Razlika između verzija stranice "Momčilo Bajagić Bajaga"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
mNo edit summary
oznaka: uređivanje izvornog kôda (2017)
mNo edit summary
Red 21: Red 21:
| povezani_umjetnici = [[Riblja čorba|Riblja Čorba]], [[Bajaga i Instruktori]]
| povezani_umjetnici = [[Riblja čorba|Riblja Čorba]], [[Bajaga i Instruktori]]
}}
}}
'''Momčilo Bajagić''', poznat i kao '''Bajaga''' (rođen 19. februara 1960) [[srbija]]nski je kantautor, pjevač i kompozitor. Jedan je od najpopularnijih srbijanskih rok muzičara. Najpoznatiji je kao frontmen [[Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija|jugoslavenske]] grupe ''[[Bajaga i instruktori]]''. Bio je i član poznate grupe ''[[Riblja čorba]]''.
'''Momčilo Bajagić''', poznat i kao '''Bajaga''' (rođen 19. februara 1960) [[srbija]]nski je kantautor, pjevač i kompozitor. Jedan je od najpopularnijih srbijanskih rok muzičara. Najpoznatiji je kao frontmen [[Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija|jugoslavenske]] grupe ''[[Bajaga i Instruktori]]''. Bio je i član poznate grupe ''[[Riblja čorba]]''.


== Biografija ==
== Biografija ==

Verzija na dan 3 mart 2021 u 20:52

Momčilo Bajagić Bajaga
Osnovne informacije
PseudonimiBajaga
Rođenje (1960-02-19) 19. februar 1960 (64 godine)
Bjelovar, SR Hrvatska, SFRJ
Žanrovi
Zanimanjekantautor, pjevač, kompozitor
Instrumentigitara
Karijera1975–sada
IzdavačiJugoton
Povezani umjetniciRiblja Čorba, Bajaga i Instruktori

Momčilo Bajagić, poznat i kao Bajaga (rođen 19. februara 1960) srbijanski je kantautor, pjevač i kompozitor. Jedan je od najpopularnijih srbijanskih rok muzičara. Najpoznatiji je kao frontmen jugoslavenske grupe Bajaga i Instruktori. Bio je i član poznate grupe Riblja čorba.

Biografija

Rana karijera

Muzičku karijeru je započeo vrlo mlad (1974. godine), kao pjevač grupe "TNT". Za TNT je napisao i svoju prvu pjesmu "Dvadeseta noć". Nakon raspada grupe TNT 1976. godine, Bajaga se pridružuje grupi "Ofinger" koju je vodio Toma Stojković. Nakon što je Stojković napustio grupu, Bajaga sa još dva člana grupe, bubnjarom Draganom Đerićem i vokalom Živoradom Milenkovićem formira grupu "Glogov kolac". Pridružuje im se i gitarista Rajko Kojić. Nakon samo jednog nastupa Glogov kolac se raspada. Bajaga odbija poziv Bobana Petrovića da se pridruži grupi "Zdravo", dok se Kojić pridružuje grupi "SOS" a poslije i Ribljoj čorbi.

Period u Ribljoj čorbi

Godine 1978, na prijedlog kolege iz bivše grupe, Rajka Kojića, Bajaga je pozvan da se pridruži grupi Riblja Čorba kao svirač ritam gitare. Sa ovom grupom je snimio 6 albuma. Napisao je neke od najboljih pjesama grupe kao što su: "Ja sam se lozio na tebe", "Baby, baby ne želim cry", "Muzičari koji piju", i "Kad hodaš". Osim toga bio je koautor pjesama: "Dva dinara, druže", "Nemoj srećo, nemoj danas", "Kazablanka", "Evo ti za taksi", "Draga, ne budi peder", "Dobro jutro", "Odlazak u grad", "Srećan put, pišo moja mala" i drugih.

Solo album Pozitivna geografija

Iako je napisao mnogo pjesama za Riblju Čorbu, u to doba je napisao i mnogo pop-rok pjesama koje se nisu uklapale u hard rok stil koji je grupa preferirala te je iz tog razloga odlučio da objavi solo album. Snimio je album "Pozitivna geografija" sa muzičarima koji će kasnije postati članovi njegove grupe Bajaga i instruktori: pjevač Dejan Cukić, basista Miroslav Cvetković, gitarista Nenad Stamtović i bubnjar Vladimir Golubović. Album je producirao Kornelije Kovač a objavljen je krajem januara 1984. godine. Na albumu su se našli hitovi: "Limene trube", "Tekila Gerila", "Mali slonovi", "Marlena" i "Pustite me, druže". Iako je objavljen kao solo album Bajage, Pozitivna geografija je poslije uključena u službena diskografiju grupe Bajaga i Instruktori. Bajaga zajedno sa muzičarima sa kojima je snimio solo album nastupa u klubu Kulušić u Zagrebu 12. aprila 1984 i 21. aprila u Domu sindikata u Beogradu, gdje se prvi put pojavljuju kao Bajaga i instruktori.

U vrijeme snimanja albuma, Bajaga je želio da ostane član Riblje čorbe, ali je popularnost njegovih pjesama izazvalo sukobe unutar grupe. U julu 1984. godine, zajedno sa Kojićem, isključen je iz Riblje čorbe, te su započeli turneju sa svojom novom grupom.

Bajaga i instruktori

Predvođeni Bajagom, grupa Bajaga i instruktori je postala jedna od najuspješnijih i najuticajnijih muzičkih grupa na prostorima bivše jugoslovenske scene. Niz njihovih albuma objavljenih polovinom i krajem 1980-ih, svrstava ih u sam vrh bivše jugoslovenske rok scene, zajedno sa drugim megapopularnim grupama kao što su bile Bijelo dugme i dr. Grupa je objavila devet studijskih albuma (uključujući i album Pozitivna geografija).

Solo karijera

Bajaga je izdao i dva solo soundtrack albuma: Ni na nebu ni na zemlji (za film istog imena)[1] i Profesionalac - Muzika iz filma (za film The Professional). Drugi je snimio sa grupom Apsolutno romantično.[2]

Privatni život

Bajaga je u braku sa Emilijom, iz kojeg ima sina Marka i kćerku Anđelu.[3]

Diskografija

Sa Ribljom Čorbom

Studijski albumi

Albumi uživo

Sa grupom Bajaga i instruktori

Solo albumi

Soundtrack albumi

  • Ni na nebu ni na zemlji (1994)
  • Profesionalac - Muzika iz filma (2003)

Literatura

  • Janjatović, Petar (2003). Ex YU rock enciklopedija. COBISS.BH 137175308. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |coauthors= (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Reference

Vanjski linkovi