u BiH i inostranstvu, razne ogranizacije, firme i privatna lica. Svako uslovljavanje dobrovoljnih priloga, dovodi do odbijanja priloga.
  6. Sazivanje Osnivačke konferencije;

Statut

Član 1

Wikimedia BiH (WiBIH) je nevladina, nepolitička, nadnacionalna i nereligiozna organizacija, koja se bavi propagiranjem osnovnog koncepta Wikipedije.

Član 2

Članovi Wikimedia BiH, mogu biti svi korisnici Wikipedije; Članstvo je dobrovoljno i anonimno. Članovi su predstavljeni svojim korisničkim imenom;

Član 3

Wikimedijom BiH upravlja Predsjedništvo WiBIH, koje se sastoji od predsjednika, potpredsjednika, prvog i drugog sekretara, te dva blagajnika. Prava i obaveze članova Predsjedništva se određuju statutom i zakonskim propisima na osnovu važećih zakona u BiH. Ako je potrebno članovi Predsjedništva mogu biti registrovani sa svojim imenom u sudski registar. Privatni podaci članovi Predsjedništva su zaštićeni.

Član 4

Wikimedia BiH se financira dobrovoljnim prilozima;

Osnivačka konferencija

Također pogledajte