Razlika između verzija stranice "Historija nogometa"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m →‎top: razne ispravke
 
Red 3: Red 3:
{{Glavni|Nogomet}}
{{Glavni|Nogomet}}


Najraniji podaci o igrama sa loptom zabilježeni su oko 200te godine u [[Kina|Kini]], gdje je postojala igra sa izvjesnim sličnostima sa današnjim [[Nogomet|nogometom]]. Kinezi su igru nazivali ''Tsu'Chu'' a cilj je bio predriblati protivnika sa kožnom loptom i ubaciti je kroz otvor širine oko 40 cm. Drevni [[Grčka|Grci]] i [[Rimsko Carstvo|Rimljani]] su također igrali jednu varijantu ove igre.
Najraniji podaci o igrama sa loptom zabilježeni su oko 200te godine u [[Kina|Kini]], gdje je postojala igra sa izvjesnim sličnostima sa današnjim [[nogomet]]om. Kinezi su igru nazivali ''Tsu'Chu'' a cilj je bio predriblati protivnika sa kožnom loptom i ubaciti je kroz otvor širine oko 40 cm. Drevni [[Grčka|Grci]] i [[Rimsko Carstvo|Rimljani]] su također igrali jednu varijantu ove igre.


Moderni nogomet je nastao i širio se u [[Engleska|Engleskoj]], a prve lopte su prema nekim podacima bile odrubljene glave zarobljenih danskih brigadira. Kralj [[Kralj Edward III|Edward III]] je zabranio ovu igru [[1365]]. godine zbog njenog očiglednog nasilničkog karaktera, ali i zbog toga što je vojnicima oduzimala vrijeme od vježbanja strijeljaštva. Ipak, igra je bila isuviše popularna i nastavila se širiti.
Moderni nogomet je nastao i širio se u [[Engleska|Engleskoj]], a prve lopte su prema nekim podacima bile odrubljene glave zarobljenih danskih brigadira. Kralj [[Kralj Edward III|Edward III]] je zabranio ovu igru [[1365]]. godine zbog njenog očiglednog nasilničkog karaktera, ali i zbog toga što je vojnicima oduzimala vrijeme od vježbanja strijeljaštva. Ipak, igra je bila isuviše popularna i nastavila se širiti.


Prve organizovane utakmice su bile masovne konfrontacije između timova sastavljenih od stanovnika dva ili tri grada, a golovi su bili postavljeni i do 50 kilometara razmaka između sebe. Oko [[1801]]. godine nogometna pravila su usavršena, ekipe su morale imati isti broj igrača a igralište nije smijelo biti duže od [[100]] yardi (70,9 metara). Međutim, sama igra na terenu je bila neka vrsta mješavine engleskog [[Ragbi|ragbija]] i nogometa, igralo se grubo i tvrdo. U narednim godinama pravila su se nastavila dorađivati sve dok nije došlo do konačnog razlaza ova dva sporta osnivanjem prvog nogometnog saveza, 26. oktobra 1863. godine a osam godina poslije, 1871. i ragbi dobija svoj savez i time se ova dva sporta počinju razvijati neovisno jedno o drugome.
Prve organizovane utakmice su bile masovne konfrontacije između timova sastavljenih od stanovnika dva ili tri grada, a golovi su bili postavljeni i do 50 kilometara razmaka između sebe. Oko [[1801]]. godine nogometna pravila su usavršena, ekipe su morale imati isti broj igrača a igralište nije smijelo biti duže od [[100]] yardi (70,9 metara). Međutim, sama igra na terenu je bila neka vrsta mješavine engleskog [[ragbi]]ja i nogometa, igralo se grubo i tvrdo. U narednim godinama pravila su se nastavila dorađivati sve dok nije došlo do konačnog razlaza ova dva sporta osnivanjem prvog nogometnog saveza, 26. oktobra 1863. godine a osam godina poslije, 1871. i ragbi dobija svoj savez i time se ova dva sporta počinju razvijati neovisno jedno o drugome.


Broj igrača u nogometnoj ekipi je varirao od 15 do 20, zavisno od mjesta igranja. Sadašnje pravilo o 11 igrača je formalno donešeno [[1870]]. godine, igralo se obično sa 9 ofanzivnih i dva odbrambena igrača. Golman je uvršten u [[1880]]-im, kao jedini igrač koji smije igrati sa rukama.
Broj igrača u nogometnoj ekipi je varirao od 15 do 20, zavisno od mjesta igranja. Sadašnje pravilo o 11 igrača je formalno donešeno [[1870]]. godine, igralo se obično sa 9 ofanzivnih i dva odbrambena igrača. Golman je uvršten u [[1880]]-im, kao jedini igrač koji smije igrati sa rukama.

Trenutna verzija na dan 8 juni 2021 u 07:54

U 17. vijeku je u Firenci igrana jedna vrsta nogometa

Najraniji podaci o igrama sa loptom zabilježeni su oko 200te godine u Kini, gdje je postojala igra sa izvjesnim sličnostima sa današnjim nogometom. Kinezi su igru nazivali Tsu'Chu a cilj je bio predriblati protivnika sa kožnom loptom i ubaciti je kroz otvor širine oko 40 cm. Drevni Grci i Rimljani su također igrali jednu varijantu ove igre.

Moderni nogomet je nastao i širio se u Engleskoj, a prve lopte su prema nekim podacima bile odrubljene glave zarobljenih danskih brigadira. Kralj Edward III je zabranio ovu igru 1365. godine zbog njenog očiglednog nasilničkog karaktera, ali i zbog toga što je vojnicima oduzimala vrijeme od vježbanja strijeljaštva. Ipak, igra je bila isuviše popularna i nastavila se širiti.

Prve organizovane utakmice su bile masovne konfrontacije između timova sastavljenih od stanovnika dva ili tri grada, a golovi su bili postavljeni i do 50 kilometara razmaka između sebe. Oko 1801. godine nogometna pravila su usavršena, ekipe su morale imati isti broj igrača a igralište nije smijelo biti duže od 100 yardi (70,9 metara). Međutim, sama igra na terenu je bila neka vrsta mješavine engleskog ragbija i nogometa, igralo se grubo i tvrdo. U narednim godinama pravila su se nastavila dorađivati sve dok nije došlo do konačnog razlaza ova dva sporta osnivanjem prvog nogometnog saveza, 26. oktobra 1863. godine a osam godina poslije, 1871. i ragbi dobija svoj savez i time se ova dva sporta počinju razvijati neovisno jedno o drugome.

Broj igrača u nogometnoj ekipi je varirao od 15 do 20, zavisno od mjesta igranja. Sadašnje pravilo o 11 igrača je formalno donešeno 1870. godine, igralo se obično sa 9 ofanzivnih i dva odbrambena igrača. Golman je uvršten u 1880-im, kao jedini igrač koji smije igrati sa rukama.

Prvi klubovi i nogometni savezi[uredi | uredi izvor]

Crtež iz novina sa prve utakmice između dvije nacionalne ekipe (Škotska i Engleska) održane 1872. godine.

Prvi nogometni klub, Sheffield F.C. - koji je i danas aktivan i važi za najstariji nogometni klub na svijetu, je formiran 1857. godine u Sheffieldu, Engleska. Nakon toga nastali su i drugi klubovi, manji i veći, širom Engleske. Ovi događaji su pripremili teren za osnivanje nogometnog saveza. Datum 26. oktobar 1863. godine ući će zauvijek u historiju kao dan kada su se u Londonu sastali predstavnici 11 najvećih klubova i formirali prvi nogometni savez. U izvornom obliku ovaj savez se nazivao Football Association (Nogometna asocijacija), a svi klubovi koji su igrali po njihovim pravilima nazivani su klubovi asocijacije ili u kraćem izvornom obliku "assoc.". Zbog toga se i danas u nekim krajevima V.Britanije nogomet naziva prema malo izobličenoj varijanti tog naziva, "soccer", a riječ se proširila i u Sjevernu Ameriku.

Prve međunarodne utakmice[uredi | uredi izvor]

Nogomet se u narednim godinama širio izvan Engleske, na evropski kontinent a potom i dalje. Formirani su nacionalni savezi, a 1904. godine osnovana je i svjetska nogometna federacija FIFA (Fédération Internationale de Football Association). To je omogućilo održavanje internacionalnih takmičenja, prijateljskog karaktera. Prva međunarodna utakmica između dvije nacionalne reprezentacije, Engleske i Škotske, odigrana je 1872. godine. 1902. u Beču odigrana je prva takva utakmica van Velike Britanije, a igrali su Austrija i Mađarska.

Prvo takmičenje prvenstvenog karaktera, ili Svjetsko prvenstvo, održano je 1930. godine u Urugvaju. Domaća reprezentacija je pobjedila Argentinu u finalnoj utakmici sa 4:2, a treba istaći da je na prvenstvu učestvovalo 13 nacija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]