Razlika između verzija stranice "Rune"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
No edit summary
Red 1: Red 1:
{{Abeceda}}
{{Abeceda}}

'''Rune''' (''futark'') je naziv za postavku pismenih znakova koji su najvjerovatnije među Gotima nastali u prvom st. po Kristu i bili su izvorno u praktičnoj upotrebi kod germanskih i anglosaksonskih naroda. Najstariji sačuvan predmet sa urezanim runama potiče iz vremena seobe naroda (3 st.). U nordijskim zemljama su rune potisnute tek kasnijim pokrštavanjem stanovništva tokom 10 i 11 st. i postepenim uvođenjem latinskog pisma, a tragovi lokalne upotrebe su se održali sve do 18 st. Svi poznati pisani ''runski oblici'', kako nordijskog, tako i ostalog evropskog kontinentalnog porijekla sabrani su u jedinstvenu bazu podataka (''Samnordisk runtextdatabas''). Tragovi korištenja runskog pisma mogu se pratiti na potezima od Skandinavije do Južne Evrope na kulturnim ostavštinama ranije saeobe naroda evroazijskim prostorima, ali i na kasnijim pohodima Vikinga. Pored ostalih, poznat je i gotski ''futark'' sa mramornog stuba pronađen u Bosni (Breza). Runama slični simboli su poznati i kod nekih uralskih naroda, od kojih su samo mađarski svrstani u runske znakove (Szekely Rovasiras), gdje su od crkvenih krugova oko 10 st. uništavani kao paganski simboli, ali su se u Transilvaniji održali sve do 19 st. Pored ostalih, poznate su i rune turskog porijekla (Orkhon). Porijeklo runskih simbola veže se za klinasto pismo naroda Mezopotamije i njegove ranije verzije feničanskog, grčkog i latinskog alfabeta, što je uostalom još uvijek predmet naučnih rasprava.
<gallery>
Slika:Slika.jpg|Opis - Potreban uporedni prikaz runskog-bosansko-latinskog reda slova i znakova
Slika:Neka druga slika.jpg|Opis
Slika:Treća slika.jpg |Opis
</gallery>
(Molim vas ne brišite, samo dotjerajte, ako je potrebno - ovo je slobodan, samo uvodni prijevod sa švedske vikipedije!)


'''Rune''' su slova korištena u Runskoj abecedi koja je korištena u [[Skandinavija|Skandinaviji]] i na [[Velika Britanija|Britanskim ostrvima]]. Runska abeceda postoji u dvije verzije: Futhark (Skandinavska verzija) i Futhorc (Anglo-saksonska verzija).
'''Rune''' su slova korištena u Runskoj abecedi koja je korištena u [[Skandinavija|Skandinaviji]] i na [[Velika Britanija|Britanskim ostrvima]]. Runska abeceda postoji u dvije verzije: Futhark (Skandinavska verzija) i Futhorc (Anglo-saksonska verzija).



Verzija na dan 11 novembar 2007 u 06:24

Historija alfabeta

srednje bronzano doba 19–15. vijek p. n. e.

meroitičko 3. vijek p. n. e.
Geneologija

Rune (futark) je naziv za postavku pismenih znakova koji su najvjerovatnije među Gotima nastali u prvom st. po Kristu i bili su izvorno u praktičnoj upotrebi kod germanskih i anglosaksonskih naroda. Najstariji sačuvan predmet sa urezanim runama potiče iz vremena seobe naroda (3 st.). U nordijskim zemljama su rune potisnute tek kasnijim pokrštavanjem stanovništva tokom 10 i 11 st. i postepenim uvođenjem latinskog pisma, a tragovi lokalne upotrebe su se održali sve do 18 st. Svi poznati pisani runski oblici, kako nordijskog, tako i ostalog evropskog kontinentalnog porijekla sabrani su u jedinstvenu bazu podataka (Samnordisk runtextdatabas). Tragovi korištenja runskog pisma mogu se pratiti na potezima od Skandinavije do Južne Evrope na kulturnim ostavštinama ranije saeobe naroda evroazijskim prostorima, ali i na kasnijim pohodima Vikinga. Pored ostalih, poznat je i gotski futark sa mramornog stuba pronađen u Bosni (Breza). Runama slični simboli su poznati i kod nekih uralskih naroda, od kojih su samo mađarski svrstani u runske znakove (Szekely Rovasiras), gdje su od crkvenih krugova oko 10 st. uništavani kao paganski simboli, ali su se u Transilvaniji održali sve do 19 st. Pored ostalih, poznate su i rune turskog porijekla (Orkhon). Porijeklo runskih simbola veže se za klinasto pismo naroda Mezopotamije i njegove ranije verzije feničanskog, grčkog i latinskog alfabeta, što je uostalom još uvijek predmet naučnih rasprava.

(Molim vas ne brišite, samo dotjerajte, ako je potrebno - ovo je slobodan, samo uvodni prijevod sa švedske vikipedije!)


Rune su slova korištena u Runskoj abecedi koja je korištena u Skandinaviji i na Britanskim ostrvima. Runska abeceda postoji u dvije verzije: Futhark (Skandinavska verzija) i Futhorc (Anglo-saksonska verzija).

Stjena sa isklesanim runama

Vanjski linkovi