Razlika između izmjena na stranici "BOV"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 974 bajta ,  prije 3 mjeseca
 
==BOV M-86==
[[Datoteka:Sloboda 2019 - defile 03 - BOV M-86 02.jpg|mini|desnolijevo|200px|BOV M-86]]
Konstrukcioni biro TAM-a razvio je oklopno vozilo za potrebe milicije [[SRSlovenija|SR Slovenije]]. Nakon prikaza na pokaznoj vežbi sredinom osamdesetih godina 20. veka privukao je pažnju vojnog vrha, koji je nedugo potom izneo taktičko-tehničke zahteve za dalji razvoj vozila vojne policije i Uprave OMJ. Nakon uspešno završenih ispitivanja prototipa „nulta serija" izrađena je 1986. godine pod oznakom BOV M-86. Ovu prvu seriju karakteriše ugrađivanje teškog mitraljeza M2HB Broving od 12,7mm. Sve ostale kasnije serije imale su ugrađene turele sa domaćim mitraljezem M-86 7,62mm.
 
Posadu čine dva člana kao i ukrcno odeljenje od 8 vojnika. Opremljen je sa dimnim granatama na bočnim stranama vozila. Motor Deutz F6L413F snage 110 kW smješten je u zadnjem delu vozila koji, na spoljnom djelu, ima i metalni stepenik na koji se mogu ukrcati 4 vojnika, za brzo iskrcavanje i podršku. Neka vozila opremljena su i metalnom mrežom u prednjem delu vozila, za suzbijanje nereda, pri policijskim akcijama. Vozilo ima ukupno sedam puškarnica, jednu u prednjem a po tri na stranama vozila, kroz koje se može dejstvovati ličnim streljačkim naoružanjem, za šta su postavljeni prorezi za osmatranje. Na početku 21. veka BOV M-86 se zbog niske oklopne i protivminske zaštite, kao i zbog male vatrene moći i nedovoljne zaštite strelca smatra zastarelim. Nakon raspada SFRJ, BOV M-86 se našao u svim novim vojskama.
BOV ima pogon na sva četiri točka, oklop od [[čelik|čelika]] do 15 mm debljine. Koristi motor Deutz F6L413 150 KS. Verzija BOV-VP naoružane je mitaljezom 7,62 mm [[M84]], dok druge verzije su naoružane protivavionskim topom 20 mm [[M55]],(BOV-3), sa 6 protivoklopnih raketa [[9K11 Maljutka]], kao dodatno oružje koristi dimne granate čiji su bacači postavljeni sa bočnih strana vozila. Posada ovog vozila su 2 člana te 8 vojnika pod punom opremom.
 
==Varijante==

Navigacija