Razlika između izmjena na stranici "Zastava M19"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 708 bajtova ,  prije 5 mjeseci
==Opis==
Modularna puška M19, konstruisana je na dobro provјerenom Kalšnjikov principu, u kalibru 6,5x39mm Grendel ili 7,62 x 39mm. Funkcioniše na principu pozajmice barutnih gasova, a sistem bravljenja je rotirajući zatvarač. Pouzdanost funkcionisanja u različitim klimatskim i terenskim uslovima je potvrđena strogim metodama ispitivanja u skladu sa vojnim standardima. Temperaturni opseg operativnosti puške je od -30°C do +50°C. Modularna puška M19, u zavisnosti od zadatka i potrebe, može koristiti cijevi kalibra 7,62 ili 6,5 mm. Lahku i brzu zamjenu cijevi, bez korišćenja alata i bez rasklapanja puške, omogućava konstrukcija poprečna brava na sanduku. Modularna M19 na brz način može se prilagoditi najrazličitijim borbenim situacijama, jer osim cijevi u različitim kalibrima, u okviru jednog kalibra postoje različite dužine cijevi (254 mm i 415 mm), tako da se u osnovi isto oružje može koristiti kao automat, jurišna puška, lahki puškomitraljez ili DMR (designated marksman rifle). Promjena kalibra puške zahtjeva i promjenu okvira, a okviri su jasno obelježeni i uočljivo različiti. Kapacite okvira je 30 metaka za kalibar 7.62×39 mm, a za kalibar 6.5 mm okviri su kapaciteta 25 i 20 metaka.
 
Prateći moderne trendove automatskog oružja, M19 ima integrisanu cijelom dužinom "Picatinny“ šinu sa poklopcem sanduka i gornjom oblogom gasne komore. Na "Picatinny“ šini moguće je montirati sve vrste optoelektronskih nišanskih sprava, dok ručica za zapinjanje zatvarača omogućava repetiranje i ljevom i desnom rukom. Takođe, ima i regulator paljbe s ljeve strane rukohvata pogodan za rukovanje. Kundak kod M19 je preklopni-teleskopski sa podesivim naslonom za obraz, zadnji rukohvat je ergonomski poboljšan i s prednjim rukohvatom omogućava čvršće i stabilnije držanje, posebno prilikom rafalne paljbe. Dugme držača okvira je prošireno čime se olakšava vađenje i zamjena okvira.
 
M19 ima značajnu povećanu efikasnost dejstva u noćnim uslovima, jer je oprjemljena termovizijskim nišanom. Osim termalnog nišana, M19 je također oprjemljena i drugim kompleksnim nišanskim uređajima, kao što su dnevni i refleksni optički nišan. Optičke i optoelektronske uređaje za novu pušku razvila je firma Teleoptik Žiroskopi iz [[Zemun]]a. Na pušci je moguće instalirati termovizijski nišan NT-35, refleksni nišan, monokular pasivni MNV-1, refleksni nišan RS-M, optički nišan ON 4x28 sa refleksnim nišanom kao dodatkom i pasivni optički nišan POS-11. Na pušku je moguće montirati dodatak za noćno viđenje, laserski obelježivač cilja i drugi. Takođe poseduje preklapajući i teleskopski kundak, koji može da se razvuče i uvuče na željenu dužinu pomoću podesivih zubaca, mogućnost povezivanja lasera, kao i nožica za mogućnost pretvaranja u puško-mitraljez.

Navigacija