Razlika između verzija stranice "Džamija Kuba"

Koordinate: 24°26′00″N 39°36′50″E / 24.4333°N 39.6140°E / 24.4333; 39.6140
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m razne ispravke
Uklanjam datoteku Masjid_Quba_Mosque.jpg; na Commonsu ju je izbrisao/-la Minorax; razlog: per c:Commons:Deletion requests/Files in Category:Quba Mosque.
Red 1: Red 1:
{{Infokutija vjerski objekt
{{Infokutija vjerski objekt
| ime = Džamija Kuba
| ime = Džamija Kuba
| slika = Masjid_Quba_Mosque.jpg
| slika =
| veličina_slike = 250px
| veličina_slike = 250px
| alt_slike =
| alt_slike =

Verzija na dan 9 august 2021 u 18:27

Džamija Kuba
Džamija Kuba nalazi se u Saudijska Arabija
Džamija Kuba
Prikazano na karti (Saudijska Arabija)
Osnovne informacije
LokacijaSaudijska Arabija Medina
Geografske koordinate24°26′00″N 39°36′50″E / 24.4333°N 39.6140°E / 24.4333; 39.6140
ReligijaIslam
Savezna državaSaudijska Arabija
PokrajinaMedina
RegijaHidžaz
AdministracijaVlada Saudijske Arabije
Arhitektonski opis
Arhitektonski tipDžamija
Arhitektonski stilislamski
Specifikacije
Munare4 (trenutno) 1 (izvorno)

Džamija Kuba (arapski: مَسْجِد قُبَاء‎) jest džamija na periferiji Medine, u Saudijskoj Arabiji. U vrijeme gradnje, džamija se nalazila na oko 6 km od Medine u selu Kuba, prije nego što se Medina proširila i obuhvatila i ovo naselje. Ovisno o tome je li džamija ashaba u eritrejskom gradu Massavi starija ili ne, Džamija Kuba je možda prva džamija na svijetu koja datira iz perioda poslanika Muhammeda. Prema islamskoj tradicjii, kamen temeljac džamije postavio je Muhammed kada je sa ashabima tokom hidžre stigao iz Meke u Medinu a džamiju su dovršili ashabi. Muhammed je proveo 14 dana u ovoj džamiji moleći dok je čekao da Alija stigne u Medinu, nakon što je ostao u Meki da izvrši nekoliko zadataka koje mu je Poslanik povjerio. Također, u muslimanskoj tradiciji se vjeruje da je u ovoj džamiji obavljena prva džuma, koju je predvodio Muhammed.

U ovu džamiju Muhammed je odlazio svake subote, jašući ili pješice, i klanjao dva rekata namaza. Savjetovao je drugima da učine isto, govoreći: Svako onaj ko se očisti (abdesti) u svojoj kući, zatim dođe u džamiju Kuba i u njoj klanja dva rekata, imat će nagradu umre.[1]

Arhitektura

Datoteka:Quba Mosque SA.jpg
Pogled s ulice na ulaz u džamijue

Kada je dobitnik nagrade Driehaus i novi klasični arhitekt Abdel-Wahed El-Wakil izabran da osmisli novu veću džamiju u Kubi, želio je u svoj dizajn ugraditi staru strukturu džamije. Ali je ipak stara džamija srušena i zamijenjena novom.

Nova džamija sastoji se od pravugaone molitvene dvorane podignute na kamenoj platformi. Dvorana za molitvu povezana je s ostalim prostorijama džamije kao što su: kancelarije, biblioteka i dr.

Skoriji građevinski radovi na džamiji desili su se 1984. i sastojali su se od mnogih novih dodataka, poput 7 glavnih ulaza, 4 paralelna minareta i 56 mini kupola koje okružuju obod džamije. Dvorište ove džamije sačinjeno je od crnog, crvenog i bijelog mramora. Većina građevinskih i unutrašnjih struktura poput minbera i mihraba su od bijelog mramora. Prvobitno je postojao jedan minaret, kasnijim preuređenjem džamije dodana su tri minareta a nalaze se na četvrtastim podlogama, imaju osmerokutne osovine koje poprimaju kružni oblik pri vrhu minareta.

Spominjanje u Kur'anu i hadisu

Kur'an

Džamija u Kubi je prema mišljenju mufesira spomenuta u Kur'anu i to u suri Et-Tevba, u dijelu 108. ajeta gdje se kaže:

Džamija čiji su temelji, već od prvog dana, postavljeni na strahu od Allaha zaista više zaslužuje da u njoj obavljaš molitvu. U njoj su ljudi koji se vole često prati, a Allah voli one koji se mnogo čiste.

Sura Et-Tevba, 108. ajet[2]

Džamija u Kubi se spominje u kontekstu spominjanja mesdžida Dirar (džamija koja nanosi štetu), kojeg su sagradili oni koji su htjeli nanijeti štetu džamiji u Kubi i kako bi osnažili nevjerovanje u Allaha i unijeli razdor među muslimane. U ajetima od 108. do 110. iste sure pravi se paralela između džamiju u Kubi i mesdžida Dirar.

Hadis

Ova džamija se spominje u mnogim hadisima i različitim zbirkama hadisa.[3]

Galerija

Reference

  1. ^ "Četiri najodabranije džamije". el-asr.com. Pristupljeno 18. 5. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ "Tefsir sure Et-Tevba od Ibn Kesira" (PDF). www.ummet.at. Pristupljeno 19. 5. 2020. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ Enter Quba Mosque in the "Search the Hadith" box and check off all hadith collections. Arhivirano 21. 10. 2014. na Wayback Machine

Vanjski linkovi