Razlika između verzija stranice "Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Predsjednicke nadleznosti
(Nema razlike)

Verzija na dan 19 april 2007 u 21:39

Predsjednik SAD-a je šef države, vrhovni organ izvršne vlasti, sa velikim ovlaštenjima, tako da ga neki upoređuju sa ustavnim monarhom.

On je šef države, šef izvršne vlasti i vrhovni komadant oružanih snaga. Na taj položaj može biti izabran svaki državljanin SAD koji boravi u SAD najmanje 14 godina i 35 godina starosti.

Predsjednik se bira na 4 godine i može biti izabran još samo jedan mandat. On sam bira saradnike, resorne ministre, a koji su za svoj rad njemu odgovorni. Predsjednik je vrhovni komadant cjelokupne vojne sile i policije pojedinih država. On zaključuje međunarodne ugovore, ali uz saglasnost Senata.

Ima pravo odgađanja kazne i vrši pomilovanje za delikte protiv SAD. On je ovlašten da imenuje ambasadore i sudije Vrhovnog suda, uz pristanak Senata. Ustav predviđa da predsjednika biraju elektori. Mada predsjednik SAD nema zakonodavnu vlast, njemu pripada značajno ovlaštenje, tzv. suspenzivnog veta, kojim može uticati na zakonodavnu djelatnost Kongresa.

Prema ovom ovlaštenju, ako predsjednika u roku od deset dana do izglasavanja zakona, odbije da potpiše i proglasi zakon, on se vraća na ponovno razmatranje Kongresu. Ako se za isti zakon, uprkos predsjednikovom vetu, ponovo izjasne dvije trećine oba doma Kongresa, tada zakon stupa na snagu, bez obzira na raniji predsjednikov veto.

U slučaju primanja mita i drugih teških zločina i prijestupa, može se pokrenuti postupak protiv predsjednika SAD. Postupak optužbe naziva se impičmentom (impeachment). Njega optužuje Predsjednički dom, a sudi mu Senat.