Jump to content

Cell (mikroprocesor): razlika između verzija

Uklonjena 62 bajta ,  prije 1 godinu
Datoteka Cell-Processor.jpg je uklonjena i obrisana je na Commonsu od strane AntiCompositeNumber razlog: per c:Commons:Deletion requests/File:Cell-Processor.jpg.
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
No edit summary
(Datoteka Cell-Processor.jpg je uklonjena i obrisana je na Commonsu od strane AntiCompositeNumber razlog: per c:Commons:Deletion requests/File:Cell-Processor.jpg.)
 
{{Nedostaju izvori}}
 
[[Datoteka:Cell-Processor.jpg|mini|desno|150px|Cell procesor]]
'''Cell''' je [[mikroprocesor]]ska arhitektura zajednički razvijena od strane Sony Computer Entertainment, odjela korporacije Sony, zatim, [[IBM]]-a, i [[Toshiba]]-e; alijanse poznate kao "STI". Dizajn kompjuterske arhitekture i prva primjena su djelo STI Dizajnerskog centra u gradu Austin, [[Teksas]] i produkt su četverogodišnjeg rada, počevši od marta 2001. [[Sony]] izvještava da je budžet bio 400 miliona američkih dolara. Cell je "stenogramski" izraz za "Cell Broadband Engine Architecture", uobičajeno skraćene kao ''CBEA'' ili ''Cell BE in part''. Cell kombinuje "Power Architecture" jezgru opće namjene koja ima skromne osobine sa moderniziranim koprocesorskim elementima koji značajno ubrzavaju [[multimedija|multimedijske]] sadržaje i aplikacije vektorskog procesiranja, kao i mnoge druge vrste posebno namijenjenog računanja.