Razlika između verzija stranice "Ognjena zemlja"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
 
Red 14: Red 14:


[[Kategorija:Ostrva u Atlantskom okeanu]]
[[Kategorija:Ostrva u Atlantskom okeanu]]
[[Kategorija:Ostrva Tihog okeana]]
[[Kategorija:Ostrva u Tihom okeanu]]
[[Kategorija:Čileanska ostrva]]
[[Kategorija:Čileanska ostrva]]
[[Kategorija:Argentinska ostrva]]
[[Kategorija:Argentinska ostrva]]

Trenutna verzija na dan 9 septembar 2020 u 21:39

Ognjena zemlja na karti krajnjeg juga Južne Amerike

Ognjena zemlja (španski: Tierra del Fuego) jest arhipelag na krajnjem jugu Južne Amerike, odvojen od kopna tjesnacem Magellanov prolaz. Površina ove skupine ostrva je 73.753 km2.

Sastoji se od jednog velikog ostrva Tierra del Fuego i pet nešto manjih, te mnogobrojnih manjih ostrva i stijena odvojenih mnogim kanalima. Obalne ravnice su turobne i puste, izložene jakim naletima vjetrova s mnogo padavina, koje su donedavno naseljavali domorodački narodi Ona i Haush. Unutrašnjost ostrva brdovita je i često veoma hladna. Ostrvo je teritorijalno podijeljeno između Čilea i Argentine. Ekonomija se temelji na eksploataciji nafte i turizmu. Uzgoj ovaca, nekada veoma važan, sve više gubi na značaju.

Tierru del Fuego otkrio je Magellan 1520, ali je do ranog 19. stoljeća ostala slabo poznata. Donošenje ovaca i otkriće zlata 1880-ih dovelo je na ostrvo mnoge imigrante iz Evrope, Čilea i Argentine, što je dovelo do zatiranja domorodačke populacije. Posljednji Haush umro je negdje ranih godina 20. stoljeća, a posljednji punokrvni muškarac naroda Ona 1995. Posljednja pripadnica Onasa Virginia Choinquitel, udata za italijanskog imigranta, umrla je u junu 1999. od srčanog udara, u 56. godini života, u gradiću Rio Grande na ostrvu Tierra del Fuego, čime je historija Onasa, stara 9.000 godina na ovom ostrvu, završila.

Glavni grad čileanskog dijela ostrva je Porvenir, a argentinskog dijela gradić Ushuaia. Na ostrvu se nalazi i nekoliko manjih naselja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]