Razlika između verzija stranice "Green Day"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
nova slika iz augusta ove godine
oznaka: uređivanje izvornog kôda (2017)
No edit summary
Red 28: Red 28:
| modul3 =
| modul3 =
}}
}}
'''Green Day''' američka je rock grupa koju su 1987. godine u [[East Bay]]u u [[Kalifornija|Kaliforniji]] osnovali glavni vokalista i gitarista [[Billie Joe Armstrong]] te basista [[Mike Dirnt]]. Veći dio karijere grupe bili su trio s bubnjarom [[Tré Cool|Tréom Coolom]], koji je zamijenio [[John Kiffmeyer|Johna Kiffmeyera]] 1990. godine nakon snimanja drugog studijskog albuma, ''[[Kerplunk (Green Day)|Kerplunk]]a''. Gitarista na turnejama, [[Jason White]], postao je punopravni član 2012. godine, ali se vratio ulozi člana tokom turneja 2016. Green Day je izvorno bio dio punk scene kasnih 80-ih i ranih 90-ih na DIY 924 Gilman Streetu u [[Berkeley (Kalifornija)|Berkeleyju]] u [[Kalifornija|Kaliforniji]]. Raniji albumi grupe bili su za nezavisnu izdavačku kuću [[Lookout! Records]]. Godine 1994, njihov prvi veliki album ''[[Dookie]]'', objavljen je u sklopu izdavačke kuće [[Reprise Records]]. Postigao je ogromni uspjeh, te je prodano više od 10 miliona primjeraka albuma. Green Day je zajedno sa ostalim kalifornijskim punk grupama zaslužan za povećanje interesa za punk rock u [[Sjedinjene Američke Države|SAD]]-u.
'''Green Day''' američka je rock grupa koju su 1987. godine u [[East Bay]]u u [[Kalifornija|Kaliforniji]] osnovali glavni vokalista i gitarista [[Billie Joe Armstrong]] te basista [[Mike Dirnt]]. Veći dio karijere grupe bili su trio s bubnjarom [[Tré Cool|Tré Coolom]], koji je zamijenio [[John Kiffmeyer|Johna Kiffmeyera]] 1990. godine nakon snimanja drugog studijskog albuma, ''[[Kerplunk (Green Day)|Kerplunk]]a''. Gitarista na turnejama, [[Jason White]], postao je punopravni član 2012. godine, ali se vratio ulozi člana tokom turneja 2016. Green Day je izvorno bio dio punk scene kasnih 80-ih i ranih 90-ih na DIY 924 Gilman Streetu u [[Berkeley (Kalifornija)|Berkeleyju]] u [[Kalifornija|Kaliforniji]]. Raniji albumi grupe bili su za nezavisnu izdavačku kuću [[Lookout! Records]]. Godine 1994, njihov prvi veliki album ''[[Dookie]]'', objavljen je u sklopu izdavačke kuće [[Reprise Records]]. Postigao je ogromni uspjeh, te je prodano više od 10 miliona primjeraka albuma. Green Day je zajedno sa ostalim kalifornijskim punk grupama zaslužan za povećanje interesa za punk rock u [[Sjedinjene Američke Države|SAD]]-u.

Iako albumi ''[[Insomniac (album Green Daya)|Insomniac]]'' (1995), [[Nimrod (album)|''Nimrod'']] (1997) i ''[[Warning (album Green Daya)|Warning]]'' (2000) nisu dorasli uspjehu ''[[Dookie|Dookieja]]'', ipak su bili uspješni s tim da su prva dva dostigla dvaput platinasti status, dok je drugi osvojio zlatni. Sedmi album Green Daya, [[rock opera]] pod nazivom ''[[American Idiot]]'' (2004), postao je popularan među mlađom generacijom, prodavši se u šest miliona primjeraka u SAD-u. Njihov sljedeći album, ''[[21st Century Breakdown]]'', objavljen je 2009. i donio je grupi najbolji uspjeh na ljestvici. Slijedila je trilogija albuma [[¡Uno!|''¡Uno!'']], ''[[¡Dos!]]'' i ''[[¡Tré!]]'', objavljena u septembru, novembru i decembru 2012. godine. Trilogija nije bila komercijalno uspješna u odnosu na njihove prethodne albume uglavnom zbog nedostatka promocije i Armstrongovog odlaska na rehabilitaciju. Njihov dvanaesti studijski album, ''[[Revolution Radio]]'', objavljen je u oktobru 2016. i postao njihov treći koji je debitirao na 1. mjestu [[Billboard 200|''Billboard'' 200]] ljestvice. Trinaesti studijski album grupe, [[Father of All Motherfuckers|''Father of All Motherfuckers'']], objavljen je 7. februara 2020. godine.

Green Day je prodao više od 75 miliona ploča širom svijeta.<ref>{{cite news|url=https://www.usatoday.com/story/life/music/2014/10/09/rock-and-roll-hall-of-fame-nominees-green-day-nine-inch-nails-lou-reed/16852249/|title=Green Day, Nine Inch Nails among Rock Hall nominees|work=[[USA Today]]|date=9. 10. 2014|access-date=12. 11. 2021}}</ref> Grupa je bila nominirana za 20 nagrada Grammy od kojih je osvojila njih pet s albumom ''[[Dookie]]'' za najbolji alternativni album, albumima ''[[American Idiot]]'' i ''[[21st Century Breakdown]]'' za najbolji rock album, pjesmom "[[Boulevard of Broken Dreams (pjesma Green Daya)|Boulevard of Broken Dreams]]" za najbolju pjesmu godine i albumom ''[[American Idiot: The Original Broadway Cast Recording]]'' za najbolji kazališni album.

Godine 2010. je prvi put nastupila [[American Idiot (mjuzikl)|scenska adaptacija American Idiota]] na [[Broadway|Broadwayu]]. Mjuzikl je bio nominiran za tri nagrade Tony: najbolji mjuzikl, najbolji scenski dizajn i najbolji dizajn rasvjete, osvojivši posljednje dvije. Grupa je uvrštena u [[Rock and Roll Hall of Fame]] 2015. godine, prve godine nakon što je ispunila uvjete. Članovi grupe su također zajedno sudjelovali na sporednim projektima [[Pinhead Gunpowder]], [[The Network]], [[Foxboro Hot Tubs]], [[The Longshot (grupa)|The Longshot]], [[The Coverups]], a radili su i na solo karijerama.


== Diskografija ==
== Diskografija ==

Verzija na dan 12 novembar 2021 u 21:27

Green Day
Green Day u augustu 2021; od lijeve prema desnoj: Jason White, Billie Joe Armstrong, i Mike Dirnt
Osnovne informacije
PseudonimiSweet Children (1987–1989)
PorijekloEast Bay, Kalifornija
ŽanroviPunk rock, pop punk, alternativni rock
Karijera1987–
Izdavači
Povezani umjetnici
Veb-sajtgreenday.com
ČlanoviBillie Joe Armstrong
Mike Dirnt
Tré Cool
Bivši članoviSean Hughes
Raj Punjabi
John Kiffmeyer
Jason White

Green Day američka je rock grupa koju su 1987. godine u East Bayu u Kaliforniji osnovali glavni vokalista i gitarista Billie Joe Armstrong te basista Mike Dirnt. Veći dio karijere grupe bili su trio s bubnjarom Tré Coolom, koji je zamijenio Johna Kiffmeyera 1990. godine nakon snimanja drugog studijskog albuma, Kerplunka. Gitarista na turnejama, Jason White, postao je punopravni član 2012. godine, ali se vratio ulozi člana tokom turneja 2016. Green Day je izvorno bio dio punk scene kasnih 80-ih i ranih 90-ih na DIY 924 Gilman Streetu u Berkeleyju u Kaliforniji. Raniji albumi grupe bili su za nezavisnu izdavačku kuću Lookout! Records. Godine 1994, njihov prvi veliki album Dookie, objavljen je u sklopu izdavačke kuće Reprise Records. Postigao je ogromni uspjeh, te je prodano više od 10 miliona primjeraka albuma. Green Day je zajedno sa ostalim kalifornijskim punk grupama zaslužan za povećanje interesa za punk rock u SAD-u.

Iako albumi Insomniac (1995), Nimrod (1997) i Warning (2000) nisu dorasli uspjehu Dookieja, ipak su bili uspješni s tim da su prva dva dostigla dvaput platinasti status, dok je drugi osvojio zlatni. Sedmi album Green Daya, rock opera pod nazivom American Idiot (2004), postao je popularan među mlađom generacijom, prodavši se u šest miliona primjeraka u SAD-u. Njihov sljedeći album, 21st Century Breakdown, objavljen je 2009. i donio je grupi najbolji uspjeh na ljestvici. Slijedila je trilogija albuma ¡Uno!, ¡Dos! i ¡Tré!, objavljena u septembru, novembru i decembru 2012. godine. Trilogija nije bila komercijalno uspješna u odnosu na njihove prethodne albume uglavnom zbog nedostatka promocije i Armstrongovog odlaska na rehabilitaciju. Njihov dvanaesti studijski album, Revolution Radio, objavljen je u oktobru 2016. i postao njihov treći koji je debitirao na 1. mjestu Billboard 200 ljestvice. Trinaesti studijski album grupe, Father of All Motherfuckers, objavljen je 7. februara 2020. godine.

Green Day je prodao više od 75 miliona ploča širom svijeta.[1] Grupa je bila nominirana za 20 nagrada Grammy od kojih je osvojila njih pet s albumom Dookie za najbolji alternativni album, albumima American Idiot i 21st Century Breakdown za najbolji rock album, pjesmom "Boulevard of Broken Dreams" za najbolju pjesmu godine i albumom American Idiot: The Original Broadway Cast Recording za najbolji kazališni album.

Godine 2010. je prvi put nastupila scenska adaptacija American Idiota na Broadwayu. Mjuzikl je bio nominiran za tri nagrade Tony: najbolji mjuzikl, najbolji scenski dizajn i najbolji dizajn rasvjete, osvojivši posljednje dvije. Grupa je uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame 2015. godine, prve godine nakon što je ispunila uvjete. Članovi grupe su također zajedno sudjelovali na sporednim projektima Pinhead Gunpowder, The Network, Foxboro Hot Tubs, The Longshot, The Coverups, a radili su i na solo karijerama.

Diskografija

Vanjski linkovi

  1. ^ "Green Day, Nine Inch Nails among Rock Hall nominees". USA Today. 9. 10. 2014. Pristupljeno 12. 11. 2021.