Razlika između verzija stranice "Rage Against the Machine"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Zamijenjena datoteka:Flag_of_the_EZLN.svg sa datotekom:Ejército_Zapatista_de_Liberación_Nacional,_Flag.svg (od strane CommonsDelinker razlog: File renamed: Criterion 2 (meaningless or ambiguous name)).
mNo edit summary
oznaka: uređivanje izvornog kôda (2017)
Red 20: Red 20:
| godina1 =
| godina1 =
}}
}}
'''Rage Against the Machine''' je Američki [[Rock]] bend, iz [[Los Angeles]]a u [[California|Californiji]]. Formiran je 1991 godine. Sastav benda se nije mjenjao do raspada 2000. godine. Sastav su činili:
'''Rage Against the Machine''' je Američki [[Rock]] bend, iz [[Los Angeles]]a u [[California|Californiji]]. Formiran je 1991 godine. Sastav benda se nije mijenjao do raspada 2000. godine.
Sastav su činili:
* Zack de la Rocha-pjevač
* Zack de la Rocha -pjevač
* Tom Morello-gitarista
* Tom Morello -gitarista
* Tim Commerford-bas gitarista
* Tim Commerford -bas gitarista
* Brad Wilk-bubnjar
* Brad Wilk -bubnjar


"'''Rage Against the Machine'''" je poznat po inovativnim spojem alternativnog roka, "rap" muzike, "heavy metal"-a i "funk"-a kao i "revolucionarno-političkog" angažmana i riječi u pjesmama. Prepoznatljivi su također po energičnim nastupima i neobičnim zvukom gitare Toma Morella.
"'''Rage Against the Machine'''" je poznat po inovativnom spoju alternativnog roka, "rap" muzike, "heavy metal"-a i "funk"-a kao i "revolucionarno-političkog" angažmana i riječi u pjesmama. Prepoznatljivi su također po energičnim nastupima i neobičnim zvukom gitare Toma Morella.


==Kratka historija benda ==
==Kratka historija benda ==
Red 50: Red 51:


Integrirajući snažnu političku revolucionatnu poruku kroz tekstove pjesama, i djelujući i organizujući proteste protiv unutrašnje i vanjske politike vlade SAD, RATM je postao najpoznatiji band sa političkim uticajem. Politička aktivnost se svodila na organizovanja i učestvovanja na protestima i anti-vladinim konvencijama radi promovisanja socijalnog aktivizma.
Integrirajući snažnu političku revolucionatnu poruku kroz tekstove pjesama, i djelujući i organizujući proteste protiv unutrašnje i vanjske politike vlade SAD, RATM je postao najpoznatiji band sa političkim uticajem. Politička aktivnost se svodila na organizovanja i učestvovanja na protestima i anti-vladinim konvencijama radi promovisanja socijalnog aktivizma.
Band je pod snažnim uticajem savremenog američkog filozofa [[noam Chomsky|Noama Chomskog]].
Band je pod snažnim uticajem savremenog američkog filozofa [[Noam Chomsky|Noama Chomskog]].


=== EZLN ===
=== EZLN ===

Verzija na dan 13 septembar 2020 u 20:26

Rage Against The Machine
Osnovne informacije
PorijekloSjedinjene Američke Države
ŽanroviAlternativni rock, rap, heavy metal i funk
Karijera1991 - sada
Članovi
  • Zack de la Rocha
  • Tom Morello
  • Tim Commerford
  • Brad Wilk

Rage Against the Machine je Američki Rock bend, iz Los Angelesa u Californiji. Formiran je 1991 godine. Sastav benda se nije mijenjao do raspada 2000. godine. Sastav su činili:

  • Zack de la Rocha -pjevač
  • Tom Morello -gitarista
  • Tim Commerford -bas gitarista
  • Brad Wilk -bubnjar

"Rage Against the Machine" je poznat po inovativnom spoju alternativnog roka, "rap" muzike, "heavy metal"-a i "funk"-a kao i "revolucionarno-političkog" angažmana i riječi u pjesmama. Prepoznatljivi su također po energičnim nastupima i neobičnim zvukom gitare Toma Morella.

Kratka historija benda

Frontmen RATM, Zack de la Rocha, 2007. godine

"Rage Against the Machine" je izdao istoimeni album ("Rage Against The Machine") 1992. godine koji je odmah doživio komercijalni uspjeh. Bend nije izdao novi materijal sve do 1996. godine kada je izdao album "Evil Empire". Treći album benda je bio "The Battle of Los Angeles" koji je izdat 1999. godine. U svojih 9 godina postojanja postali su najpoznatiji muzički bend sa političkim uticajem.

2000. godine objavljen je četvrti studijski album koji se sastojao od obrada pjesama, međutim frontmen grupe Zack de la Rocha je bio protiv objavljivanja tog albuma, što je dovelo i do raspada grupe, tj. odlaska Zack-a iz grupe. Zack de la Rocha nastavlja solo karijeru, a ostatak grupe formira novi bend sa bivšim pjevačem grupe Soundgarden, Chris Cornell-om, koji se raspao 2007. godine a rage Against The Machine po prvi puta nakon prekida ponovo sviraju. Bend je imao nekoliko koncerata od tada.

U Augustu 2008, de la Rocha je najavio mogućnost izdavanja novog materijala.

Diskografija

Studijski albumi

  • Rage Against the Machine (1992)
  • Evil Empire (1996)
  • The Battle of Los Angeles (1999)
  • Renegades (2000)

Politički aktivizam

Datoteka:RATM - Burningamp.jpg
Band "Rage Against The Machine" pale američku zastavu na koncertu "Woodstock" 1999. godine

Integrirajući snažnu političku revolucionatnu poruku kroz tekstove pjesama, i djelujući i organizujući proteste protiv unutrašnje i vanjske politike vlade SAD, RATM je postao najpoznatiji band sa političkim uticajem. Politička aktivnost se svodila na organizovanja i učestvovanja na protestima i anti-vladinim konvencijama radi promovisanja socijalnog aktivizma. Band je pod snažnim uticajem savremenog američkog filozofa Noama Chomskog.

EZLN

"Crna zastava i crvena zvijezda" je zastava Zapatista Army of National Liberation", Meksičkoj organizaciji koju podržava bend

Bend verbalno podržava takozvanu "Zapatista Army of National Liberation", meksičku revolucionarnu organizaciju za koju Morello kaže da je "...gerilska vojska koja predstavlja siromašne potlačene radnike Meksika, koji više od 100 godina trpe socijalne represije.."

RATM je svirao besplatan koncert na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji 2000 u protestu protiv Američkog dvopartijskog sistema, gdje je izrazio jaku političku misao. ELZN zastava je na svakom koncertu benda zajedno sa slikom Kubanskog revolucionara Che Guevare

RATM uživo tokom republikanske nacionalne konvencije 2008

Nagrade

RATM je nominovan 7 puta od "Grammy awards" fondacije od čega je dobio dvije nagrade i to za izvedbe: "Tire me'" (najbolja metal izvedba) i "Guerilla Radio" (najbolja Hard-rock izvedba). Nominovan je i od "MTV video music awards" 3 puta.

Vanjski linkovi