Razlika između izmjena na stranici "BOV"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 703 bajta ,  prije 3 mjeseca
Borbeno vozilo '''M-86''' [[SFRJ|jugoslovenske]] proizvodnje (obično se koriste kraći termini: BoV, BoV-VP) je namijenjeno za potrebe vojne policije te za transport vojnika po i na borbenoj liniji. Koristi se u borbi protiv diverzantskih grupa, suzbijanja građanskih nereda. BOV M-86 kao i svi oklopni automobili, u odnosu na borbena vozila pješadije ima prednost u pokretljivosti, ali nedostatak po pitanju oklopa. Uveden je u operativnu upotrebu [[JNA]] [[1984]]. godine. Upotrebljavan je u ratnim sukobina na prostoru bivše Jugoslavije.<ref>[http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/bov.htm BOV at FAS.org]</ref>
 
==Razvoj==
Fabrika kamiona TAM u Mariboru dobila je zadatak da razvije oklopno vozilo koje će biti bazirano na postojećem vojnom kamionu [[TAM 110]] pogonske grupe 4x4. Na šasiji standardnog vojnog kamiona TAM 110, koji se proizvodo za potrebe JNA, konstruisano je oklopno telo novog borbenog vozila. Prvo je konstruisano samohodno protivoklopno vozilo PO BOV-1, a potom i samohodno protivavionsko vozilo PA BOV-3. Nakon uspješno obavljenog posla konstruisano je takođe samohodni PA top BOV-30, koji nije usvojen u naoružanje. Sljedeći korak, koji je bio mnogo uspešniji, bio je razvoj oklopnog automobla, sa izmjenjenim oklopnim telom, BOV-86 koji je nastao za potreb vojne i savezne milicije.
==Opis==
BOV ima pogon na sva četiri točka, oklop od [[čelik|čelika]] do 15 mm debljine. Koristi motor Deutz F6L413 150 KS. Verzija BOV-VP naoružane je mitaljezom 7,62 mm [[M84]], dok druge verzije su naoružane protivavionskim topom 20 mm [[M55]],(BOV-3), sa 6 protivoklopnih raketa [[9K11 Maljutka]], kao dodatno oružje koristi dimne granate čiji su bacači postavljeni sa bočnih strana vozila. Posada ovog vozila su 2 člana te 8 vojnika pod punom opremom.

Navigacija