Jump to content

Erekcija: razlika između verzija

Dodana 2.582 bajta ,  prije 2 godine
nema sažetka izmjene
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
mNo edit summary
No edit summary
 
Erekcija je refleksna aktivnost, a regulira je centar za erekciju iz slabinskog dijela [[kičmena moždina|kičmene moždine]]. Nalazi se pod uticajem viših nervnih centara [[veliki mozak|velikog mozga]] i više [[Endokrini sistem|žlijezda sa unutrašnjim lučenjem]]. Kod većine [[vrsta]] životinja, erekcija penisa mužjaka predstavlja neophodan preduvjet za normalno odvijanje [[seks|polnog čina]].
 
== Proces erekcije==
[[Datoteka:Flaccid to Stiffy Penis, Erection development,.jpg|thumb|390px|Etape jedne erekcije.]]
[[Penis]] sadrži dvije komore zvane [[tijelo penisa|kavernozna tijela]], koje zauzimaju dužinu organa. Komore ispunjava spužvasto tkivo . Corpora cavernosa okružena je elastičnom membranom, zvanom [[tunica albuginea]]. Spužvasto tkivo sadrži glatko, vlaknasto tkivo [[mišić]]a. Albuginea pomaže zadržati [[krv]] u corpora cavernosa i na taj način podupire erekciju. Kada se mišići penisa skupe kako bi zaustavili dotok krvi i otvorili protok kanala napolje, erekcija je obrnuta.
 
=== Oblik i veličina ===
Uspravni penis može imati nekoliko različitih oblika i uglova, od ravne cijevi pod uglom od 45-90 °, ili sa zakrivljenjem ulijevo ili udesno, gore ili dolje.
[[Datoteka:Ereccion.png|thumb|Erekcija]]
Prekomjerna zakrivljenost penisa, poznata i kao [[Peyronijeva bolest]], obično se može otkloniti operativnim zahvatom. Općenito, veličina uspravnog penisa je genetčki fiksirana tokom života i malo se može učiniti za njegovo povećanje bez modificiranja tkiva direktno putem "operacije" [[penis]]a.
 
=== Nehotično javno ispoljavanje ===
Dok [[pubertet|pubescenti]] eksperimentiraju i istražuju svoje privatne erekcije, bez izazivanja socijalnih poremećaja, javna erekcija je ozbiljno dovedena u pitanje i stigmatizirana, čak i u današnjim društvima. Vjerovatno je povezana sa neželjenim psihološkim poremećajem u društvu. Općenito, većina dječaka koji ulaze u pubertet najveći su pokazatelji nekontrolirane erekcije koja uzrokuje intenzivne smetnje. Ali može se dogoditi u bilo kojem trenutku života, u najgorem slučaju u javnosti, zbog nenamjerne reakcije, koja se pogoršava pretjerano uskim donjim rubljem što izaziva stimulaciju trenjem. S vremenom razina [[hormon]]a opada, a odrasli i mladi više nisu toliko osjetljivi na erekciju u društveno neprimjerenim trenucima, poput prvog druženja bez seksualnog pristupa, u javnim toaletima ili svlačionicama u muškim klubovima.
 
Izravno je fizičko onesposobljavanje i sprečavanje muške erekcije, što je omogućeno nošenjem uskog elastičnog donjeg rublja, sportista kompresijskim kratkim hlačama i uskim trapericama postavljanjem ležernog penisa u jedan položaj, spuštajući ga u [[mošnje|mošnjicama]]. Ako dođe do erekcije, uska i elastična tekstilna tkanina sprečava povećanje unutrašnjeg krvnog pritiska, sužavajući njegovo povećanje i produženje. To sprječava da erekcija postane vidljiva, a da ne ošteti penis koji je ograničen.
 
== Također pogledajte ==
4.024

izmjene