Jump to content

895.: razlika između verzija

Dodano 1.079 bajtova ,  prije 8 mjeseci
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
No edit summary
oznaka: linkovi ka čvor-člancima
 
== Događaji ==
=== Evropa ===
* Arnulf od [[Koruška|Koruške]] prelazi rijeku Po i dijeli svoju vojsku na dva dijela: jedan korpus (švapski) nastavlja do Firence (preko Bolonje), dok se drugi korpus (franački) kreće kroz Lunigianu do područja Rima.
* Spytihněv I, vojvoda od Češke, zajedno sa slavničkim knezom Witizlom, otcjepljuje se iz Velike Moravske i zaklinje se na vjernost Arnulfu od Koruške u Regensburgu.
 
=== Britanija ===
* Kralj Anarawd od Gwyneda dobiva pojačanje engleskih trupa, da bi ponovo osvojio Seisyllwga ([[Vels]]). Pohod završi uspješno, a kraljev brat Cadell zauzima prijestolje Seisyllwga.
* Jesen – Kralj Alfred Veliki blokira rijeku Lea i gradi utvrđenja, zarobivši danske [[Vikinzi|Vikinge]] u Hertfordu. Oni napuštaju svoje duge brodove i bježe u Bridgnorth, koji se nalazi u dolini Severn.
 
=== Arapsko carstvo ===
Halifa Al-Mu'tadid je porazio Hamdana ibn Hamduna, taglibijskog arapskog poglavicu i zarobio ga u tvrđavi Mardin (blizu modernog Cizrea). Hamdanov sin Husein stupa u službu Abasida, čime počinje uspon dinastije Hamdanid.
 
=== Meksiko ===
* Rođenje [[Topilcin]]a, budućeg [[car]]a [[Tolteci|Toltečkog carstva]], u Michatlauhcou, današnjem Morelosu (približan datum).
13.221

izmjena