Razgovor:AntiDayton: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
:: Ako neki pokret ima za cilj rušenje ustavnog sistema neke države, onda je anarhistički. Tu sam se vodio slijedom koji kaže da je potrebno protumačiti izvor i definisati ga a ne prepisati. Ni za Sarajevo ne navodimo izvor da je gkavni grad BiH! Ionako je vrlo malo izvora, ako izuzmemo samu stranicu ovog "pokreta", te raznoraznih kamenjarskih patrijskih web stranica ili portala koji nisu rerferentni za ovakve teme. Ako neki klix.ba piše da je Željo "derno" Saraj´vo" 3:0, to bi se i moglo linkovati, ali o ocjenama tog pokreta, koji u svom zahtjevu ima za cilj rušenje Ustavnog poretka (pod preduslovom da sgn. Aneks nazovemo Ustavom, što i de iure jest), onda se taj pokret može smatrati i suspektnim i interesatno je da zakonska i izvršna vlast trpi (od njemačkog "Dulden" - ne znam jurisitički izraz na bosanskom) takvo ponašanje. U Austriji se takvi hapse i osuđuju! Čak bi rekao sjeverno od Kupe, se takvi zabranjuju. Ako BiH vlast to dozvoljava ili neki mediji to sa simpatijom prate, to nije razlog da "patku ne nazovemo patkom" i anarhiste anarhistima. Njihove akcije - od banalnog kićenja Sarajeva nekim zastavama, do upadanja u vjerske objekte sa političkim obilježjima su za osudu, ali ne od nas dvojice nego od izvršnih organa bh zakonodavstva. Može neko reći da to nije tako crno, onda moram onaj jednostavni primjer usporedbom, da neki politički ravnogorski pokret uleti u dvorište Begove džamije i maše historijskom nacionalnom zastavom. Šta bi onda neki mediji izvjestili? A ni u dvorište Begove, a ni u dvorište u Kraljevoj Sutjesci nije zabranjeno nikome doći. Ali se dolazi sa respektom, a ne u uniformi ili u trenerci. Po slijedu logike "Nema izvora - nema ni članka" bi mogli članak obrisati. Onakav kakav je bio - prepisan sa sopstvene web stranice, nije mogao opstati. Takođe postavljam pitanje o relevantnosti ovog članka.--[[User:AnToni|'''<span style="font-size:0.925em; font-family:'Bradley Hand ITC';"><span style="color:red;">A</span><span style="color:black;">n</span><span style="color:red;">T</span><span style="color:green;">o</span><span style="color:gold;">n</span><span style="color:black;">i</span></span>''']]<sub>([[Razgovor sa korisnikom:AnToni|<big><span style="color:red; font-family:'Bradley Hand ITC';">'''''R'''''</span></big>]])</sub> 17:48, 27 april 2021 (CEST)
::: Ne bih ulazio u to da sam zaključujem je li ovaj pokret ili udruženje građana ili šta je već, anarhistički ili nešto drugo. Kao što si i sam primijetio nemamo nikakve izvore za njih da ih okarakterišemo. Nisam ni ja baš siguran da prelaze prag značajnosti u moru drugih udruženja. Ja sam za to da se ukloni anarhistički pošto nemamo nikakve izvore, a ako su drugi voljni možemo pokrenuti diskusiju da li su dovoljno značajni da imaju zaseban članak. --[[Korisnik:Mhare|Haris]] ([[Razgovor s korisnikom:Mhare|razgovor]]) 17:57, 27 april 2021 (CEST)
:::: Takođe se postavlja pitanje kakvo je to udruženje? Ako nas deset, dvadeset ili pedeset, sto ... napravimo grupu na Facebooku, nismo udruženje nego neformalna grupa. Ako ti isti se učlane u planinarsko udruženje ili lovačko društvo, onda su formalna grupa. Neformalne grupe su i slavljenici 20 godina mature ili šahisti u parku u Sarajevu, koji se sastanu i igraju šah. Formalna grupa su navijači nekog nogometnog tima, a oni koji aplaudiraju na stadionu su gledaoci i nisu grupa ni organizacija. To bi trebali raščlaniti, pa da vidimo jesu li relevantni ili ne?--[[User:AnToni|'''<span style="font-size:0.925em; font-family:'Bradley Hand ITC';"><span style="color:red;">A</span><span style="color:black;">n</span><span style="color:red;">T</span><span style="color:green;">o</span><span style="color:gold;">n</span><span style="color:black;">i</span></span>''']]<sub>([[Razgovor sa korisnikom:AnToni|<big><span style="color:red; font-family:'Bradley Hand ITC';">'''''R'''''</span></big>]])</sub> 18:05, 27 april 2021 (CEST)

Navigacija