Razlika između verzija stranice "Analiza"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
No edit summary
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
Red 1: Red 1:
{{Nedostaju izvori}}
{{Nedostaju izvori}}
'''Analiza''' je jedna od osnovnih metoda saznanja. To je raščlanjivanje složenih misli na jednostavnije. Analiza - (od grč. ἀνα-λύω = raz-riješiti), rastavljanje neke cjeline na njene dijelove; objašnjenje nekog pojma rastavljanjem na njegove definitorne dijelove. Pojam je važan prvo u aristotelovskoj logici, a potom i u Kantovoj filozofiji. Analitika je za Aristotela sinonim za formalnu logiku a kod Kanta za gnozeologiju. Nakon Freuda pojam u psihologiji označuje psihološko istraživanje i terapiju.
'''Analiza''' je jedna od osnovnih metoda saznanja. To je raščlanjivanje složenih misli na jednostavnije. Analiza - (od grč. ἀνα-λύω = raz-riješiti), rastavljanje neke cjeline na njene dijelove; objašnjenje nekog pojma rastavljanjem na njegove definitorne dijelove. Pojam je važan prvo u aristotelovskoj logici, a potom i u Kantovoj filozofiji. Analitika je za Aristotela sinonim za formalnu logiku a kod Kanta za gnozeologiju.



== Također pogledajte ==
== Također pogledajte ==

Verzija na dan 18 februar 2021 u 17:27

Analiza je jedna od osnovnih metoda saznanja. To je raščlanjivanje složenih misli na jednostavnije. Analiza - (od grč. ἀνα-λύω = raz-riješiti), rastavljanje neke cjeline na njene dijelove; objašnjenje nekog pojma rastavljanjem na njegove definitorne dijelove. Pojam je važan prvo u aristotelovskoj logici, a potom i u Kantovoj filozofiji. Analitika je za Aristotela sinonim za formalnu logiku a kod Kanta za gnozeologiju.

Također pogledajte


Nedovršeni članak Analiza koji govori o filozofiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.