Razlika između izmjena na stranici "Kraljica"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bez promjene veličine ,  prije 14 godina
nema sažetka izmjene
* kao vladarica ''[[kraljevina|kraljevine]]'', odnosno [[suveren]]
 
=== Kraljica supruga= ==
 
Supruga kralja nema političke ovlasti nad kraljevinom. Njena je uloga, u većina slučajeva, samo da rodi nasljednika/ nasljednicu njenog muža. Krunisane su u jednostavnoj ceremoniji, odmah nakon kralja ili nakon udaje. Nekad kraljica-supruga služi kao regent maloljetnom monarhu. Najpoznatija kraljica supruga je vjerovatno Marija Antoaneta (kao supruga Luja XVI).
Nakon smrti muža (kralja), kraljica supruga preuzima titulu kraljice majke. U slučaju da njen sin nije oženjen te da nema nove kraljice supruge da je zamijeni, stara kraljica zadržava titulu koju je nosila za života muža. Neke poznate kraljice majke su [[Katarina Kosača-Kotromanić]] (kao maćeha Stjepana Tomaševića) i Kraljica Elizabeta, Kraljica Majka (kao majka Elizabete II).
 
=== Kraljica vladarica= ==
 
Kraljica vladarica je suveren sa ovlastima koje ima i kralj. Za razliku od žena kraljeva, muževi kraljica ne dijele njihovu titulu. Muž kraljice-vladarice je jednostavno princ-suprug pošto titula kralja obično nadmašuje titulu kraljice. Izuzetak čine Vilim III Oranski, kojeg je kraljica Marija II proglasila ko-suverenom i Filip II od Španije, kojeg je kraljica Marija I Krvava proglasila kraljem-suprugom.
19.019

izmjena

Navigacija