Razlika između verzija stranice "Makalu"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Rescuing 1 sources and submitting 0 for archiving.) #IABot (v2.0
m Kategorija:Osamhiljadaši dodata (uz pomoć HotCata)
Red 91: Red 91:
[[Kategorija:Planine u Kini]]
[[Kategorija:Planine u Kini]]
[[Kategorija:Planine u Nepalu]]
[[Kategorija:Planine u Nepalu]]
[[Kategorija:Osamhiljadaši]]

Verzija na dan 12 oktobar 2020 u 18:54

Makalu
Pogled na Makalu sa jugozapada
Najviša tačka
Visina m
Istaknutost- m
Izoliranost2.386 km
Geografija
LanacMahalangur Himalaji
Penjanje
Prvi uspon15. maj 1955. (Lionel Terray, Jean Couzy)
Najlakša rutasnježno/ledeni uspon

Makalu sa 8.485 metara je peti najviši vrh na svijetu, poslije vrhova Mount Everest, K2, Kangchenjunga i Lhotse. Dio je planinskog masiva Mahalangur Himalaja. Nalazi na granici između Kine i Nepala, oko 19 km jugoistočno od najvišeg vrha Mount Everesta.

Kao jedan od 14 vrhova iznad 8.000 metara, Makalu je izolovani vrh čiji oblik je četverostrana piramida.

Makalu ima dva značajna pomoćna vrha, Kangchungtse ili Makalu II (7.678 m) koji se nalazi oko 3 km sjevero-sjeverozapadno od glavnog vrha i Chomo Lonzo visine 7.804 m a koji je udaljen oko 5 km sjeverno-sjeveroistočno od glavnog vrha s kojim je povezan preko uskog prevoja visine 7.200 metara.

Usponi

Prvi uspješan uspon na Makalu je 15. maja 1955. godine obavila francuska ekspedicija na čelu sa Lionel Terrayem i Jean Couzyijem. Uspon je izvrešen preko sjeveroistočnog grebena. Uspon preko jugoistočnog greban uspješno su obavili japanci Y. Ozaki i A. Tanaka 23. maja 1970. godine. Tu rutu za uspon prvi su pokušali savladati amerikanci još 1954. godine.

Prvi uspon na Makalu zimi djelo je italijana Simonea Mora i kazahstanca Denisa Urubkoa koji su taj podvig izveli 9. februara 2009. To je također bio i posljednji nepalski vrh iznad 8.000 metara koji je trebao biti savladan u zimskim uslovima.

Po pitanju uspona Makalu je smatra kao jedan od vrhova koji je najteže za osvojiti. Planina je poznata po svojim strmim padinama dok završni uspon na vrh uključuje tehničko penjanje po stijenama i ledu.

Vanjski linkovi