Razlika između verzija stranice "Zrenjanin"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
SieBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: bg:Зренянин
Red 25: Red 25:
== Kultura ==
== Kultura ==


U gradu i okolini ima dosta kulturno-historijskih spomenika i poznatih institucija: Narodni muzej, Pozorište, Historijski arhiv, Biblioteka, Likovna kolonija u Ečki sa Galerijom i mnoge škole.
U gradu i okolini ima dosta kulturno-historijskih spomenika i poznatih institucija: Narodni muzej, Pozorište, Historijski arhiv, Biblioteka, Likovna kolonija u Ečki sa Galerijom i mnoge škole.

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN - OPŠTI PODACI
Narodni muzej u Zrenjaninu osnovan je 1906. godine kao Muzej Torontalske županije. Od 1966. godine nalazi se u zgradi bivše Finansijske palate, na Trgu Slobode, u samom centru grada.
Zrenjaninski Narodni muzej spada u kategoriju muzejskih ustanova kompleksnog tipa, zavičajnog karaktera i svojim istraživačkim radom pokriva područje srednjeg Banata. Ovakvim načinom organizacije bogato kulturno nasleđe ovog područja iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije došlo je u okvire sistematske zaštite i stručne obrade jedne specijalizovane ustanove sa stručnjacima svih potrebnih profila. Unutar zbirki pet odeljenja Muzeja smešteno je preko 33.000 muzejskih predmeta. Pomenućemo samo nekoliko najznačajnijih zbirki: zbirka hladnog i vatrenog oružja, zbirka kapa zlatara, likovna zbirka sa značajnim fondom slika iz XVIII i XIX veka, zbirka nakita iz praistorije i srednjeg veka, zbirka ptica. Pored stručnih odeljenja, Muzej ima konzervatorsku radionicu, foto – laboratoriju, stolarsku radionicu, kao i Pedagoško-informativnu službu. U Muzeju postoji i stručna biblioteka sa preko 5.000 naslova.
Narodni muzej Zrenjanin od 2005. godine raspolaže sa tri izložbena prostora u prizemlju zgrade u kojima se predstavljaju tematske izložbe: Salon, Mali salon i Hol muzeja. Novootvoreni Salon, u koji se ulazi sa gradskog trga, površine 250 m2, opremljen je savremenom tehnologijom, klimatizacijom i osvetljenjem i predstavlja najelitniji izložbeni prostor u gradu.

STALNA POSTAVKA
Na prvom spratu Narodnog muzeja posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo Stalne postavke koji obuhvata dva segmenta – LIKOVNU I PRIMENJENU UMETNOST.
Zbirka likovne umetnosti po značaju predstavlja jednu od najvrednijih zbirki u Vojvodini a po sadržini presek onoga što se u periodu od XVIII do kraja XX veka na umetničkom planu zbivalo u Vojvodini i šire, sa posebnim akcentom na Banat i velikobečkerečke slikarske ateljee. Posebnu celinu Stalne postavke čine legati: Uroša Predića, Pauline Sudarski, Tivadara Vanjeka, Zlate Markov Baranji, Ljubice Tapavički i dr.
Zbirka primenjene umetnosti čini zaokruženu celinu Umetničkog odeljenja Narodnog muzeja obuhvatajući predmete sakupljene od samog osnivanja Muzeja 1906. godine. Kolekciju sačinjavaju eksponati od porcelana, fajansa, stakla, metalni predmeti i komadi stilskog nameštaja. Ovaj deo postavke donosi presek plemićkog, ali pretežno građanskog enterijera sa predmetima pokućstva Vojvodine u vremenskom rasponu od XVIII do polovine XX veka.
DEO STALNE POSTAVKE ETNOLOŠKOG I ISTORIJSKOG ODELJENJA – novembra 2006. godine otvaren je renovirani deo stalne postavke na drugom spratu Narodnog muzeja koji obuhvata Istorijsko i Etnološko odeljenje.
Etnološki deo stalne postavke obuhvata pet prostorija u kojima je prezentovan seoski enterijer s kraja XIX i početka XX veka, a u ostalim prostorijama nalaze se nošnje naroda i narodnosti srednjeg Banata, predmeti povezani sa seoskim zanatima, zemljoradnjom i stočarstvom. Zrenjaninski Narodnoi muzej je zavičajnog tipa i etnološka postavka pokriva područje srednjeg Banata i samim tim predstavlja suživot u kojem se ogledaju sličnosti, razlike i međusobni uticaji svih naroda koji žive na ovim prostorima.
Deo stalne postavke Istorijskog odeljenja „Zrenjanin (Veliki Bečkerek, Petrovgrad) od početka poslednje četvrtine XIX do kraja prve polovine XX veka“ prikazuje i pokazuje (muzeološkim principima i praksom) ekonomski, društveni, politički, kulturni, jednom rečju javni život u današnjem Zrenjaninu. Postavka se sastoji od originalnog materijala: umetničkih slika, trodimenzionalnih predmeta, razne provinijencije, originalnih dokumenata (ili njihovih faksimila i fotokopija), fotografija i drugog materijala iz fonda Istorijskog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin.
Narodni muzej Zrenjanin, Subotićeva 1, 23000 Zrenjanin
Tel: 023 / 561-841 tel/fax: 023 / 534-020
e-mail: museumzr@zrlocal.net
www.muzejzrenjanin.org.yu


== Privreda ==
== Privreda ==

Verzija na dan 15 oktobar 2007 u 13:25

Datoteka:Nagybecsk1.jpg
Trg slobode i Rimokatolička crkva u Zrenjaninu

Zrenjanin је najveći grad u Banatu i najveća općina u Vojvodini, Srbija.

Historija

Zrenjanin se spominje 1326. godine kao selo podignuto na tri ostrva rijeke Begej. Kasnije je bila podignuta i tvrđava, a mjesto su naselili Srbi, Nijemci, Rumuni, Italijani, Francuzi i Španci. "Veliki Bečkerek", stari naziv mjesta, postao je trgovište 1769. godine. Od 1935. godine, grad se naziva "Petrovgrad", a od 1946. godine "Zrenjanin", po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu Uči. Grad je 1807. doživio katastrofalni požar.

Geografija

Naseljena mjesta

Aradac, Banatski Despotovac, Belo Blato, Botoš, Elemir, Ečka, Zrenjanin, Jankov Most, Klek, Knićanin, Lazarevo, Lukino Selo, Lukićevo, Melenci, Mihajlovo, Orlovat, Perlez, Stajićevo, Taraš, Tomaševac, Farkaždin i Čenta.

Gradska naselja

Kultura

U gradu i okolini ima dosta kulturno-historijskih spomenika i poznatih institucija: Narodni muzej, Pozorište, Historijski arhiv, Biblioteka, Likovna kolonija u Ečki sa Galerijom i mnoge škole.

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN - OPŠTI PODACI Narodni muzej u Zrenjaninu osnovan je 1906. godine kao Muzej Torontalske županije. Od 1966. godine nalazi se u zgradi bivše Finansijske palate, na Trgu Slobode, u samom centru grada. Zrenjaninski Narodni muzej spada u kategoriju muzejskih ustanova kompleksnog tipa, zavičajnog karaktera i svojim istraživačkim radom pokriva područje srednjeg Banata. Ovakvim načinom organizacije bogato kulturno nasleđe ovog područja iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije došlo je u okvire sistematske zaštite i stručne obrade jedne specijalizovane ustanove sa stručnjacima svih potrebnih profila. Unutar zbirki pet odeljenja Muzeja smešteno je preko 33.000 muzejskih predmeta. Pomenućemo samo nekoliko najznačajnijih zbirki: zbirka hladnog i vatrenog oružja, zbirka kapa zlatara, likovna zbirka sa značajnim fondom slika iz XVIII i XIX veka, zbirka nakita iz praistorije i srednjeg veka, zbirka ptica. Pored stručnih odeljenja, Muzej ima konzervatorsku radionicu, foto – laboratoriju, stolarsku radionicu, kao i Pedagoško-informativnu službu. U Muzeju postoji i stručna biblioteka sa preko 5.000 naslova. Narodni muzej Zrenjanin od 2005. godine raspolaže sa tri izložbena prostora u prizemlju zgrade u kojima se predstavljaju tematske izložbe: Salon, Mali salon i Hol muzeja. Novootvoreni Salon, u koji se ulazi sa gradskog trga, površine 250 m2, opremljen je savremenom tehnologijom, klimatizacijom i osvetljenjem i predstavlja najelitniji izložbeni prostor u gradu.

STALNA POSTAVKA Na prvom spratu Narodnog muzeja posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo Stalne postavke koji obuhvata dva segmenta – LIKOVNU I PRIMENJENU UMETNOST. Zbirka likovne umetnosti po značaju predstavlja jednu od najvrednijih zbirki u Vojvodini a po sadržini presek onoga što se u periodu od XVIII do kraja XX veka na umetničkom planu zbivalo u Vojvodini i šire, sa posebnim akcentom na Banat i velikobečkerečke slikarske ateljee. Posebnu celinu Stalne postavke čine legati: Uroša Predića, Pauline Sudarski, Tivadara Vanjeka, Zlate Markov Baranji, Ljubice Tapavički i dr. Zbirka primenjene umetnosti čini zaokruženu celinu Umetničkog odeljenja Narodnog muzeja obuhvatajući predmete sakupljene od samog osnivanja Muzeja 1906. godine. Kolekciju sačinjavaju eksponati od porcelana, fajansa, stakla, metalni predmeti i komadi stilskog nameštaja. Ovaj deo postavke donosi presek plemićkog, ali pretežno građanskog enterijera sa predmetima pokućstva Vojvodine u vremenskom rasponu od XVIII do polovine XX veka. DEO STALNE POSTAVKE ETNOLOŠKOG I ISTORIJSKOG ODELJENJA – novembra 2006. godine otvaren je renovirani deo stalne postavke na drugom spratu Narodnog muzeja koji obuhvata Istorijsko i Etnološko odeljenje. Etnološki deo stalne postavke obuhvata pet prostorija u kojima je prezentovan seoski enterijer s kraja XIX i početka XX veka, a u ostalim prostorijama nalaze se nošnje naroda i narodnosti srednjeg Banata, predmeti povezani sa seoskim zanatima, zemljoradnjom i stočarstvom. Zrenjaninski Narodnoi muzej je zavičajnog tipa i etnološka postavka pokriva područje srednjeg Banata i samim tim predstavlja suživot u kojem se ogledaju sličnosti, razlike i međusobni uticaji svih naroda koji žive na ovim prostorima. Deo stalne postavke Istorijskog odeljenja „Zrenjanin (Veliki Bečkerek, Petrovgrad) od početka poslednje četvrtine XIX do kraja prve polovine XX veka“ prikazuje i pokazuje (muzeološkim principima i praksom) ekonomski, društveni, politički, kulturni, jednom rečju javni život u današnjem Zrenjaninu. Postavka se sastoji od originalnog materijala: umetničkih slika, trodimenzionalnih predmeta, razne provinijencije, originalnih dokumenata (ili njihovih faksimila i fotokopija), fotografija i drugog materijala iz fonda Istorijskog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin. Narodni muzej Zrenjanin, Subotićeva 1, 23000 Zrenjanin Tel: 023 / 561-841 tel/fax: 023 / 534-020 e-mail: museumzr@zrlocal.net www.muzejzrenjanin.org.yu

Privreda

Zrenjanin je značajan industrijski centar Banata i Vojvodine. U Zrenjaninu su industrija tekstilа, tepihа, namještajа, duhanа, građevinsko-industrijski kombinat, brodogradilište na Begeju, a najveći je poljoprivredno-prehrambeni kombinat. Na rijeci Begeju iBegejskom kanalu razvijen je ribolov. Poznata su i lovišta, a pored Melenaca je i banja Rusanda (osnovana 1859).