Razlika između verzija stranice "Posljednji tango u Parizu"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
No edit summary
Red 10: Red 10:


''"Posljednji tango u Parizu"'' je nominovan za Academy Awards u kategoriji Najbolji glumac u glavnoj ulozi (Marlon Brando) i Najbolji režiser (Bernardo Bertolucci).
''"Posljednji tango u Parizu"'' je nominovan za Academy Awards u kategoriji Najbolji glumac u glavnoj ulozi (Marlon Brando) i Najbolji režiser (Bernardo Bertolucci).
[[Slika:http://www.telegraph.co.uk/fashion/graphics/2006/06/18/stmaria2.jpg]]

Verzija na dan 6 septembar 2007 u 12:20

Posljednji tango u Parizu

Posljednji tango u Parizu (izvorno: L'Ultimo Tango a Parigi) je film iz 1972. godine koji govori o jednom udovcu iz Amerike koji se našao u seksualoj vezi sa mladom Parižankom koja uskoro treba da se uda. Uglavnim ulogama su: Marlon Brando, Maria Schneider i Jean-Pierre Léaud. MPAA je film ocijenila kao izrazito nepodoban za mlađe od 18 odmah nakon premijere. Film je više puta prilagođavan mlađoj publici.

Scenarij za film su napisali Bernardo Bertolucci, Franco Arcalli i Agnès Varda i was novelized by Robert Alley. Režiju potpisuje Bertolucci, a kinematografiju Vittorio Storaro. Agnès Varda je bazirala posljednje scene filma na osnovu smrti Jima Morrisona u Paris koja se desila godinu ranije.

Orkestarki jazz soundtrack je komponovao Gato Barbieri.

Film je prouzrokovao veliki skandal u Italiji zbog scene analnog seksa (i to uz upotrebu putera). Skandal je također uzrokovan zbog toga što je to bio prvi film u kojem su prikazane stidne dlačice.

"Posljednji tango u Parizu" je nominovan za Academy Awards u kategoriji Najbolji glumac u glavnoj ulozi (Marlon Brando) i Najbolji režiser (Bernardo Bertolucci).