Razlika između izmjena na stranici "Video RAM"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 170 bajtova ,  prije 14 godina
nema sažetka izmjene
(Nova strana: Za razliku od integrisanih video kontrolera koji obično dijele RAM memoriju sa ostatkom kompjutera, većina grafičkih kartica ima svoju memoriju koja se naziva Video RAM ili VRAM. VRA...)
 
'''Video RAM''' ili VRAM je [[memorija]] koja se nalazi na većini [[grafička kartica|grafičkih kartica]].
Za razliku od integrisanih video kontrolera koji obično dijele RAM memoriju sa ostatkom kompjutera, većina grafičkih kartica ima svoju memoriju koja se naziva Video RAM ili VRAM. VRAM na grafičkoj kartici služi za pohranjivanje najnužnijih podataka za GPU, najčešće teksture, Z-buffer i drugi elementi. Brzina VRAM-a je davno prevazišla brzinu sistemskog RAM-a. Današnje grafičke kartice koriste GDDR3 ili GDDR4 koji ide i do 900MHz (1800MHz efektivna). Količina memorije na današnjim grafičkim karticama ide i do 1GB, ali ona nije presudna, mnogo je važnija frekvencija memorije. Pošto GPU stvara sliku, držeći informacije i završene slike u VRAM-u, brzina memorije je vrlo važna, jer što je brža memorija to će brže slika doći do RAMDAC-a i biti prikazana.
 
Za razliku od integrisanih video kontrolera koji obično dijele [[RAM]] memoriju sa ostatkomostalim kompjuterakomponentama [[računar]]a, većina grafičkih kartica ima svoju memoriju koja se naziva Video RAM ili VRAM. VRAM na grafičkoj kartici služi za pohranjivanje najnužnijih podataka za GPU, najčešće teksture, Z-buffer i drugidruge elementielemente. Brzina VRAM-a je davno prevazišla brzinu sistemskog RAM-a. Današnje grafičke kartice koriste GDDR3 ili GDDR4 koji ide i do 900MHz (1800MHz efektivna). Količina memorije na današnjim grafičkim karticama ide i do 1GB, ali ona nije presudna, mnogo je važnija frekvencija memorije. Pošto GPU stvara sliku, držeći informacije i završene slike u VRAM-u, brzina memorije je vrlo važna, jer što je brža memorija to će brže slika doći do [[RAMDAC]]-a i biti prikazana.
 
[[Kategorija:Računarska memorija]]

Navigacija