Razlika između verzija stranice "Mikrokontroler"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova strana: Mikrokontroler je elektronički uređaj građen u obliku čipa. On u sebi sadrži mikroprocesorsku jedinicu, RAO, ROMi obično Flash memoriju, kao i potrebne sabirnice. Ako se u to uklj...
 
No edit summary
Red 1: Red 1:
Mikrokontroler je elektronički uređaj građen u obliku čipa. On u sebi sadrži mikroprocesorsku jedinicu, RAO, ROMi obično Flash memoriju, kao i potrebne sabirnice. Ako se u to uključe ulazni i izlazni pinovi (nožice), donijemo jedan kompjuter u malome.
Mikrokontroler je elektronički uređaj građen u obliku čipa. On u sebi sadrži mikroprocesorsku jedinicu, RAO, ROMi obično [[Flash memorija|flash memoriju]], kao i potrebne sabirnice. Ako se u to uključe ulazni i izlazni pinovi (nožice), donijemo jedan [[računar]] u malome.


Ovi uređaju se koriste za pravljenje embeded uređaja, tj. uređaja koji procesiraju podatke, autonomno, bez pomoći vanjskog kompjutera. Najčešća primjena im je u automatici.
Ovi uređaju se koriste za pravljenje embeded uređaja, tj. uređaja koji procesiraju podatke, autonomno, bez pomoći vanjskog računara. Najčešća primjena im je u automatici.

[[Kategorija:Računarstvo]]

Verzija na dan 4 septembar 2007 u 11:08

Mikrokontroler je elektronički uređaj građen u obliku čipa. On u sebi sadrži mikroprocesorsku jedinicu, RAO, ROMi obično flash memoriju, kao i potrebne sabirnice. Ako se u to uključe ulazni i izlazni pinovi (nožice), donijemo jedan računar u malome.

Ovi uređaju se koriste za pravljenje embeded uređaja, tj. uređaja koji procesiraju podatke, autonomno, bez pomoći vanjskog računara. Najčešća primjena im je u automatici.