Razlika između verzija stranice "Al Hillah"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmxBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: ar:الحلة
EmxBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: et:Al-Ḩillah
Red 13: Red 13:
[[de:Hilla]]
[[de:Hilla]]
[[en:Al Hillah]]
[[en:Al Hillah]]
[[et:Al-Ḩillah]]
[[fi:Hilla (kaupunki)]]
[[fi:Hilla (kaupunki)]]
[[fr:Hilla]]
[[fr:Hilla]]

Verzija na dan 21 juli 2007 u 14:46

Al Hillah je grad u centralnom Iraku na rijeci Eufrat, 100 km južno od Bagdada. Procjenjuje se da grad u 1998. ima oko 364,700 stanovnika. Glavni grad je provincije Babil a nalazi se blizu drevnih gradova Babilon, Borsipa i Kiš. Područje u kojem se nalazi je pretežno agrarno orijentisano, a zemljište je velikom dijelom navodnjavano.

Grad je osnovan 1101. Postao je glavnim administrativnim centrom tokom vladavine Turaka i Velike Britanije. Ovdje su bile teške borbe 1920. tokom pobune protiv Engleza, kada je 300 vojnika Mančesterske regimente masakrirano u samom gradu.

Hillah je takođe bilo mjesto velike borbe prilikom invazije na Irak 1. aprila 2003. Irački gubici su nepoznati, ali se smatraju velikim. Po nekim izvorima više stotina iračkih vojnika je poginulo u borbi sa snagama američke vojske. Dok traje okupacija Iraka, grad spada pod poljsku vojnu zonu.

U gradu su se desili mnogi bombaški napadi otkako je rat počeo. Njakrvaviji napad iračkih pobunjenika se desio upravo ovdje, kada je automobilska bomba usmrtila 125 ljudi ispred bolnice 28. februara 2005. 30. maja 2005. dvije samoubice su usmrtile 31 osobu, od kojih su mnogi bili policajci, a ranili 108 osoba.